Spillhistories fredagsmagasin, uke 29

Denne uken har det kommet en hel haug av retrospill ut på markedet. Vi har prøvd å få oversikt.

Nylig startet vi det som holder på å bli en ny artikkelserie her på nettstedet. Hver fredag tenker vi å publisere en oppsummering av ukens retronyheter, og på den måten kutte litt ned på antallet småsaker som publiseres. Enn så lenge er dette et eksperiment, som avhenger av både lesertall og engasjement rundt disse artiklene.

Les forrige ukes fredagsmagasin her!

Retronytt og mer

Her samler jeg kunngjøringer, rykter og andre nyheter som ikke går under nylanseringer.

Retrorollespillserie er tilbake

Legends of Amberland er en serie med førstepersons rollespill laget i stil med fordums storheter som de tidlige Might & Magic-spillene. Utforsk en stor og fiendefylt verden, ta del i turbasert kamp og løs mysterier og oppdrag underveis. Nå er et tredje spill på vei, til Steam og GOG. Funfact: Vi har faktisk et intervju med utvikleren i arkivet vårt, skjønt det handler primært om noe annet – romstrategispillet Stellar Monarch.

Sid Meier's Civilization VI.
Sid Meier’s Civilization VI.

Gratis Civilization VI

Epic Game Store eksisterer fortsatt, og de gir fortsatt bort gratis spill. De fleste av oss har vel en «backlog» av episke dimensjoner, så alle disse gratisspillene ender fort opp med kun å være enda en kilde til dårlig samvittighet, men jeg føler vel ukens gratisspill fortjener å bli nevnt. Det er Civilization VI Platinum Edition, som inkluderer spillet, seks miniekspansjoner og to store ekspansjonspakker, som altså byr på et av tidenes beste turbaserte strategispill og nok innhold til å holde deg gående i ti år. Da har du bare ti ekstra år å vente på Civilization VIII.

Spillet er gratis frem til (og med, antar jeg) 24. juli.

Amiga har fått en skikkelig versjon av Out Run

Klassiske Out Run er fortsatt et av favorittspillene mine, men som en gammel Amiga-fan er jeg temmelig glad for at jeg aldri kom over den opprinnelige arkadekonversjonen av spillet mens Amiga var hovedplattformen min. Den er nemlig begredelig. Helt absurd begredelig.

Så nå, 35-ish år senere, har noen tatt saken i egne hender og gitt plattformen en skikkelig versjon. Laget i Assembler, basert på den originale arkademaskin-koden. Og den ser ordentlig bra ut. Men før du hopper inn i nedlastingsmaskinen i pur ekstase bør jeg også nevne at systemkravene er litt høyere enn gjennomsnittet (naturlig nok, med tanke på den heftige maskinvaren som satt i arkadeoriginalen) og at siden spillet bruker samme grafikk og lyd som arkadeversjonen må du få fatt i (og overføre) dette selv.

Nytt skytespill for SNES, Mega Drive og Neo Geo

CopperStorm er et nytt skytespill under utvikling for SNES, Mega Drive og Neo Geo. Det kommer fra utviklerne av spill som Demons of Asteborg, og byr blant annet på Steampunk-estetikk, dynamiske brett og et våpenoppgraderingssystem som belønner aggressivt spill. Som mange andre slike prosjekter er det snakk om folkefinansiering via Kickstarter. Estimert lansering i desember 2026, så ikke hold pusten for dette. Utviklerne ønsker heller ikke å tilby digital versjon av spillet, så her er inngangsterskelen høy (eller kanskje heller utelukkelsesterskelen lav).

Butikksidet for Persona 4 Revival

Her har vi en serie jeg har null kjennskap til, annet enn at den er skikkelig populær. Men ifølge en pressemelding som dumpet inn akkurat, kan du nå putte Persona 4 Revival, en nyversjon av Persona 4 fra 2008, på ønskelista. Finn ut mer på det offisielle nettstedet.

Cyclopean har fått sin 1.0-lansering

Vi startet med et retroinspirert rollespill, og avslutter med et også. Cyclopean er en kombinasjon av mer tradisjonelt rollespill og roguelike-spill, og skilter med en mildt sagt distinkt grafikkstil og et like spesielt lydbilde. Spillet har vært i «early access» en stund, og nå er det ferdigutviklet. Skulle ønske jeg hadde tid! Trailer:

Nye retrolanseringer

Her lister jeg opp gamle spill relansert på nye plattformer, samt nyversjoner, samlepakker og slikt. Jeg kan også ta med et og annet helt nytt spill laget i retrostil, nye oppfølgere til gamle spill eller nye spill på retroplattformer.

