Finner du ditt ultimate spill denne uka, og hva smaker best av okse og frosk?
Dessuten så spiller jeg spill med lyset på full styrke, og sjekker ut enda mer FMV.
I denne serien med artikler vil Spillhistories DOS-avdeling forsøke å kåre tidenes beste DOS-spill, med deres hjelp.
Reglene er enkle: 128 lag satt opp i dueller. Deres stemmer avgjør hvilke spill som går videre til neste runde i cupen, helt til vi sitter igjen med én vinner til slutt. Når alle lag har spilt første runde, er det en hemmelig rangering gjort på bakrommet av DOS-avdelingen som avgjør hvem som havner i duell i neste runde.
For å hjelpe dere med å velge, så vil undertegnede forsøke å spille en time av hvert spill (hvis jeg gidder) og skrive ned noen kjappe inntrykk som gjør at dere kan ta ufeilbarlige beslutninger i denne prestisjetunge cupen. Dessuten har vi forhåpentligvis noen gullkorn liggende og slenge et sted på Spillhistorie som jeg kan dra fram, så får dere i alle fall noe ordentlig å lese.
Du kan vinne tidenes beste spill!
For å få sjansen til å vinne et valgfritt spill som er med i NM i DOS-spill på enten GOG eller Steam må du stemme i minst en av rundene og være medlem av vår eminente Discord-kanal. Jo flere dueller du stemmer på, jo større sjanse for å vinne!
- Les mer om forhistorien til NM i DOS-spill her
- Se alle artiklene i serien her.
- Sjekk også ut hva som skjedde da vi arrangerte NM i Amiga-spill
Resultater fra forrige runde
Takk til alle som stemte i forrige uke av NM. Vinnerne er markert med fet skrift.
Little Big Adventure 2 – Crusader: No Remorse
SimCity 2000 Special Edition – Transport Tycoon Deluxe
Stunts – Stunt Island
Magic Carpet – Wings Of Glory
Duell 45: Ultima VII: The Black Gate (1992) vs Ultima Underworld: The Stygian Abyss (1992)
Ultima VII: The Black Gate
Ultima er en av tidenes viktigste rollespillserier, men hvor bra er egentlig spillene, og hvilket er best? Etter en nøye vitenskapelig test i DOS-bøttekottet, landet jeg på Ultima VII, som mange mener er spillet å spille. Jeg hadde ganske store problemer med å få dette spillet til å kjøre i normal hastighet med DOSBox. Ikke klarte jeg å få GOG-versjonen til å kjøre i ScummVM heller, som skal ha fått støtte for spillet. Redningen ble Exult, som er et prosjekt for å gjenskape Ultima VII for moderne maskiner ved å bruke spillets originale data.
Spillet starter med at du velger om du vil være mann eller kvinne, før du blir kastet via den virkelige verden til fantasiverdenen Britannia. Bakgrunnshistorien i Ultima-serien er småpussig. Hvis du vil vite mer om den anbefaler jeg at du leser et av flere Ultima-tilbakeblikk her på Spillhistorie. Du ser verdenen mer eller mindre ovenfra og ned, og beveger deg rundt med de numeriske piltastene, eller ved å holde inne høyreknappen på musa så karakteren beveger seg i retningen musepekeren står. Dette er helt håpløst, og jeg har store problemer med å bli komfortabel med dette. Pek og klikk fungerte fint i eventyrspill, så jeg skjønner ikke hvorfor de besluttet å gå for et så krøkkete system.
Starten er allikvel spennende. Jeg blir kastet rett inn i et mordmysterium, og her er det ingen håndholding. Det virket som det er stor frihet til å gjøre hva du vil her. Skulle bare ønske at jeg ikke hadde kontrollene så langt oppe i halsen.
- Den ultimate spilljournalisten Joachim har såklart skrevet om dette. Les hans inntrykk her.
- Richard Garriott har villet lage Ultima-nyversjoner, men EA har sagt nei.
- Les også tilbakeblikket om det første Ultima-spillet.
Kjøp spillet på GOG.
Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Samme år som Ultima VII kom ut, lagde et annet selskap, Blue Sky Productions, som senere ble Looking Glass Studios, Ultima Underworld. I motsetning til den vanlige Ultima-serien, er dette spillet satt til førsteperson, og atpåtil i en 3D-verden. Dette var også nesten to år før DOOM kom ut. Som i Ultima-spillene har det en skikkelig dustete intro, hvor det ender opp med at du blir kastet inn i en grotte for å prøve å redde en prinsesse eller noe.
