Husker du Espen i Asmo?

Nå er de norske læringsspillene Espen i Asmo og Alice i Eventyrland tilgjengelige på nettet.

Espen i Asmo er et norskutviklet eventyrspill laget for bruk i skolen. Spillet ble opprinnelig lansert i 1990, og skulle brukes som en del av undervisning om norske folkeeventyr. Handlingen følger Espen Askeladd, og innholdet i spillet er hentet fra flere av eventyrene om den folkekjære helten. Gåtene i spillet er lagt opp til å løses på samme måte som i eventyrene.

Ikke digitalisert før

Skjermbilde.
Skjermbilde.

Selv om Espen i Asmo ble brukt i skoler i hele landet, har det i likhet med mange andre norske undervisningsspill fra åtti- og nittitallet aldri blitt bevart og gjort tilgjengelig på nettet. Det har Kristoffer Sjøthun nå fått fikset på.

Sjøthun spilte Espen i Asmo på Arkeologisk Museum i Stavanger på nittitallet, og i ettertid har han lett etter spillet i flere år. Til slutt fant han ut at Nasjonalbiblioteket i Oslo har en fysisk kopi på 720 kb-disketter, og tok turen dit for å digitalisere dem.

Med seg hadde han en USB-diskettstasjon, som han brukte til å ta en 1:1 kopi av originaldiskettene. Heldigvis fungerte både diskettene og prosessen, og Sjøthun har nå lagt ut spillet på Archive.org med originalskaper Geir Larsens velsignelse. Du kan spille spillet i nettleseren din, eller laste det ned. Larsen jobber forøvrig med en nyversjon for iPad.

Du kan finne ut mer om Espen i Asmo på nettstedet Puha.no. Selv om Nasjonalbiblioteket ikke selv har digitalisert spillet, har de digitalisert brukermanualen.

Sjøthun har forøvrig også digitalisert et annet norsk læringsspill, Alice: eventyr basert på «Alice in Wonderland», på samme måten. Dette spillet kom også i 1990, og ble brukt i engelskundervisning. Også her kan du finne brukermanualen hos Nasjonalbiblioteket.

Begge disse spillene er viktige deler av den norske dataspillhistorien, og det er fantastisk å se dem gjort tilgjengelig på nettet. Så er det samtidig veldig synd at det ikke virker som Nasjonalbiblioteket selv har noen planer om å digitalisere sin samling med norsk programvare – det haster med å få gjort dette, da verken disketter, kassetter eller CD-plater varer evig.

Her kan du teste Espen i Asmo (jeg anbefaler at du går via Archive.org, men dette fungerer for en kjapp titt):

Og her er Alice:

En kommentar om “Husker du Espen i Asmo?”

  1. Tilbaketråkk: Espen i Asmo – Puha

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.