Stronghold Crusader: Definitive Edition

På tross av at de brukte 2D-grafikk, som ifølge bransjens vise menn var fyfy rundt tusenårsskiftet, ble Stronghold-spillene svært populære både hos anmelderne og (i kanskje enda større grad) spillkjøperne. Jeg tror jeg vet hvorfor; ikke bare var de svært solide spill i seg selv, men de kombinerte bybygging, ressurssanking og strategi samtidig som de ga spillerne ekstra frihet til å skreddersy byene sine gjennom den avanserte borgbygging-komponenten. Konseptet er i grunnen veldig likt dagens ekstremt populære kolonibyggere.

Britiske Firefly Studios har ikke alltid hatt like stor suksess med sine nyere spill i serien, men hvis de trenger litt penger i kassa kan de alltids pusse opp et av de gamle. Og det har de altså gjort med Stronghold Crusader, som kanskje var seriens beste spill i utgangspunktet. I spillets nye Definitive Edition (vi får nå se på det) loves vi alt fra gjenskapt grafikk til nye kampanjer og datamotstandere, og etterlengtet funksjonalitet som større kart. Tilbakemeldingene har vært svært positive, og du finner spillet på Steam.

Neverwinter Nights 2: Enhanced Edition

Obsidians oppfølger til Bioware-rollespillet Neverwinter Nights regnes ofte som det beste av de to (litt som med Knights of the Old Republic), men kan nok være litt knotete å spille i dag takket være en utdatert 3D-motor og grensesnitt. Nå har Aspyr Media lansert en ny og bedre(?) versjon, som i tillegg til alt av offisielle ekspansjoner og slikt blant annet skilter med oppdatert kamera og grensesnitt, bedre teksturer og en haug av spillmessige justeringer. Men skal vi tro blant annet Steam-publikumet, også en god del nye «bugs». Vi får håpe Aspyr er på ballen og får fikset disse.

Neverwinter Nights 2: Enhanced Edition er tilgjengelig på både moderne konsoller og PC (der du finner det på GOG og Steam), og GOG har fortsatt også originalutgaven – som de har lagt til i sitt Preservation Program – hvis du heller vil ha den.

Tony Hawk’s Pro Skater 3 + 4

Activision har i årenes løp lagt ned både det originale Tony Hawk-studioet Neversoft og studioet bak den populære nyversjonen Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2, Vicarious Visions. Heldigvis er Iron Galaxy Studios, som har laget Tony Hawk’s Pro Skater 3 + 4, uavhengige. Så de kan forhåpentligvis ikke Activision få stengt. Her er det nok en gang plenty av skating i god, gammel stil men med heftig oppgradert grafikk. Kontrollene skal være de samme som i 1 + 2.

Den åpne kampanjeverdenen fra Tony Hawk’s Pro Skater 4 er imidlertid borte vekk, og naturlig nok er dette noe mange er skuffet over. I tillegg har mye av dybden og kompleksiteten blitt borte. Nok en nyversjon som har fått en litt blandet mottakelse, med andre ord (men det virker som folk generelt liker den som et frittstående produkt). THPS3+4 er ute på konsoll og PC (Steam, Battle.net og selvsagt Game Pass).

Patapon 1+2 Replay

Vi fortsetter med utgivelser som har regnestykker i titlene (og utfordrer samtidig utgivere til å virkelig slå seg løs her). Patapon er et rytmeactionspill som ble en kultslager på PlayStation Portable i sin tid (2007), og slår meg egentlig som en god representant for den generelle stilen Sonys bærbare ble preget av. Nå har Patapon og oppfølgeren blitt slått sammen i én pakke. Jeg antar det er støtte for høyere oppløsninger, men ellers er den eneste nyheten at det nå er flere innstillingsmuligheter for vanskelighetsgraden.

Patapon 1+2 Replay er ute på Switch, PlayStation og PC (Steam). Offisielt nettsted, og trailer:

Golden Tee Arcade Classics

Lysten på litt golf, men uten å faktisk måtte bevege deg ut i 30 varmegrader? Digital Eclipse kommer til unnsetning med Golden Tee Arcade Classics, som er ute på alle plattformer inkudert PC (Steam). Denne samlepakken inneholder følgende spill:

  • Golden Tee 3D Golf
  • Golden Tee ’97
  • Golden Tee ’98
  • Golden Tee ’99
  • Golden Tee 2K
  • Golden Tee Classic
  • Shuffleshot
  • World Class Bowling

Golden Tee-spillene er altså golfspill fra arkadehallene, som dermed har en litt annen tilnærming enn de mest seriøse simulatorene. I tillegg til at du kan spille spillene slik de opprinnelig var, kommer samlingen med en egen øvingsmodus der du slipper å engste deg over din virtuelle myntbeholdning. Digital Eclipse har også lagt inn en digital representasjon av en «trackball» for å gjøre kontrollene lettere. Merk at dette ellers bare er en ren spillsamling, ikke noe digitalt museum av typen utgiveren har blitt kjent for. Her er det offisielle nettstedet.

