Billy Mitchell slår tilbake mot Twin Galaxies

Hevder han snart vil presentere sine egne bevis, etter at Twin Galaxies konkluderte med at han hadde jukset.

Billy Mitchell var en av spillverdenens første stjerner, og lenge før noen hadde tenkt ordet «esport» engang, reiste han USA rundt for å spille arkadespill foran publikum. Han var blant annet den første som noensinne nådde Donkey Kongs «kill screen», noe han gjorde i 1982.

En gang i tiden ble han altså sett på som en av verdens aller beste spillere. Men etter de siste månedenes kontroverser, er det nok helst «juksemaker» folk tenker når de hører navnet hans. I februar ble det lagt frem en omfattende dokumentert påstand om at flere av de nyere rekordene hans ble satt ved hjelp av ulovlige midler, og i forrige uke konkluderte den offisielle forvalteren av verdensrekorder innen spill med at påstanden stemte.

Donkey Kong er blodig alvor for noen.
Donkey Kong er blodig alvor for noen. Bilde: Mobygames.

Dermed ble Mitchell fratatt alle rekordene sine, og får heller ikke lov å delta i offisielle rekordforsøk i fremtiden.

Slår tilbake

Nå har Mitchell kommet med sin første offentlige uttalelse om det som har skjedd. Her innrømmer han ingen skyld overhodet, men sier at han nå jobber med en gruppe som skal «bevise at alt har blitt gjort profesjonelt og i henhold til reglene.» Han understreker at skal være åpent og tilgjengelig, og sier at materialet vil inkludere vitner, dokumenter og så videre.

Han går også til angrep på Twin Galaxies’ nye ledelse, som han mener sår tvil om ting som skjedde for mer enn 35 år siden, og det er dessuten tydelig at han mener kritiske medieoppslag er laget med en slags sjokkmentalitet, i håp om å generere treff. Du kan se hele uttalelsen i en video på Twitter (via Twin Galaxies’ nettside).

Får han noen sympati?

Mitchell har sine tilhengere, men i miljøet forøvrig tviler jeg på at den nye uttalelsen hans vil møte særlig mye forståelse. Bevisene som felte ham virker i praksis umulige å bestride, og det er påfallende at han har startet en egen parallell «etterforskning» i stedet for å samarbeide med Twin Galaxies.

At han tidligere i år kom med en smått absurd påstand om at bevismaterialet var forfalsket, hjelper heller ikke spesielt mye. I tillegg sa han da at Twin Galaxies-toppen Pete Bouvier var tilstede da han satte en av rekordene – noe som ikke matcher det han sa i 2010, da han i stedet sa at han snakket med Bouvier på telefon etter å ha satt rekorden. Pete Bouvier døde i fjor.

På ett område kan jeg likevel Mitchells synspunkt, og det er at det virker litt rart at rekordene han satte tidlig på åttitallet også har blitt slettet. Her er det ikke kommet noen beviser for juks, og så vidt meg bekjent er det heller ingen grunn til å mistenke det. I idretten forøvrig er det jo ikke slik at man mister alle resultatene fra karrieren om man tas for juks eller brudd på reglene.

Når det er sagt, er det jo ganske åpenbart hva han vil huskes mest for, og det er ikke prestasjonene hans på åttitallet.

Oppdatering: Jeg vil ikke gjøre noen egen artikkel på dette, men hvis du har lest så langt, er du helt sikkert også interessert i å lese hva Steve Wiebe fra The King of Kong har å si om saken.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.