Kvartfinaler i NM i Amiga-spill!

Mange storfavoritter er ute, men noen holder fortsatt stand! Dere avgjør fortsettelsen.

NM i Amiga-spill ruller videre, og vi har nå kommet til kvartfinalene.

Her er lagene som møtes:

Kamp Lag 1 Lag 2
1 Sid Meier’s Pirates! Pinball Fantasies
2 Indiana Jones and the Fate of Atlantis North & South
3 Sim City UFO: Enemy Unknown
4 Civilization The Secret of Monkey Island

Vi har tatt en prat med våre ekspertkommentatorer om hvordan de tror at dette går. P.S. kampene er ikke tilgjengelige på Unibet denne runden.

Joachim:

Jeg er ikke helt sikker på hvordan jeg hadde sett for meg at kvartfinalen skulle se ut, men jeg hadde ikke trodd den kom til å se ut som dette, i alle fall. Flesteparten av forhåndsfavorittene mine har røket ut, og det gjelder både spillene jeg trodde kom til å gjøre det godt og spillene jeg håpet kom til å gjøre det godt. Jeg mener ikke at spillene som er igjen ikke er gode, for det er de jo i aller høyeste grad, men jeg hadde trodd vi ville hatt flere utpregede Amiga-spill her.

Når det er sagt, tipper jeg seierherren befinner seg i kamp nummer fire. Begge disse spillene er både dritgode og svært godt likt på Amiga, og har i tillegg en solid følgerskare på PC. Så jeg tipper vinneren av den kampen blir vinneren totalt. Jeg holder nok en knapp på apeøya. Jeg har null idé om hvordan de andre kampene kommer til å gå.

Terje:

De eneste spillene som er igjen som jeg ser på som først og fremst Amigaspill, er North & South og Pinball Fantasies. North & South blir drept av Indy, liten tvil om det. Pinball Fantasies kan i en fornuftig verden slå Pirates, men sånn som det er stemt så langt så tviler jeg på det og at UFO fortsatt er med i en Amigapoll er helt på trynet, men det har jeg vel sagt tidligere også. Det var et glimrende spill på DOS, men Amigaporten er jo tragisk

Nikolai:

Dette er NMet som gir og gir! Riktignok tror jeg Folk Flest ™ stemmer etter minnene sine om spillene, ikke plattformen spillet som stemmes over er på. For her er det mange klassikere; men er de klassikere på Amiga? Jeg bare spør… Med det sagt, så tror jeg som ihuga Civilization-fantast at det spillet vil ta førsteplassen, med mindre The Secret of Monkey Island vinner over Civ nå. Det kan skje, for TSoM er et sabla godt spill, og i så fall vinner det hele sullamitten. Om Civ vinner i gruppe fire, kan jeg ikke se for meg at noen av konkurrentene kan ta innersvingen på den. Protip for seiere i denne omgangen:

  1. Sid Meier’s Pirates!
  2. Indiana Jones & the Fate of Atlantis
  3. SimCity
  4. Civilization

Kim:

Trodde jeg hadde kontroll på stemmegivingen i Amiga-NM, men den gang ei! Virker som kanskje PC-spillerne på Spillhistorie er i et stille flertall, fordi dette var ganske DOS-intensive kvartfinaler. Hvis dette hadde vært DOS-dueller, så hadde jeg stemt på de samme selv. Når det er sagt, så er det bare et spill igjen her som ikke er et strategi eller eventyrspill. Det er jo to av favorittsjangerne til en del i redaksjonen, så det gjenspeiler sikkert også fort de som leser Spillhistorie. Jeg tror som Joachim at vinneren nå befinner seg i duell 4, og jeg tror også at apen vinner!

Martin:

Okey, hvem slapp inn DOS-Kim i en Amiga-artikkel igjen??

Uansett, jeg spilte Pirates! ihjel over en lengre periode, spesielt strategi-elementene var tiltalende. Jeg tenker konseptet «nå blander vi strategi/eventyr med action-elementer» ikke helt har tålt tidens tann – som jeg har gjentatt til det kjedsommelige. Og Pirates! er opp mot et Pinball-spill – dette blir vanskelig. Jeg holder fortsatt Dreams høyere enn Fantasies, så jeg er usikker på hva jeg selv skal stemme.

