Demo: Budbrain Megademo (Amiga, 1990)

Budbrain Productions viste at det går an å lage demoer som er artige å se på.

Dette er en serie artikler opprinnelig publisert på retrospillnettstedet Retrograd. I forbindelse med at Retrograd stenges ned, overføres mye av artikkelarkivet til Spillhistorie.no. Denne ble opprinnelig publisert 10. august 2009.

Budbrain Megademo.
Budbrain Megademo.
  • Tittel: Budbrain Megademo
  • Utgivelsesår: 1990
  • Utgiver: Budbrain Productions
  • Plattform: Amiga 500 ECS
  • Sjanger: Megademo

Budbrain Megademo kom ut i 1990 og overrasket og inspirerte hele demomiljøet. Budbrain Productions sin særegne stil uttrykt i denne demoen var noe som ingen andre hadde vært i nærheten av tidligere. Den var en de få demoene man kunne plukke fram og vise til folk som ikke var i demomiljøet, og den ble dermed den første demoen endel scenere fikk se.

Sjanger og særtrekk:

Budbrain Megademo er som navnet sier; en megademo. Den består av flere effekter som lastes inn og vises en etter en. Den var en av de første demoene som ikke bare fokuserte på avanserte grafiske effekter. Denne demoen har fokus på underholdning og humor, noe som gjør at den ble svært populær i demomiljøet. Den består av 8 deler, med bl.a. noen morsomme animerte sekvenser, en avansert scoller, og effekter synkronisert til musikk. Humoren er rimelig grov, men den slo godt an i 1990.

Treg mage og dårlig tid?
Treg mage og dårlig tid?

Arv og etterspill:

Budbrain Productions viste at det går an å lage demoer som er artige å se på, der fokuset er på underholdning og humor istedenfor verdensrekorder i effektmakeri. Dette markerte et skifte i demomiljøet. Vi her i Retrograd mener Budbrain Megademo er en av de viktigste klassiske demoene, nettop fordi den styrte demomiljøet i retning underhodning. Tidligere var det greit at en megademo inneholdt 4 deler der hver del skrek «se på min kule effekt i 3 minutter». Disse demoene ble etterhvert sendt i skammekroken slik at andre demoer som ville underholde publikum fikk plass i rampelyset.

For mange scenere var Budbrain Megademo den første demoen de hadde sett, og var en inspirerende introduksjon til demomiljøet som de aldri har glemt.

Er det verdt et gjensyn?

Budbrain Megademo er helt klart verdt et gjensyn. Effektene er ikke imponerende, men humoren sitter enda, og musikken er glimrende. For ikke å snakke om å få sett en av de viktige klassiske Amiga demoene.

Her er Budbrain Megademo i videoform [i 2023 er det nok lurt å slenge på en NSFW-advarsel her, så du er herved advart]:

Klikk her for vårt Retrograd-arkiv.

En kommentar om “Demo: Budbrain Megademo (Amiga, 1990)”

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.