Ultima Underworld er 30 år

Et av tidenes mest innflytelsesrike spill feirer jubileum i disse tider.

Ultima Underworld er et førstepersons rollespill satt til en gigantisk underverden laget i full 3D. Spillet gir deg stor frihet til å utforske verdenen som du vil, og håndtere utfordringene du møter der på dine egne, unike måter. I motsetning til eldre førstepersonsspill tillater det fri navigasjon i alle retninger (med hopping og sveving inkludert), og du kan til og med se både opp og ned.

Sorry.
Sorry.

Spillet kom for ordens skyld ut før id Software lanserte sitt Wolfenstein 3D, men har mer avansert 3D-teknologi enn Doom. Teknologien var faktisk så nyskapende at utgiver Origin Systems måtte forklare hvordan navigasjon i tredimensjonale miljøer faktisk fungerte i annonsene for Ultima Underworld.

Ikke bare er spillets verden intrikat, men den huser også langt mer enn bare monstre. Den er bebodd av ulike fraksjoner, som du kan samhandle med på forskjellige måter, og rikelig med gåter og puslenøtter som må løses.

En hel verden av «oppfølgere»

I dag regnes Ultima Underworld som det første spillet i sjangeren «immersive sim». Det la grunnlaget for senere utgivelser som System Shock, Thief, Deus Ex, Dishonored, BioShock, STALKER og Prey, og rollespill som Elder Scrolls-serien har også tydelig hentet inspirasjon fra Ultima Underworld. Ultima Underworlds DNA har altså funnet veien til mange av tidenes mest anerkjente spill.

Ikke inkludert: Ultima Underworld.
Disse vil ikke være venner.

Ultima Underworld ble utviklet av et lite studio som het Blue Sky Productions. Hovedansvarlig for design var Paul Neurath, mens produsenten for utgiver Origin var Warren Spector. Blue Sky Productions kom senere til å skifte navn til Looking Glass Technologies. Hvis du ikke kjenner til det navnet vet du nå hva leksen din resten av uken skal være.

Det er ikke helt klart når Ultima Underworld faktisk havnet i butikkene, men ifølge spillhistoriker Chris Chapman fyller det 30 år denne uken. Morsomt nok hadde jeg allerede startet å spille spillet med tanke på et mulig tilbakeblikk da jeg så dette, så forhåpentligvis er det noe som dukker opp om et par måneder eller tre (dette er et stort spill).

Ultima Underworld er fortsatt tilgjengelig på GOG (14 kroner med oppfølgeren inkludert akkurat nå), selv om det i en kort periode var fjernet derfra. Jeg vil anbefale at du tar en titt, selv om du helt sikkert vil oppleve litt friksjon i starten Grensesnittet krever for eksempel en viss tilvenning, siden utviklerne måtte finne opp så mye selv (og ikke alle løsningene har tålt tidens tann like godt).

Det finnes også en Unity-basert nyversjon.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.