Jeg er særdeles svak for gode eventyrspill fra LucasArts, og Indy4 er intet unntak. Det er godt og fyldig, du kan velge vekk action-driten og det er koselig å samarbeide med Sopha Hapgood (som er en veldig typisk kvinnelig Indy-karakter). Har kost med mye North & South, men har må da Indy4 være bedre?

Ennvidere er UFO et typisk DOS-spill for min del, men likevel strømmer gode minner på. Et spill jeg har fryktet litt å plukke opp igjen, men en vakker dag! SimCity har jeg aldri spilt (ops).

Civilization har jeg spilt, men jeg forstod lite og fikk lite til. Secret of Monkey Island er et topp 3-eventyrspill (The Dig er fortsatt best), derfor kommer jeg til å betale folk for å stemme på Guybrush og de. Beste spillet i Monkey-serien, trass i mye frustrasjon og banning tilbake i 92/93 da jeg spilte det. Men som med mye annet er det jo ofte de kjekke minnene som sitter igjen. Chicken with a pulley in the middle tilgis fortsatt ikke, Ron. Den var bare lumpen.

Amiga Amigo:

Noen oppgaver i livet er temmelig utakknemlige – å prøve å spå utfallet av semifinale i NM-amiga er så å si umulig, og er en sådan oppgave – takk for den Retrogamingpappa!
Det er vel derfor det ikke er tilgjengelig på Unibets, alt av oddsutregninger, AI og andre matematiske geni, klarer ikke komme frem til passende odds her! Her er det reell sjanse for at Unibet kunne gått konk!

En kan ikke si annet enn at 8.delsfinalene var knallsterke. 8 fantastiske spill forsvant ut – og skal ikke legge skjul på at det er overraskende at enkelte av disse forsvant – noen personlige favoritter. Hadde utallige timer i alle 16 av disse spillene – ofte i hard konkurranse med RGP!

Likefullt gjenstår det nå 8, hvorav 4 skal ut.

Enig med endel av de andre sapådommene her – mye av dette er IKKE typiske Amiga-spill i min verden. Ble konfirmert i 92 – alle penga gikk til PC…. NEC 3x CD-Rom med Tray, kosta alene 4800kr… så alt etter 92 er i min verden PC-spill.

Kamp 1
Eneste match en uten tvil kan si består at to AMIGA-klassikere.
Sid Meier’s Pirates!
63.5% av stemmene mot Speed Ball 2? Holy %#@!. At Pirates kunne slå SB2 så jeg ikke som umulig, men at det skulle være full utklassing, det hadde jeg ikke sett for meg.
Sid Meier altså! Har han en spotless record? Bare mesterverk? (Et kjapt googlesøk gav meg en stor overraskelse…. Sid Meier’s Cover Action?! Det er et spill jeg i 30 år har lurt på hva pokker het det spion spillet, det var helt konge!). Tror svaret er nei. Neste år – NM i Sid Meier spill?
Pirates overlegne seier over SB2 gjør at jeg tror det er sikret en velfortjent finaleplass.

vs.

Pinball Fantasies
Hvor ble det av pinball-spilla? Etter Digital Illusion ble DICE, og bare lager Battlefield, så har det vel ikke vært ett eneste bra pinballspill – ingen av nyere dato er moro, alle har fysikk som ikke ligner grisen? Igjen et fantastisk spill – som fort kan gå til finalen – omså fordi savnet etter gode nyere spill i sjangeren trumfer dette igjennom!

Prognose: Hjemmeseier!

Kamp 2
Indiana Jones and the Fate of Atlantis
Det ene av to spill som er i samme sjanger i kvarten – med protagonistene Indy og Guybrush i fokus. Begge legender i pek-og-klikk sjangeren, begge relativt tidløse pga grafikkstil og enkelt brukergrensesnitt. Satt opp mot hverandre vinner nok Guybrush. Satt opp mot North & South – så er det mest uforutsigbare kamp.

