Lyst på mer STALKER?

Lost Alpha-modifikasjonen skal gi oss det STALKER-spillet vi aldri fikk. Nå har den fått en «developer’s cut»-versjon.

En av seriene jeg virkelig savner er STALKER, fra ukrainske GSC Game World. Få andre åpen verden-spill har klart å levere en like kul og fascinerende verden å utforske som disse spillene, og jeg husker spesielt det seriens siste innslag, STALKER: Call of Pripyat, som et glimrende systemdrevet førstepersonseventyr.

Spillet krympet før lansering

Det begynner å bli en god stund siden PC-spillere verden over ventet spent på det første STALKER-spillet, Shadow of Chernobyl, så hvis du har glemt hva som skjedde under utviklingen, er ikke det så rart. Kort fortalt ble spillet annonsert i 2001, og i årene som fulgte fikk vi se mange heftige skjermbilder og videoer (i tillegg lakk en tidlig versjon ut på nettet i 2003). Da det endelige spillet til slutt ble lansert i 2007, høstet det mye god kritikk – men mye av det som utviklerne hadde snakket om i starten av utviklingen var borte.

Småpent i Tsjernobyl.
Småpent i Tsjernobyl.

Litt som i No Man’s Sky, altså, bare at det spillet vi fikk fortsatt hadde tonnevis av kul dybde og interessante utfordringer. Men noen år senere ga faktisk utviklerne i GSC Game World selv ut en tidligversjon fra 2004, som i det minste lot brukerne leke seg med mange av de opprinnelige funksjonene.

STALKER: Lost Alpha er en modifikasjon som prøver å gjenskape den STALKER-fullversjonen vi aldri fikk. Ved hjelp av skjermbilder, videoer og tidligversjonene har utviklerne satt sammen et spill de selv mener ligger mye nærmere opp mot det spillet vi opprinnelig ble lovet enn ferdigutgaven.

Den første Lost Alpha-versjonen kom ut i 2014, og fikk mye skryt fra spillerne selv om den ikke var helt ferdig. Utviklerne fortsatte å jobbe med modifikasjonen, og nå har de lansert en «developer’s cut»-utgave, med mange endringer og forbedringer. Du kan se en videopresentasjon av nyhetene her:

STALKER-veteraner som  ikke har spilt den første Lost Alpha-versjonen, vil utvilsomt legge merke til flere av endringene fra originalversjonen av spillet. Den mest åpenbare er at bilkjøringen er tilbake – jeg husker godt en tidlig video som viste bilkjøring i STALKER, og skuffelsen over at dette ikke var en del av verken den ferdige versjonen eller noen av oppfølgerne. Bilkjøringen er nødvendig i Lost Alpha, rett og slett fordi spillkartet er mye større og åpnere enn i originale Shadow of Chernobyl.

Den nye versjonen er per nå kun tilgjengelig som en oppdatering for den gamle, så det er ikke helt rett-frem å installere den. Du kan følge instruksjonene på ModDB.

GSC Game World la ned virksomheten for en god stund siden, og kansellerte STALKER II. Men de dukket «nylig» opp igjen med en oppfølger i en annen serie, nemlig Cossacks 3. Hvem vet, kanskje de også jobber med noe STALKER-relatert?

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.