Antikrigsspillet This War of Mine donerer alle inntekter til Ukrainas Røde Kors

GOG gir også fra seg sin del av inntektene.

Russlands ondskapsfulle og grusomme invasjon av Ukraina har naturlig nok preget nyhetsbildet i de siste dagene, men vi her i Norge kan i det minste skru av TV-en og dra til en annen verden via dataspill. Den luksusen har man ikke i Ukraina, noe mange spillutviklere derfra gir uttrykk for.

Ostriv.
Ostriv.

Skaperen av det Banished-aktige bybyggerspillet Ostriv befinner seg i Kharkiv, og har fått oppleve invasjonen på nært hold. Før invasjonen startet for alvor sa han dette på Twitter:

– Jeg ønsker at alle mine følgere utenfor Ukraina skal ta et øyeblikk for å bare sette pris på den gaven det er å ikke få sine hjem invadert. Den følelsen er undervurdert.

Mange studioer berøres

Ukraina er et land med lange tradisjoner for spillutvikling, og store utviklerstudioer. GSC Game World, som står bak STALKER-serien, ber internasjonale spillere om å støtte opp om landets forsvar med pengegaver, og sier at de er klare for alt og har tro på landets væpnede styrker.

Vi forventer at spillindustrien kommer med flere slike initiativer.
Vi forventer at spillindustrien kommer med flere slike initiativer.

Den profilerte eventyrspillutvikleren Frogwares befinner seg også i Ukraina. De påpeker at Ukraina er en fredelig nasjon som aldri har angrepet eller truet noen, men på grunn av den russiske invasjonen vil arbeidet deres bli påvirket og livene deres kan bli ødelagt. De oppfordrer også alle om å legge press på Putin for å få stanset krigshandlingene.

Game-Labs er en annen stor utvikler, som blant annet jobber med MMO-spillet This Land is My Land. De forteller at de ikke klarer å jobbe under disse omstendighetene, noe jeg tror de fleste av spillerne har forståelse for.

Rikelig med utviklerstudioer og spillutgivere fra andre nasjoner har også valgt å vise sin støtte til Ukraina. En av disse er polske 11 Bit Studios, som står bak antikrigsspillet This War of Mine. Det spillet har blitt mer aktuelt enn de kunne ane, og i de neste syv dagene vil alle inntekter fra salg av spillet og utvidelsespakker for det doneres til Ukrainas Røde Kors.

Spillet har fått en stor rabatt på det meste av plattformer, men det kan se ut som GOG er den smarteste plassen å kjøpe det, da denne nettbutikken også vil donere sin del av salgsinntektene til samme formål. Forhåpentligvis følger andre plattformer opp.

Andre utgivere som lover å donere penger til nødhjelp inkluderer svenske Raw Fury, som blant annet vil gi ut det norske rollespillet Skald. Utvikleren av det spillet har også sagt klart fra om hva han mener.

  • Oppdatering (mandag 28.  februar): Siden denne artikkelen fortsatt ligger på topp, kan jeg legge til at det nå er svært mange utviklere og utgivere som donerer penger for å hjelpe Ukraina, enten via spesialsalg som dette eller ordinære donasjoner. Jeg har ikke anledning til å holde oversikt over den situasjonen, men oppfordrer deg til å søke litt rundt hvis du er interessert.

PS: Jeg skrur av kommentarer på denne artikkelen. Jeg regner med at flesteparten av Spillhistories lesere er oppegående mennesker som ikke vil forsøke å forsvare Russlands handlinger, men man kan jo aldri vite hva en artikkel av denne typen tiltrekker seg av troll og/eller galninger. Eventuell kritikk av dette valget kan sendes til søppelkassen min.