Beat ‘Em Up Collection (QUbyte Classics)

Som nevnt da denne pakken ble avslørt er dette en litt merkelig kombinasjon av spill som alle teknisk har med slåssing å gjøre, men ellers er ganske forskjellige. Her kombineres asiatiske kultklassikere som Gourmet Warriors og Water Margin med europeiske titler som First Samurai og danskutviklede Sword of Sodan. Som seg hør og bør får vi spolefunksjoner, lagremuligheter, filtereffekter og alt det der. Pakken er ute på moderne konsoller og PC (Steam). Her er spillene:

  • First Samurai
  • Second Samurai
  • Gourmet Warriors
  • Iron Commando
  • Legend
  • Sword of Sodan
  • The Tale of Clouds and Winds (Water Margin)

Ifølge Steam-forumet er dette versjoner for SNES og Mega Drive.

Griffin 「グリフォン」

Jeg har ikke hørt om Griffin før, men om du er en Mega Drive-samler kjenner du det sikkert, da det er et av de mer ettertraktede spillene for plattformen. Sjeldent og dyrt, altså, men nå finner du det på Steam og moderne konsoller for en femtilapp eller deromkring. Spillet er et skrollende skytespill der du styrer en futuristisk stridsvogn. Denne versjonen har spoling, lagring, filtereffekter, kunstgalleri, juksekoder og musikkavspiller.

Metal Combat

Enda en av disse østeuropeiske retroimportene fra Strategy First. Dette er et slåssespill av den klassiske 1v1-typen, bare med 3D-grafikk anno tidlig totusentall, og det ser … forferdelig ut. Men okay, kanskje det har sine fans? Du finner det på Steam.

Wetrix

Dette spillet har en overraskende omfattende Wikipedia-side. Det er et hjernetrimspill som opprinnelig kom på Nintendo 64 i 1998 (og fikk versjoner for Dreamcast og Windows senere. Det ble utgitt av gode, gamle Ocean Software. Utviklerne var brødrene John og Ste Pickford, som allerede da var veteraner (og fortsatt holder på, så vidt jeg vet). Spillet er visst en slags isometrisk Tetris-aktig greie med vannbobler. Det er ute på GOG, og det er Piko Interactive som står bak relanseringen.

Siden utgiveren altså er Piko Interactive aner jeg ikke om Nintendo 64-skjermbildene som brukes på butikksiden er der fordi dette er en emulert N64-versjon, eller fordi det bare var de første skjermbildene de fant på spillets Mobygames-side.

Rat Attack!

Enda en hjernetrimmer fra nittitallet. Her må du redde verden fra en gjeng muterte rotter fra verdensrommet (eller noe slikt), og må bruke et team med topptrente superheltkatter for jobben. Rottene må først fanges, og så bringes til en maskin som tilintetgjør dem. Koselig! Spillet fikk en blandet mottakelse da det først kom ut. Piko står nok en gang som utgiver av relanseringen, og denne gangen har de valgt PlayStation-skjermbilder (fortsatt fra Mobygames) så det kan jo være det er den versjonen vi får. Kun ute på GOG.

Super Basketball

Vi har glemt Hamster og deres Arcade Archives-serie litt bort, men denne uken slapp de Super Basketball på Switch og PlayStation. Dette er et arkadespill fra Konami, som opprinnelig kom ut i 1984.

Hentet fra nettet

Kule artikler og andre greier fra nettet. Del gjerne dine egne ting i kommentarfeltet!

  • Noclip – Et gammelt nettsted, men veldig moro å styre med. Her får du navigere deg rundt i 3D-brett fra en rekke kjente spill, og det kan være utrolig fascinerende. Ikke bare fordi du kanskje oppdager hemmeligheter du aldri fant da du spilte dem, men fordi det gir en unik innsikt i hvordan disse verdenene ble designet – hva utviklerne la vekt på, hvordan de prøvde å selge illusjonen av en større verden uten å drepe maskinvaren, og så videre. Som så mye annet plukket jeg denne opp på Bluesky.
  • Amiga Future – Jeg trakk dette papirbladet frem sist gang, da de var ute med en ny utgave. Men visste du at de publiserer eldre utgaver gratis på nettet? Dessverre på en rimelig upraktisk måte, nemlig der hver side er gjengitt som et bilde, på hver sin side i en stor forumtråd. Men det er en skattekiste av gode saker her. I løpet av uka har de lagt ut nummer 149 på engelsk og tysk.
  • CloudHiker – I forrige ukes kommentarfelt ble denne siden foreslått av RGP. Her trykker du på en knapp, og så sendes du til et tilfeldig nettsted eller en artikkel. Felles for alle destinasjonene er at de er menneskeskapte, og interessante nok til at noen mener de fortjener å ligge i systemet. Vi har til og med fått noen treff herfra selv.

