Night Trap feirer 25-årsjubileum med nyutgave

Spillet som en gang resulterte i høringer i det amerikanske senatet er tilbake.

Det notoriske filmspillet Night Trap får jubileumsutgave for PlayStation 4 og Xbox One i år. Spillet kom opprinnelig ut i 1992, opprinnelig for CD-ROM-systemet Mega CD for Segas Mega Drive-konsoll. Senere ble det lansert for en rekke andre formater.

Vampyrer og tenåringsjenter

Hjelpes!
Hjelpes!

Spillet følger en gruppe unge jenter som har alene hjemme-fest i et hus med en litt guffen forhistorie. Festen ødelegges av en gjeng vampyrer, som er ute etter jentenes blod. Men heldigvis for de stakkars tenåringene, er huset under konstant overvåkning – og fullt av feller. Din rolle er å følge med på det som skjer i huset ved hjelp av skjulte kameraer, og aktivere fellene til riktig tidspunkt slik at du kan ta knekken på vampyrene før de får tatt knekken på jentene.

Alt vises ved hjelp av ekte video og skuespillere. Disse inkluderer Dana Plato, som ble kjent gjennom serien Diff’rent Strokes, samt Blake Gibbons og Andras Jones. Videosekvensene ble filmet i 1987, og spillet er vel omtrent så «åttitalls» som det er mulig å bli. Bare ta en titt på traileren nederst.

Nyversjonen (bildet er hentet fra traileren).
Nyversjonen (bildet er hentet fra traileren).

Utvikler Screaming Villains sier vanvittig lite om hva som er nytt i Night Trap 25th Anniversary-versjonen. Det ser ut som grensesnittet har fått seg en overhaling, men resten virker rimelig urørt. Om du er en veldig stor Night Trap-fan, kan du forresten prøve å skaffe deg den fysiske spesialutgaven, som gis ut av Limited Run Games.

Høringer i senatet

Night Trap er egentlig ikke et spesielt bemerkelsesverdig spill, men det har likevel en viktig posisjon i mediets historie. Det, samt slåssespillet Mortal Kombat og skytespillet Doom, regnes nemlig som tre av spillene ledet til opprettelsen av ESRB-systemet for å aldersmerke spill.

Uh-oh!
Uh-oh!

Spillet ble opprinnelig solgt (slik det meste av konsollspill ble) i leketøysbutikker i USA, men ble fjernet etter en telefonkampanje. Ikke bare det, men i desember i 1993 tok senatorene Joseph Lieberman og Herbert H. Kohl opp temaet voldelige spill i en høring i senatet, der Night Trap ble beskrevet som «skammelig», «ultra-voldelig», «sykt» og «kvalmende». Man mente også at det oppfordret til å fange og drepe kvinner.

Det skal selvsagt godt gjøres tolke spillet slik, og det har faktisk ingen nakenhet eller ekstreme voldsscener overhodet. I stedet er scenene der jentene blir fanget av vampyrene (som et resultat av din inkompetanse) bevisst laget på en overdreven og urealistisk måte.

Resultatet var uansett at spillet ble midlertidig trukket fra markedet, og at spillindustrien – som fryktet innblanding fra det offentlige – kom sammen for å danne ESRB. Night Trap var dermed et av de første spillene som fikk aldersmerkningen M for Mature i USA.

ESRB har ikke vært like strenge med den nye versjonen. Den har fått aldersmerkningen T for Teen. Du skjønner sikkert hvorfor – dette er ikke GTA, akkurat:

Hvis du lurer på hvorfor spillet ble filmet i 1987 og lansert i 1992, så er det fordi det opprinnelig var ment for et annet konsollsystem, som faktisk skulle bruke VHS-kassetter. Konsollen ble kansellert, og spillet ble lagt på hylla i noen år.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.