North & South
En personlig favoritt – som jeg ikke fatter at det er laget en skikkelig remake av for konsoll. I bunn og grunn et brettspill, med 2 party game modes. Slag og angripe fort. Simpelt og gøy!
Men kanskje for simpelt, til å nå helt opp i toppen i NM. At det kom helt til kvarten, må være en seier og overprestasjon. En større amigaklassiker enn Indy – men er det nok? er det for mange pek-og-klikkere der ute?

Prognose: Uavgjort, går til straffer, og kanskje en knapp seier til Indy
Heier på N&S!!

Kamp 3:
Kampen med, i mine øyne, kun PC spill. Ja, Sim City er eldre enn 92 – men dette ble likefult spilt på PC. Viser seg etterhvert at den ene deltakeren var så PC, at den rett og slett ser ut til å bli diskvalifisert!

Sim City
Det eneste spillet jeg har sett min far spille…og bare mestret det med engang.. mulig det hjelper å være arkitekt. Mulig det hjalp enda mer å være mer enn 11. Ble etterhvert mange timer her i New Harstad etterhvert som man ble eldre. Vi har to City/World buildere i kvarten, og jeg tror Sim City må bukke under for Sid Meier’s mesterverk i en eventuell finale.

vs.

UFO: Enemy Unknown
Av diverse årsaker så het det spillet jeg spilte X-Com: UFO Defense.
Innen man får tak i Blaster Launcher, så kjenner man layouten til alle UFOs, så da var det bare å sette opp en guida path hele veien igjennom ufoen og rett til kjerna! Eneste som kunne stoppe skuddet (om du ikke hadde en udugelig soldat med dårlig stats) var en tilfeldig alien som stod i pathen din! Boooom, mission done i turn 1! Ustyrtelig morsomt. Her må jeg likevel komme med en bekjennelse – aldri spilt dette på Amiga. Dette var PC-gaming. Men om spillet spilte og fløt omtrent like bra som på PC, ser jeg ingen grunn til at dette ikke skal kunne ta seg videre til finalen.

Prognose: Leser andres spådommer her, som går inn på at UFO i likehet med Dune 2, spilte helt rævva på Amiga. .. så det gjør at VAR stepper inn, og dømmer i favør Sim City!
Husk det er AMIGA-versjon vi stemmer på her!

Kamp 4:
Rundens jevneste kamp
Civilization
Uten tvil ett av spillhistoriens mesterverk. Ser man på konkurrentene i kvarten så ser man at det er flere sjangere å velge i – og derfor mange varierte stemmer! Det som faller Civ nærmest, er forrige spill – Sim City. Tipper at av de som trykker disse nærmest til sitt bryst, vil velge Civilization over Sim City, og derfor sørge for at Civilization går videre.

vs.

The Secret of Monkey Island
Få spill huskes like godt som Monkey Island, få spill klarer å leve opp til ens rosenrøde retroøyne som dette. Humoren er tidløs, grafikken noenlunde sådan den også – som nevnt over. Selv om Indy bruker pistol i sverdfight, tror jeg han taper denne duellen til Guybrush Threepwood og hans Might Pirate Sword – og stikker av med stemmene til pek-og-klikkspillerne om begge går videre.
Mot Civilization blir det betraktelig jevnere.
Personlig har jeg fryktet/antatt helt siden NM ble annonsert at som LeChuck, så ville ikke de andre spillene, ha sjangs til å stoppe vår venn Guybrush – at han rett og slett kommer til å stikke av med både Elaine og tittelen. Fantastisk spill, men ikke det beste Amiga hadde å by i mine øyne!

Det eneste spillet Unibet er villig til å sette odds på, 1:1.

Prognose: Mener selv Civ er et mye bedre spill – men det er mer et PC-spill enn det Monkey Island er. Så av den grunn skal kan jeg akseptere at Monkey Island trolig vinner denne.

/AmigaAmigo has left the chat.

… og med det går vi over til dere. Stem her:

En kommentar om “Kvartfinaler i NM i Amiga-spill!”

  1. For noen kvartfinaler… burde ha ekskludert DOS-gjengen fra stemming!

    Verken Wings, Ports of Call, Oil Imperium, Supercars 2, Lotus 2, Kick-Off 2, Stunt Car Racer eller Nitro i kvartfinalene liksom.

    Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.