Spillmesse 2023 satte publikumsrekord

Det ble lange køer for å komme inn på Sørlandets største retrospillevent.

Spillmesse 2023 gikk nylig av stabelen i lokalene til Sørlandets Travpark i Kristiansand, og jeg var selvsagt innom. Det ble et par timer, også, for her var det mye å se og oppleve, og mange hyggelige folk å treffe. Jeg fikk til og med kjøpt noen spill denne gangen – noen skikkelige godbiter for Commodore 64.

Moro for små og store. Foto: Mona Therese Iversen / Bildeveven.
Moro for små og store. Foto: Mona Therese Iversen / Bildeveven.

Egentlig burde jeg fått skrevet en liten messerapport, men i og med at både Terje og Tryggve fra Spillegal var der kan jeg kanskje krysse fingrene og håpe at de gjør jobben for meg i en kommende podcastepisode.

Jeg fikk uansett huket tak i en av arrangørene, Håkon Puntervold, og stilt ham noen spørsmål. Mitt inntrykk var at årets messe var en skikkelig publikumssuksess. Det kunne Håkon bekrefte:

– I fjor hadde vi ca 400 besøkende. Nå hadde vi 1000 mer, og landet på cirka 1500 etter vi hadde telt opp båndene vi hadde igjen. Så vi er veldig fornøyde! Vi hadde håpt å nå 1000, men når vi hadde bikket det tallet og så at det fortsatt var kø for å komme inn, da forsto vi fort at dette ikke ville stoppe med første.

Bred appell

Som i fjor var det åpenbart mange flere enn de mest ihuga spillfantastene som tok turen. Her var det alt fra folk i kule cosplay-kostymer og Commodore 64 t-skjorter til barnefamilier og besteforeldre.

Ung jeger. Foto: Mona Therese Iversen / Bildeveven.
Ung jeger. Foto: Mona Therese Iversen / Bildeveven.

– Det var veldig stas å se det ikke bare er «nerden» som oss som møter opp. Det er all slags mulig folk som møtte opp her, og det tyder jo på at dette treffer en hver på en eller annen måte, mener Håkon.

Som i fjor var det et bredt utvalg spillmaskiner å prøve seg på, med alt fra datamaskiner fra tidlig på åttitallet via alle de populære konsollene til arkademaskiner og en hel vegg med bare flipperspill. Spillene ble også godt brukt:

– Det var så og si aldri en konsoll, pinball eller arkade -maskin som sto ubrukt. Alt var i gang stort sett hele tiden, og det gøyeste med det var jo å se gleden folk hadde av det.

Mye å glede seg over

Høydepunktene var mange. For meg var kanskje det morsomste øyeblikket da jeg kom over en Sharp MZ-700-maskin som kjørte et «homebrew»-spill jeg selv har laget – det var kanskje ikke det aller mest messevennlige spillet, men jeg smilte litt da jeg så det. For Håkon er det vanskeligere å velge:

Flipperspill er gøy! Foto: Mona Therese Iversen / Bildeveven.
Flipperspill er gøy! Foto: Mona Therese Iversen / Bildeveven.

– Det er så mye å velge mellom. For det var alt var egentlig spesielt fra start til slutt. Personlig et er jo når jeg ser min sønn på 4 år løpe rundt og spille på konsoll etter konsoll eller står på en krakk for å nå opp til pinball-maskinene. Det varmer godt i Pappahjertet det!

Det var generelt massevis av positive følelser på messa:

– Vi har jo drevet med denne hobbyen ganske aktivt i over 10 år nå, og har hatt interessen for dette siden vi var bitte-små. Så jeg skal ærlig si jeg misunner folk som får den «Åh! Se der! En Super Nintendo med Super Mario på!»-følelsen. Nostalgi er nydelig. Jeg så også noen som jeg vet ikke er spillinteressert, men som trakk godt på smilebåndet over å spille på Nintendo 64 igjen.

For Håkon var det også et høydepunkt med alle de positive tilbakemeldingene fra besøkende, blant annet om hvordan det så ut på messa. Her er han klar på hvem som må takkes:

– Jeg retter en gigantisk takk til alle frivillige som har vært med på dette. For hadde det ikke vært for de, så hadde det ikke vært i nærheten av det messen ble. De er gull verdt!

Enda større neste år?

Det kommer neppe som noen stor overraskelse at messa er tilbake neste år, og planene er minst like ambisiøse. Arrangørene trodde for eksempel at de kom til å fylle hele hallen, men det var et hjørne som sto ubrukt – slik blir det nok ikke neste år. Håkon har noen tanker:

Åtte maskiner koblet sammen i Duke Nukem 3D-LAN. Foto: Mona Therese Iversen / Bildeveven.
Åtte maskiner koblet sammen i Duke Nukem 3D-LAN. Foto: Mona Therese Iversen / Bildeveven.

– Kanskje få tak i flere konsoller, få tak i noen andre arkademaskiner også, og kanskje ha litt mer konkurranser. Street Fighter 2 og 3 turneringen som ble arrangert av Ranking Battles Norway (RBN) var jo veldig populær. Det jeg savnet selv var å ha utstilling av litt rariteter som står i glassmonter. Så vi må nok gå til innkjøp av noe slikt og se om vi får til et lite «museum» hvor folk kan se på diverse spillhistorie.

Håkon håper også å fortsette samarbeidet med for eksempel den nordiske Nintendo-distributøren Bergsala, som hjalp til for å få det da helt ferske Super Mario Wonder inn på messegulvet.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.