System 3 vil stanse norsk Last Ninja-prosjekt

Den norske gruppen FastLoaders ønsker å lage nyinnspillinger av musikken fra The Last Ninja-spillene, men utgiver System 3 har satt en stopper for kampanjen.

The Last Ninja-spillene er kjent for sin fabelaktige musikk, som har fått mange «cover»-versjoner og «remixer» i årenes løp, og nå jobber den norske rockekvartetten FastLoaders med et spennende prosjekt der de vil spille inn rock-/metal-versjoner av musikken fra The Last Ninja. Målet er intet mindre enn tre album, samt en konsert i London og video fra konserten på Blu-ray.

I den forbindelse startet gruppen en folkefinansieringskampanje, som ble møtt av stor entusiasme i retrospill-miljøet.

The Last Ninja på Commodore 64.
The Last Ninja på Commodore 64.

FastLoaders har ifølge dem selv hentet inn tillatelse fra alle komponistene bak låtene de ønsker å lage nyinnspillinger av – altså, Matt Gray, Reyn Ouwehand, Ben Daglish og Anthony Lees. Det er disse som eier rettighetene til musikken, så en skulle tro at FastLoaders hadde sitt på det tørre – men nå har altså utgiveren av The Last Ninja-serien, System 3, sendt inn en offisiell protest til Kickstarter og fått stanset kampanjen.

System 3 hevder i protesten sin at det er klare rettighetsbrudd i kampanjen, og de misliker spesielt bruken av Last Ninja-navnet (som ikke er et registrert varemerke, så det er uklart hvilke rettigheter System 3 mener de bryter) for å beskrive musikken fra The Last Ninja.

De hevder også at kampanjen bruker en variant av deres logo (noe FastLoaders bestrider), og i en veldig merkelig formulering hevder System 3 til og med at ikke alle komponistene bak musikken er i live slik at de kan gi den tillatelsen FastLoaders hevder å ha fått. I en kommentar til Spillhistorie understreker Chris Abbott, som representerer FastLoaders, at verken Anthony Lees eller noen av de andre komponistene er døde, slik System 3 tilsynelatende tror.

System 3-sjef Mark Cale konkluderer med at nå som kampanjen har fått bred dekning i pressen, er det en stor fare for at folk kunne finne på å gi dem støtte i den tro at det er et offisielt prosjekt fra System 3. Dette til tross for at kampanjen hele tiden var klar på at spillserien eies av System 3, og at dette var et «fan-prosjekt» og ikke noe annet.

Nå er kampanjen satt på pause, mens Kickstarter prøver å komme til bunns i hvorvidt System 3 har loven med seg i deres argumentasjon. FastLoaders har også sendt inn et offisielt skriv med sin side av saken.

Oppdatering (14. mars 2016): FastLoaders har nå kommet med følgende annonsering:

Important announcement re: Ninja Musicology Kickstarter.

Whilst we previously believed that we were entitled to use the branding, artwork and other materials that we used, unfortunately it appears that we were mistaken. It has now been explained to us that this is not the case.

System 3 does have rights in the LAST NINJA name and is entitled to exercise control over how their brand is used under the law of passing off. System 3 have established goodwill in the name LAST NINJA through many years of trading, irrespective of whether or not the name is registered as a trade mark. They also own the copyright in the related artwork.

Now that this misunderstanding has been cleared up, we are liaising with System 3 to find a way to resolve this, and are hopeful that we will be able to draw a line under this very soon. We apologise to System 3 and Mark Cale for any confusion caused and for the criticism which they have received from fans as a result of our posts.

We all look forward to the Last Ninja HD remake and wish System 3 all the best with their forthcoming campaign!

Min høyst personlige mening om saken

Uten å ta stilling til hvem som har retten på sin side, må jeg si det er mildt sagt underlig av Mark Cale og System 3 å gjøre dette. For det første er det ekstraordinært usannsynlig at dette musikkprosjektet på noen måte vil konkurrere med deres produkter, så sjansene på at de vil tape noe på at prosjektet kommer i havn, er mikroskopiske.

Min The Last Ninja-boks.
Min The Last Ninja-boks.

For det andre, ønsker de selv å folkefinansiere en offisiell oppfølger til The Last Ninja-serien, og enhver fornuftig person skulle tro at jo mer oppmerksomhet og blest det er rundt The Last Ninja-navnet, jo større er sjansene for at en slik folkefinansieringskampanje vil lykkes. Her hadde selskapet åpenbart hatt mye å tjene på å samarbeide med entusiastene, i stedet for å motarbeide dem.

Det er tross alt entusiaster som FastLoaders og alle de som har støttet dem på Kickstarter som har holdt merkenavnet i live i de godt over 20 årene som har gått siden System 3 selv klarte å få noe fornuftig ut av serien. Det er disse entusiastene som ville fungert som «ryggraden» i folkefinansieringskampanjen. Men System 3 har altså nå valgt å pisse på dem, i stedet for å omfavne dem.

Så, lykke til med den kommende folkefinansieringskampanjen deres, System 3.

9 kommentarer om “System 3 vil stanse norsk Last Ninja-prosjekt”

 1. System 3…. Ser ut som de har gått på Activision/EA/Ubisoft/Squeenix-skolen. Hadde skjønt det om det var AAA-konsollspill de ga ut som alle kjøper uansett, men det gjør de jo ikke, og hvis de planlegger sin egen folkefinansiering så må jo dette være å skyte seg selv i foten til de grader.

  Svar
 2. Bra initiativ Joachim! All grafikk til prosjektet er ny og «last ninja» er ikke en gang et registrert varemerke. Vi har henvendt oss til alle komponistene, inkludert spilt for Daglish og Gray i fjor sommer på Back in Time, og fått deres erklæring til å bruke musikken. System 3 er simpelthen arrogante og har ingen sak.

  Svar
 3. Det burde ideelt sett koste en depositumsum å legge inn slike DMCA-protester til sider som Kickstarter og Youtube, som eventuelt blir tilbakebetalt om kravet viser seg å være rettmessig. Har sett utrolig mange teite eksempler på misbruk av dette.

  Svar
  • Veldig godt poeng. Slik som det er nå, kan i grunn hvem som helst sende inn en «DMCA» og sette det ut av spill.

   Svar
 4. Jeg er færdig med at støtte System 3 og deres latterlige argumenter. ikke flere kroner fra mig. De reklamerer endda med et Last Ninja Remake med et billede hvor der står Commodore 64/128… så vil de lave et remake med 16 farver og 160×200 pixels? eller er det bare markedsførings bluff for at narre de mange fans…

  jeg er HELT færdig med at støtte Mark Cale og hans bullshit.

  Svar
 5. Jeg har nå oppdatert artikkelen med en erklæring fra FastLoaders. Jeg vil samtidig understreke at den nye informasjonen ikke endrer mitt grunnleggende syn på saken (og avsnittene om dette har hele tiden startet med «Uten å ta stilling til hvem som har retten på sin side,»).

  Svar
 6. hehe i last ninja 2 – the mansion level så er det en sang som ligner veeeelding på tangerine dreams «alchemy of the heart» sjekk her…. så om ikke komponisten faktisk var med i tangerine dreams så har vel han lånt litt og siden sangen kom ut 1 år før spillet:) total ripp av melodi:) ….. https://www.youtube.com/watch?v=NBeiRu6CquA isåfall litt rart med system 3s mas om copyright etc…..

  Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.