Kontrollene i dette spillet er litt bedre enn i Ultima VII. Det bruker til og med WASD! Det vil si, den bruker WASDX, hvor W er å løpe, S er å gå, og X er å gå bakover. Tar nok litt tid å bli vant til dette. Dessuten er det vanskelig å se hva som er rett foran nesa di. Det er også mulig å gjøre visse handlinger her som i et eventyrspill, ved å bruke noen ikoner på venstre side av skjermen. Dessverre er musikken helt ufattelig irriterende og monoton. Vil anbefale deg å lese Joachims tilbakeblikk for å få med deg hvor ambisiøst dette spillet egentlig var.
Hvordan skal jeg egentlig rangere denne duellen? Det er som å spørre om du liker epler eller pærer best. De er begge ekstremt ambisiøse, fremadrettede spill, som lider under tekniske begrensninger og klumsete kontroller. Det hadde vært gøy å se en ordentlig remaster av begge disse to.
Kjøp spillet på GOG.
Duell 46: Dungeon Keeper (1997) vs Theme Hospital (1997)
Dungeon Keeper
Nå er det på tide med den store Bullfrog-strategiduellen. Dungeon Keeper er et strategispill hvor du skal klekke ut onde planer under jorda, og mane fram unevnelige beist i tide for å beseire de såkalt snille som prøver å stoppe deg. Dette er en klassiker, men grafikken har nok ikke holdt seg spesielt bra. Det blir veldig grøtete, og litt vanskelig å se hva som skjer til enhver tid. Kontrollene er også ikke helt responsive, men det kan hende at DOSBox har skylda her.
Spillet blir kanskje litt repetivt etterhvert. Jeg ble aldri fullstendig hektet på dette spillet på 90-tallet, men det er utvilsomt bra, og fortjener sitt klassikerstempel.
- Denne uka har Joachim nesten bingo i tilbakblikk allerede. Les hans inntrykk her.
- cd SPILL har også snakket om spillet.
Theme Hospital
Et spill jeg derimot ble hektet på var Theme Hospital. Grafikken her er tidløs, i motsetning til i Dungeon Keeper. Det ser fremdeles kjempebra ut, oversiktlig og flott. Brukergrensesnittet er også en drøm. Det er rett og slett så snasent at jeg blir dratt inn i spillet og hektet på nytt.
Her skal du bygge opp ditt eget sykehus og ta hånd om en merkelig samling sykdommer. Klassikeren er selvsagt «Bloaty Head», som kureres ved å sprekke hodet til pasienten og blåse det opp igjen.
Theme Hospital er et tidløst spill, og antageligvis det beste Bullfrog-spillet. Det vinner derfor denne duellen.
- Mulig jeg lurte Joachim da han så inn i spåkula, så det endte opp med at han skrev tilbakeblikk om Theme Park i stedet for Theme Hospital.
- Den åndelige oppfølgeren, Two Point Hospital, lagde han en guide om da, som dere kan lese her.
- cd SPILL har vært ivrig på Bullfrog.
Kjøp spillet på GOG.
Duell 47: Alone In The Dark (1992) vs Realms Of The Haunting (1996)
Alone In The Dark
Nå skal vi over til bestefaren av skrekkspill, Alone In The Dark. Du starter spillet med å velge om du vil være en mann eller dame, noe som er eneste gangen i serien det har vært mulig, så vidt jeg vet. Det har ingen praktisk betydning i selve spillet, men en fin touch.
Stemmeskuespillet er mildt sagt spesielt, og dette er kanskje det første spillet jeg spilte, som skiltet med de klassiske tank-kontrollene. Det går ikke akkurat unna, og siden dette spillet har flust med gåter som går på tid, så går det litt på lykke og fromme for min del. Konsekvensene av å være for treg er at jeg havner i klammeri med spillets fiender. Jeg liker veldig godt at det er flere måter å komme seg videre i spillet, selv om min inkompetanse ofte leder meg fram til slosskamper, og der går helsa fort nedover. Tror ikke det bare er min skyld, siden slåssingen i dette spillet heller ikke akkurat er lett å få taket på.
Alone In The Dark er et viktig spill, siden det er så mange moderne spill som prøver blande eventyr og action på denne måten, og dette er helt klart inspirasjonskilden. Grafikken ser faktisk fremdeles ikke så halvgal ut, selv om karaktermodellene kræsjer litt med resten av stilen. Vi snakker likevel 1992 her. Vet ikke om jeg vil anbefale noen å spille det i dag, men jeg ville heller ikke bedt noen om å holde seg unna.
