Rockstar tråkker på sin egen historie

Grand Theft Auto-nyutgavenes katastrofelansering demonstrerer hvor lite utgiverne bryr seg om spillhistorie.

Det er vel ingen overdrivelse å si at Rockstars lansering av Grand Theft Auto: The Trilogy – Definitive Edition har vært en fullstendig katastrofe. På PC var det faktisk så ille at utgiverens kombinerte butikk- og DRM-tjeneste gikk ned for telling etter lanseringen, noe som gjorde at helt andre spill, som Red Dead Redemption 2, ikke kunne spilles. Selve spillene preges også av tekniske problemer og merkelige valg – utviklerne har tilsynelatende brukt «smart» teknologi for å oppskalere grafikken, noe som resulterer i at bilverksted spesialiserer seg i «bearboxes» i stedet for «gearboxes», og så videre.

Det finnes rikelig med informasjon om problemene andre steder på nettet, men kortversjonen er at noe åpenbart har gått helt galt hos den ellers så solide utgiveren, og i stedet for nyversjoner som gjorde ære på klassikerne har vi fått det motsatte. Nyversjoner fulle av feil og mangler, og langt fra de «definitive» versjonene de gir seg ut for å være.

Jakten på modifikasjonene

Faktisk har originalspillenes tilhengere i mange tilfeller gjort en langt bedre jobb med å modernisere dem via gratis modifikasjoner. Derfor er det jo ekstra hyggelig at Rockstar Games ikke bare har fjernet originalspillene fra markedet på alle plattformer, men også – i en prosess som har gått over flere år – fått en hær av advokater til å renske nettet for modifikasjoner som forbedrer dem.

Jeg tror ikke de har gjort dette fordi de visste at deres egne nyversjoner kom til å være søppel. Selv om de åpenbart ikke har gitt disse spillene i nærheten av like mye kjærlighet (eller budsjett) som legendestatusen deres skulle tilsi at de burde, tror jeg nok beslutningstakerne også selv er overrasket over hvor katastrofalt det hele endte opp. Men de har likevel tatt en lang serie med tydelige valg. De ønsket ikke å prøve å konkurrere med spillseriens tilhengere, så de brukte alle midlene de hadde til sin disposisjon for å fjerne konkurransen.

Historien har blitt erstattet

At de også fjernet de originale versjonene av spillene er ekstra trist. For selv om det virker som utviklerne i Grove Street Games har klart å modernisere visse utdaterte aspekter av de gamle spillene (skjønt jeg har sett delte meninger om det nye kontrollsystemet), ser det ikke ut som de har gjort nok til at de nye versjonene egentlig klarer å rettferdiggjøre sin eksistens – i alle fall ikke når vi tar alle de ekstra problemene de har introdusert i betraktning.

Men vi kan altså ikke kjøpe originalspillene lenger, med mindre vi finner fysiske kopier og har tilgang på et system som kan spille slike. Så dermed sitter vi i en situasjon der noen av spillhistoriens viktigste spill kun er tilgjengelige i begredelige nyversjoner, mens originalene har blitt slettet fra markedet. Det syntes jeg er tragisk. Det Rockstar har gjort her er å tråkke på alle de menneskene som i sin tid investerte år av sine liv på å gjøre de originale spillene så gode som de overhodet kunne få dem.

Samtidig er det vel ingen som er overrasket over at vi nok en gang ser en ledende aktør i spillindustrien tråkke på sin egen historie for å tjene penger.

Merk: Min kritikk i denne artikkelen er primært rettet mot Rockstar Games som utgiver. Det er de som har tatt valget om å fjerne de gamle spillene fra nettet, det er de som har sendt advokatene etter modifikasjonene, og det er de som til syvende og sist er ansvarlige for at Trilogien ble lansert i den forfatningen den ble. Det er beslutningene jeg kritiserer, ikke menneskene som har jobbet med disse nyversjonene.

En kommentar om “Rockstar tråkker på sin egen historie”

  1. Burde heller bare puttet gamle spill på » GOG.com » siden. Og heller remake helt nytt et hvis det er ideen istedet for å knapt prøve. Crash Bandicoot N Sane Trilogy, som er en remake på Crash Bandicoot 1-3, er veldig bra laget. Føles som den originale på mange områder også og bra grafikk. Er liksom det som skulle bli gjort!

    Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.