Atari har fullført Mobygames-kjøpet

Den massive spilldatabasen har fått nye eiere.

Mange av oss som er interessert i retrospill har et godt forhold til Mobygames, en enorm spilldatabase som dekker hundrevis av plattformer og hundretusenvis av spill. Og hvis du er en fast Spillhistorie-leser har du utvilsomt lagt merke til at vi stadig bruker bildemateriale fra Mobygames, siden de tillater slik bruk (så lenge man følger retningslinjene, selvsagt).

Databasen og innholdet hos Mobygames er i stor grad skapt av ildsjeler som bidrar til nettstedet med alt fra informasjon om utviklere og lanseringsdatoer til skjermbilder og promo-materiale.

Nå har Mobygames fått nye eiere, og disse er ingen ringere enn Atari. De har kjøpt nettstedet fra de tidligere eierne – strømmetjenesten Antstream – for 1,5 millioner dollar. I en pressemelding skriver Atari at det er viktig for dem at Mobygames beholder sin integritet, og at de vil støtte nettstedet slik at opplevelsen blir bedre både for bidragsyterne og brukerne.

Stabilitet og suksess

Mobygames’ daglige leder, Jeremiah Freyholtz, sier at de i Atari har funnet en partner som vil gi dem investeringene de trenger for å fullføre planlagte oppgraderinger, og at han mener oppkjøpet var den beste løsningen med tanke på fremtidig stabilitet og suksess.

Det pressemeldingen ikke sier noe om er hvorfor Atari faktisk hadde lyst på Mobygames, og hva som er planene videre. De sammenligner nettstedet med IMDB.com, og det som er min frykt er at de vil gå for en forretningsmodell der deler av informasjonen havner bak en betalingsmur, og man ikke lenger står fritt til å kostnadsfritt bruke Mobygames-materiale.

Det vil i så fall gjøre mitt arbeid med Spillhistorie.no vanskeligere i fremtiden. Men vi får vel bare se hva som skjer.

Jeg lurer også på hva bidragsytere som kanskje har brukt tusenvis av timer på å spille spill for å ta skjermbilder for Mobygames tenker om at databasen nå eies av Atari, som naturlig nok vil ønske å gjøre penger på investeringen.

Lang historie

Mobygames debuterte på nettet så langt tilbake som i 1999. Siden ble startet av Jim Leonard og Brian Hirt – Leonard hadde erfaring fra «abandonware-scenen», men ønsket å dokumentere spillhistorie på en lovlig måte, og Hirt var veldig flink til å bygge nettsteder.

Sammen satte de i gang med det utrolig ambisiøse prosjektet, og Leonard tenkte i starten at de skulle legge inn all informasjonen selv. Heldigvis kom de raskt på bedre tanker, og en av de viktigste funksjonene ble derfor en måte for andre å bidra med innhold og informasjon på. Det ble en sentral del av nettstedet, og sikkert også hovedgrunnen til at det fortsatt eksisterer.

I årenes løp har Mobygames skiftet eiere flere ganger, og var en stund eid av GameFly. Da ble det gjort flere upopulære endringer, som heldigvis ble rettet opp igjen da Jeremiah Freyholtz kjøpte nettstedet i 2013.

En kommentar om “Atari har fullført Mobygames-kjøpet”

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.