Sniktitt: FixFox

Supersjarmerende FixFox ser ut til å bli nok et indie-høydepunkt for 2022.

Det er vanligvis lett å ta en liten snarvei når man skal beskrive et nytt spill. «Det er litt som Stardew Valley, men med mer resirkulering,» sa jeg nylig om No Place Like Home, og dermed tipper jeg de fleste kjapt fikk en viss idé om hvordan spillet arter seg selv om de kanskje ikke har testet Stardew Valley selv. Så håper jeg jo samtidig at jeg klarte å beskrive spillet såpass godt at også resten skjønte tegninga etter hvert.

Et viktig sted i spillet.
Et viktig sted i spillet.

Poenget med denne innledningen er at jeg ikke kan gjøre noe tilsvarende med FixFox, fordi jeg rett og slett ikke har spilt noen spill som FixFox før. Det er et åpen verden-eventyr/rollespill/hjernetrimspill satt til en planet befolket av rare roboter, der du spiller en rev som er over middels flink til å fikse ting.

Du fikser det!

FixFox starter med en liten opplæringsdel der du befinner deg i romskipet ditt i bane rundt Jorden. Men det tar ikke lange tiden før du sendes på oppdrag til en annen klode, og umiddelbart krasjlander. Din spesialitet er altså å fikse maskinerier og andre greier som er ødelagt, og heldigvis er det rikelig med ting som er ødelagt på planeten du befinner deg på. Men det har en litt uheldig grunn; herskerne er nemlig en gjeng religiøse fanatikere som er overbevist om at fiksing er blasfemi, og de dukker sporenstreks opp for å ta fra deg alle verktøyene dine.

Fiksfakseri.
Fiksfakseri.

Dermed må du finne nye, men siden skrutrekkere er ulovlige på ditt nye hjem må du finne alternativer. En mynt, for eksempel, eller en stekespade. Ulike «verktøy» har ulike egenskaper, og siden ikke alle er like åpenbare må du få dem identifisert hos de lokale oraklene. Du kan også bytte dem mot andre verktøy hos handelsrobotene. Samtidig må du prøve å holde en lav profil; stjeler du for mange verktøy blir de lokale piratene sinte på deg, og fikser du for mange ting blir herskerne hissige.

Ganske raskt får du tilgang på en svevesykkel som du kan bruke til å komme deg raskt fra A til B. Eller C. Spillets verden er både stor og åpen, og selv om hovedkampanjen ser ut til å være ganske lineær, er det ingenting som hindrer deg i å ta fikseoppdrag for ulike folk som trenger det. Belønningene kan for eksempel være matkuponger som gir deg et deilig måltid (som må spises manuelt) og en hemmelighet – for det er visst en tradisjon å dele hemmeligheter under måltider på planeten Karamel.

Ta en tur med Herr Krabbe.
Ta en tur med Herr Krabbe.

Gaffatape fikser alt (men er ulovlig her)

Selve fiksingen finner sted i et minispill der du manuelt må bruke ulike «verktøy» for å fikse ulike problemer, samtidig som du løser enkle nøtter. Jeg vet ikke hvor avanserte disse oppgavene blir utover i spillet; så langt har de ikke bydd på noen nevneverdige utfordringer. Men det har samtidig vært tilfredsstillende nok. Ikke forvent særlig med realisme her; verktøykassen din kan inneholde alt fra bananer til frimerker, og det gjelder som regel å tenke utenfor boksen.

Selv om spillet er satt til en åpen verden, har det også en lineær (til nå, i alle fall) serie med oppdrag, og disse kan være ganske intrikate. Det siste jeg spilte før jeg fant ut at jeg måtte spare FixFox-utforskingen til fullversjonen blir lansert, tok meg til og med ut i verdensrommet igjen for en overraskende omfattende eventyrspillsekvens. Det blir spennende å se hvordan spillet ender opp med å balansere åpen verden-frihet og historiedrevne oppdrag, og jeg gleder meg til å se mer av både det ene og det andre.

FixFox er generelt et spill jeg gleder meg til å se mer av. Det er både unikt og superkoselig, og alt tyder så langt på at det blir nok en indie-perle for 2022. FixFox skal etter planen slippes den 31. mars.

Vi fikk tilgang på en sniktittversjon via utgiverens PR-apparat. FixFox blir tilgjengelig på Steam for PC.

En kommentar om “Sniktitt: FixFox”

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.