– Lisensiering er kompliserte saker!

Vi snakket med Simon Turner fra Plaion om TheA500 Mini og andre replikamaskiner.

Plaion er distributøren av replikamaskiner som TheA500 Mini og TheC64. I disse dager klargjør de for lansering av The Spectrum, en fullskala replika av ZX Spectrum. Deretter skal de fokusere på en fullskala Amiga-replika. Vi har fått noen ord med Simon Turner, som er britisk markedsføringssjef hos Plaion og ansvarlig for den verdensomspennende markedsføringen av retrokonsollene deres.

THEA500 Mini, med mus, håndkontroller og banan. Bilde: Retrogamingpappa.
THEA500 Mini, med mus, pad og en banan (ikke inkludert).

Hvor kom ideen om å lage mini retro-konsoller fra?

Siden vi alle er lidenskapelige retrospillere og hadde mulighet til å begynne å utvikle ideer rundt det å bevare våre favorittspill, ble det en naturlig utvikling av karrierene våre.

Det kan ikke være lett å få tillatelse til å gi ut spill for disse maskinene. Hvordan finner dere IP-eierne, og hva er prosessen for å inkludere spillene?

Kort sagt – vanskelig! På grunn av alderen på spillene og maskinvaren vi jobber med, kan det være veldig utfordrende å finne rettighetshaverne. I tillegg er mange av rettighetene fortsatt omstridte, og det er ikke alltid klart hvem som eier hva. Vi har tilgang til en rekke verktøy som lar oss forstå formaliteten rundt eierskapet, og vi har også vår erfaring – vi har alle vært i bransjen helt fra starten og har et stort nettverk av kontakter som hjelper oss å finne ulike rettighetshavere. Hvis vi finner dem, og det er mulig å gjøre en avtale, klarer vi som regel å lisensiere maskinvaren og spillene vi vil ha offisielt. Men hvis det ikke er mulig, vil vi aldri bruke noens eiendom som ikke kan lisensieres offisielt. Det er også viktig å merke seg at listen vår ikke starter med hva som er tilgjengelig – listen vår starter med de maskinene og spillene vi er lidenskapelig opptatt av, og som vi tror fansen vil ha.

Storebror og lillebror.
TheC64, storebror og lillebror på samme bilde.

Hvilke andre utfordringer møter dere utover spørsmålet om hvem som eier rettighetene? Vi legger merke til, for eksempel, at det aldri ser ut til å være noen spill fra utgivere som Activision, EA og så videre. i disse produktene, til tross for at de fortsatt eksisterer.

Etter hvert som årene går, kan påståtte rettighetshavere dukke opp og gjøre lisensieringen svært komplisert. Selv om enkelte merker kanskje tror de har de fulle rettighetene til noe, er det ofte tilfelle at ulike tredjeparter gjør krav på royaltyrettigheter og så videre – selv om oppfatningen er at det må være enkelt å lisensiere spill fra etablerte utgivere, stemmer dette ofte ikke. For eksempel tror jeg at ‘Commodore’ er underlagt tre forskjellige selskaper som hevder at de har full rett til navnet og 100% eierskap av det, til tross for at ingen av dem kan fremlegge noen form for juridisk bevis. Lisensiering er kompliserte saker!

THEA500 Mini ble ikke utgitt med joystick; hvorfor valgte dere en joypad, som er mer assosiert med Amiga CD32? Hva var begrunnelsen for denne avgjørelsen?

Da mini-konsoller begynte å ta av, la vi merke til at de fleste brukere ønsket joypads og hadde blitt vant til å bruke dem, så vi bestemte oss for å inkludere dette i vår produktstrategi.

Boksen.
Den kommende The Spectrum-maskinen.

Vil THEA500 i full størrelse bli utgitt?

Vi kommer til å lansere en Amiga i full størrelse, så følg med for mer informasjon de neste månedene!

Når det gjelder Mini/Maxi 500, hva er tankene deres om å inkludere programvare som Scala, musikkprogrammer, og Deluxe Paint, etc.?

Siden vi ennå ikke har sluppet spesifikke detaljer om den nye maskinen vår, kan vi egentlig ikke kommentere på potensiell programvare-inkludering, men alt vil bli avslørt i løpet av de neste månedene.

På Amiga kunne to mus kobles til og styre hver sin peker, noe som tillot flerspiller i spill som The Settlers og Lemmings. Denne funksjonaliteten ser ikke ut til å fungere i TheA500 Mini, er det noe dere ser på for Maxi-versjonen?

Siden vi ennå ikke har sluppet spesifikke detaljer om den nye maskinen vår, kan vi egentlig ikke kommentere maskinvarefunksjoner, men alt vil bli avslørt i løpet av de neste månedene.

Går dere i overskudd med utgivelsene? Hvilken har solgt best?

Du forstår nok at kommersiell informasjon kan være sensitiv av flere grunner, men vi kan bekrefte at salgene til alle våre retrospillprodukter har vært sterk, og har satt oss i en posisjon der vi kan investere i fremtidige prosjekter. THEC64 Mini har vært et spesielt høydepunkt så langt.

TheC64 er fortsatt tilgjengelig i Norge. Her fra en Elkjøp i nærheten.
Replikamaskinene selges blant annet på Elkjøp, der Spillhistorie-redaktøren fikk «programmert» litt.

Hva mener de generelt om at folk laster ned spill/abandonware «ulovlig» til maskinen deres?

Vi sammenligner det vi har gjort med å lage en platespiller eller CD-spiller. Hvis du eier en plate eller en CD er det virkelig vanskelig for deg å få tilgang til media du allerede har betalt for. Vi prøver å legge til rette for at hvis du lovlig har kjøpt et spill tidligere, kan du spille det igjen.

Når kommer The Spectrum til Norge?

Maskinen vil være tilgjengelig i Norge fra lanseringen, som er 22. november. [dette svaret lagde vi en egen nyhet om –red. anm.]

Hva er den neste store milepælen for Retro Games og Plaion?

Vi ser frem til å se hvordan The Spectrum blir mottatt – de første indikasjonene er veldig lovende! Etter det vil vi fokusere på prosjektet med en Amiga i full størrelse, og vi har flere maskinvareplaner på plass for 2025.

Takk for at du tok deg tid til å svare på spørsmålene våre.

Her er et knippe tidligere småintervjuer:

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.