Monty Mole-spillene er ute på Steam

Klassiske plattformspill fra åttitallets mikrodatamaskiner.

Hvis du hadde en av de vanlige 8-bit-datamaskinene på åttitallet, er sjansene ganske store for at du er kjent med Monty Mole-serien. Disse plattformspillene ble svært populære, spesielt på ZX Spectrum og Commodore 64, og havnet dermed også på rikelig med piratspillsamlinger. To av spillene i serien er også å finne på TheC64.

Wanted: Monty Mole.
Wanted: Monty Mole.

Kulltyveri og flukt fra lovens lange arm

Wanted: Monty Mole kom opprinnelig ut i 1984, og var faktisk inspirert av den britiske gruvearbeiderstreiken som strakk seg fra 1984 til 1985 (med en karikatur av fagforeningsleder Arthur Scargill som den aristokratiske mullvarpens antagonist).

Skjønt det ville du aldri funnet ut av ved å bare spille spillet, for det er et typisk småsurrealistisk plattformspill av den typen britene ofte lagde på åttitallet.

Interessant nok er ZX Spectrum-versjonen og Commodore 64-versjonen ganske forskjellige, for der versjonen for Spectrum veksler mellom enkeltskjermer, har Commodore 64-versjonen skrolling. De senere spillene var likere på begge plattformer, skjønt Commodore 64-utgavene fikk generelt langt bedre musikk.

Derfor er det ganske trist at når serien nå relanseres på Steam, er Commodore 64-versjonen «som vanlig» ikke med. De positive nyhetene er at i tillegg til ZX Spectrum-versjonene (som man kan argumentere for at er originalutgavene) er også de mer fargerike Amstrad CPC-versjonene inkludert. De har faktisk også grei musikk, i motsetning til Spectrum-utgavene.

Auf Wiedersehen, Monty for Amstrad CPC.
Auf Wiedersehen, Monty for Amstrad CPC.

Ellers loves vi lagremuligheter, støtte for moderne kontrollere og diverse grafikkjusteringer om ønskelig. Prisene er også fornuftige, ettersom hvert spill koster like i overkant av 15 kroner. Enkelte utgivere i denne delen av markedet ville sikkert prøvd seg på 50, og lurt veldig på hvorfor spillene floppet.

Per nå er Wanted: Monty Mole og Monty on the Run ute, mens Auf Wiedersehen, Monty venter i kulissene for en lansering om noen dager. Det er de to sistenevnte spillene som har Amstrad CPC-versjonene inkludert.

Utgiver Pixel Games UK har også sluppet noen andre ZX Spectrum-spill, inkludert Horace-trilogien (verdens minst appellerende hovedperson noensinne?) og sprettespillet Bounder (der også den fargerike Amstrad CPC-versjonen er inkludert).

Vi slenger inn en liten musikksammenligning på slutten. Dette …

Er en god del tammere enn dette:

Men greit nok, denne funker også:

Toppbildet er lånt fra Mobygames.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.