Relikvie #4: Stunt Car Racer

I denne klassikeren må vi drive villmannskjøring på berg-og-dalbaner.

Dette er en serie artikler opprinnelig publisert på retrospillnettstedet Retrograd. I forbindelse med at Retrograd stenges ned, overføres mye av artikkelarkivet til Spillhistorie.no. Denne ble opprinnelig publisert 13. mars 2010.

  • Utgivelsesår: 1989
  • Utgiver: MicroProse
  • Plattform: Amiga, Amstrad CPC, Atari ST, Commodore 64, PC, ZX Spectrum
  • Sjanger: Bilkjøring

Stunt Car Racer er et av de beste bilspillene utgitt på 80-tallet. Det utfordrende og avhengighetsskapende spillet ble laget av Geoff Crammond, en retro-legende mest kjent for Formula One Grand Prix-serien.

Stunt Car Racer.
Stunt Car Racer.

I Stunt Car Racer kjører man en spesialkonstruert bil på berg-og-dal-baner som inneholder hopp, bevegelige deler og andre utfordringer. De første løpene er rimelig enkle, men etterhvert må man kjøre noen øvelsesrunder for å komme i mål i det hele tatt. Man får skade på bilen når man lander hardt, og det er fullt mulig å vrake bilen hvis man kjører for hardt. Bilen er utstyrt med en begrenset mengde nitro per løp, og den må porsjoneres ut klokelig for å vinne.

Målet er å komme seg fra 4. til 1. divisjon ved å vinne mest mulig av kappløpene på de to banene hver divisjon inneholder. Man spiller mot to motstandere i hver divisjon. Retrograds Stunt Car Racer-ekspert kan avsløre at etter man har vunnet hele ligaen, kan man fortsette spillet i Super League modus der alle bilene går mye mye kjappere og selv de enkleste banene blir vanskelige å vinne.

Stunt Car Racer.
Stunt Car Racer.

Spillet kom ut på de fleste aktive plattformer i sin tid, og lå i toppen av salgslistene i mange land. Retrograds reporter er mest kjent med Amiga versjonen, men ryktene sier at Commodore 64-versjonen også er veldig bra.

Er det verdt et gjensyn?

Spillet har fin atmosfære selv om både grafikk og lyd er i enkleste laget i dag. Fysikken føles ekte og det er gøy å kjøre.

Datamotstanderne gir deg en bra kamp om seieren oppover i divisjonene, men det som gjør spillet ekstra artig er at det er mulig å koble opp null-modem kabel og kjøre mot et annet menneske. Retrograds reporter testet dette tidlig på 90-tallet og kan bekrefte at det er meget fornøyelig å presse en kamerat av banen og håne vedkommende etterpå når man vinner. Sålenge man vinner!

Stunt Car Racer.
Stunt Car Racer.

Hva sa anmelderne?

Zzap ga Commodore 64-versjonen 94% og skrev «This is one of the most exhillerating racing games I’ve ever played»

Det kan ellers sies at Edge har skrevet en artikkel om hvordan Stunt Car Racer ble laget. Klikk her for den artikkelen.


I tiden etter at denne artikkelen opprinnelig ble publisert, har Edge-artikkelen forsvunnet. Kun den første siden er tilgjengelig på Archive.org.

Vi har også en annen artikkel om Stunt Car Racer her på Spillhistorie.no. Vi har dessuten et tilbakeblikk på Revs, bilsimulatoren Geoff Crammond lagde før Stunt Car Racer.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.