Ukens buuuuuuu! – Apple

Denne uken ble vi minnet om et klassisk problem med Apple og deres App Store. De har nemlig politikk på at spill må ha fått «meningsfulle» oppdateringer i løpet av de tre siste årene og samtidig oppnå et visst (hemmelig) antall nedlastinger for at de skal gidde å selge dem på butikken sin. Dette er slikt som muligens gir mening hvis det er snakk om gratis flerspillerspill som er avhengige av nytt blod for å fungere, men generelt er det en veldig dårlig deal både for oss spillere og de som lager og gir ut spillene vi liker.

Wheels of Aurelia. For gammelt og lite populært for Apple.
Wheels of Aurelia. For gammelt og lite populært for Apple.

Denne uken var det italienske Santa Ragione som dro den problematiske politikken ut i lyset. Deres Wheels of Aurelia, et historiedrevet road trip-spill satt til syttitallets Italia har nemlig blitt fjernet fra nettbutikken uten at det bryter noen retningslinjer eller har tekniske problemer med nyere modeller. Det er bare «gammelt». Utvikleren har klaget på avgjørelsen, uten å få gehør.

Problemet her er jo at hvis vi ser spill som kunst og kultur, er dette helt håpløst. Et spill laget som en komplett og helhetlig opplevelse fra starten av bør ikke måtte oppdateres med unødvendig nytt innhold for å få lov til å eksistere på markedet. Det er like relevant og interessant for oss spillere den dag i dag som da det ble lansert. At det ikke lastes ned like ofte som før er bare naturlig, slik er det jo med de fleste kulturprodukter som begynner å dra litt på årene.

Men det kommer fortsatt til å være de som vil oppsøke det, og for utvikleren representerer det en ekstra (om ikke så stor) inntektskilde i et ellers ustabil og vanskelig spillmarked. Og hvis du leser dette nettstedet tenker jeg du opptil flere ganger har opplevd å snuble over herlige spill som ikke akkurat er dagsaktuelle eller kanskje så veldig populære, men som har gitt deg massevis av verdi likevel.

Uken på Spillhistorie.no

Har du spilt Clair Obscur: Expedition 33? Hvis ikke, anbefales det varmt. Det er faktisk et av årets beste spill, i mine øyne. Jeg er kanskje ikke helt enig i at det er tidenes beste spill, men jeg satte likevel stor pris på Wrains velproduserte videoessay der han argumenterer for nettopp dette. Videoen akkompagneres av en fyldig og flott artikkel på Spillhistorie.no.

Det skjer også ting bak kulissene. Her er en teaser.
Det skjer også ting bak kulissene. Her er en teaser.

Vi har også lansert den første episoden av vår nye podcast, Diskettkameratene. Vi er tross alt (stort sett) middelaldrende menn, og dermed vi ha podcast. Tonen er lett og ledig der Hans Arne (som definitivt ikke er Retrogamingpappa!) og Martin snakker om The Great Giana Sisters. Apropos podcast: Spillegal har også en ny episode ute nå, der de snakker om det de har spilt i løpet av den siste måneden.

Og jommen har det ikke blitt kunngjort en ny Commodore 64. Hadde du det på bingokortet for 2025, tror jeg du bør diskvalifiseres fra å spille Lotto.

Spillhistorie.no for ti år siden

For ti år siden døde den svært populære Nintendo-presidenten Satoru Iwata etter lengre tids sykdom. Vi skrev en artikkel om den triste nyheten.

Langt hyggeligere var det å stifte bekjentskap med Nikolai, som skrev sin første artikkel for Spillhistorie.no for ti år siden. Han holder det gående enda, noe jeg er svært takknemlig for. Nikolais første bidrag var den første delen i en mildt sagt episk spilldagbok – Norgesveldet – Historien om de norske kongene, fra Crusader Kings II. Og jommen kom ikke del to like etterpå!

Vi må bare beklage til alle dere som i årenes løp har nettsøkt dere inn på en av disse artiklene på jakt etter leksehjelp.

For min del hadde jeg spilt eventyrspillet/gåsimulatoren Homesick, og delte mine inntrykk om det. Det var et spill jeg likte, mye på grunn av den distinkte grafikken. Men jeg må innrømme at jeg ikke husker en eneste konkret ting fra det i dag.

Crusader Kings II
Crusader Kings II

Tusen takk for støtten på Ko-Fi

Det tar mye tid og arbeid å drive Spillhistorie.no, selv om jeg er utrolig heldig og får hjelp fra en rekke fabelaktige mennesker. Hvis du setter pris på det jeg gjør, er det lov å svippe innom Ko-Fi og kjøpe meg en kopp kaffe (eller to, til og med). I så fall blir jeg veldig glad! Tusen takk til dere som har støttet meg allerede!

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.