Realms Of The Haunting
Her er vi også i skrekksjangeren, men vi har hoppet noen år fram i tid til FMV-bonanza og ganske høye produksjonsverdier. Skuespillerprestasjonene er ikke de verste jeg har sett når det gjelder FMV, men de er også litt varierende. Kontrollene fungerer ikke kjempebra for min del med standard DOSBox-oppsett i GOG-versjonen, men det går sikker an å forandre litt på det så det blir spillbart.
Spillet har en guffen atmosfære, og gåtene virker ganske bra. Hadde jeg ikke vært en skikkelig pingle, så kunne jeg fort spilt mer, fordi jeg tror dette faktisk kan være ganske bra. Hvis du kan se igjennom fingrene med til dels corny FMV, da. Virker som det er mye FMV også.
Realms Of The Haunting vinner nok denne duellen bare fordi det er nyere og teknologien hadde gått framover.
- Dessverre finnes det ingenting om dette spillet på Spillhistorie.
Duell 48: Toonstruck (1996) vs Zork Nemesis: The Forbidden Lands (1996)
Toonstruck
Det første som slår meg med dette spillet er såklart at Christopher Lloyd gjør en strålende jobb her, som en tegner som ikke henger med i tiden. Sikkert mange på Spillhistorie som føler de ikke gjør det lenger. Han blir sugd inn en verden som er befolket med tegneseriekarakterene han har laget, og må redde de snille fra de onde.
Historien er så klisjé som den kan få blitt, og humoren treffer meg ikke spesielt bra. Dette er et klassisk pek & klikk-eventyr med høye produksjonsverdier, og helt fantastisk grafikk! Det er flott animert med sterke farger. Hvis du liker de mer tøysete LucasArts-eventyrene anbefaler jeg å ta en titt på dette spillet for å se om det er noe for deg.
Zork Nemesis: The Forbidden Lands
Jeg har egentlig ikke noe forhold til denne legendariske serien, men Zork Nemesis er det høyest rangerte spillet til DOS, så da må det såklart med.
Dette er et spill i Myst-stil, men du kan likevel på en måte bevege deg fritt rundt i rommene, så det er til tider veldig vanskelig å finne alle stedene hvor det skjer noe. Da hjelper det ikke at spillet er kjempevanskelig.
I motsetning til de andre spillene i serien, som er mer humoristiske, har dette spillet en veldig seriøs undertone, og det skal visstnok være ganske skummelt etterhvert, og til og med kanskje sjokkerende. Dette underbygges av spillets mange FMV-scener.
Jeg er ingen kjempefan av spill ala Myst, men dette kunne jeg godt tenke meg å spille videre, men da måtte jeg hadde en guide foran meg. Hvilket spill som er best av dette og Toonstruck avhenger av ditt forhold til Myst.
- Dessverre klarte ikke Joachim å få Zork Nemesis til å kjøre på sin stormaskin, men dere kan lese hans inntrykk om det første Zork-spillet i stedet.
- Du kan nå spille Zork Nemesis i ScummVM.
Stem her:
Skjemaet holdes åpent til og med onsdag 9. april. Neste runde kommer torsdag 10. april.
GDPR:
Alle epostaddresser registrert for å stemme i NM vil bli slettet etter at konkurransen er over. De vil ikke brukes til annet enn å forhindre flere svar fra samme person, og brukes også for at du skal få en mulighet til å vinne et valgfritt spill som er med i NM . Hvis du vil at epost-addressen din skal slettes etter hver runde kan du kontakte oss på kontakt@spillhistorie.no, så vil vi gjøre det så raskt som mulig.
Merk:
Jeg har lagt inn kjøpslenker i denne artikkelen fordi det virker som en grei ting å gjøre. Men det er altså noe jeg har gjort på eget initiativ for å gjøre artikkelen nyttigere, og jeg er ikke på noen måte affiliert med eller sponset av verken GOG eller Steam.
Skjermbilder er hentet fra Mobygames.
Realms of the haunting husker eg som skikkelig kult back in the day. Problemet med det var grafikken var styggere enn doom og det kart systemet var pokkers ubrukelig pga av lite variasjon i hvordan områdene var utformet så det var jo klin umulig å navigere seg rundt, der man ikke har automap, men man finner kart over områdene ble fort uoversiktlig og frustrerende. Nesten som at man sku ha labba i vei ut i fjellheimen med kart med glemt å ta med kompass! Kom på 4 stk cd. Har de liggende, var et spill som aldri ble fullført, var for frustrerende å spille men hadde potensiale som mange andre terningkast 3 spill på den tiden.