Historisk Amiga til salgs

Ble brukt til å lage Lemmings-introen, og har fortsatt grafikkfiler fra en mengde spill på harddisken. Noen av dem kom aldri ut.

Spillutviklerveteranen Mike Clarke auksjonerer i disse dager bort en gammel Amiga 3000 på eBay. Amiga 3000 var en toppmodell mange siklet etter tidlig på nittitallet, men det er mer enn bare muligheten til å endelig få klørne i drømmemaskinen som gjør denne interessant. Den ble nemlig brukt av grafikkskaperne hos den britiske utgiveren Psygnosis i flere år.

Rykende ferskt skjermbilde fra Lemmings-introen.
Rykende ferskt skjermbilde fra Lemmings-introen.

Brukt til utviklingen av mange spill

Dette var for eksempel maskinen den ikoniske introduksjonsvideoen til Lemmings ble skapt på, mens den var i bruk av Jeff Bramfitt (som har risset inn initialene sine med penn). Maskinen ble senere brukt av Chris Moore, Darren Douglas og Digby Rogers. Den ble ikke bare brukt til Amiga-prosjekter, men også spill for blant annet Sega Mega CD, og ikke alle spillene ble lansert.

Filene fra disse spillene ligger fortsatt på harddisken, og det kan med andre ord være mye interessant, spillhistorisk materiale her. Mike Clarke innrømmer at det teknisk sett er Sony som har opphavsretten til disse filene, men anbefaler den eller de som kjøper maskinen å arkivere dem for fremtiden.

Her er litt grafikk fra Shadow of the Beast II, i Lemmings.
Her er litt grafikk fra Shadow of the Beast II, i Lemmings.

Selv fikk han tak i maskinen på nittitallet, da den skulle kastes sammen med en rekke andre eldre maskiner. Han understreker at han fikk tillatelse til å ta den med hjem. Clarke påpeker samtidig at selv om den stort sett har stått trygt lagret, er harddisken ustabil. Diskettstasjonen fungerer ikke. Maskinen selges også uten tastatur og mus.

Her er en liste over spill Jeff Bramfitt lagde grafikk til på maskinen:

 • Carthage (1990)
 • Infestation (1990)
 • Shadow of the Beast II (1990)
 • Air Support (1992)
 • Killing Game Show (aka Fatal Rewind, 1991)
 • Obitus (1991)
 • Lemmings (1991)
 • Aquaventura (1992)
 • Shadow of the Beast III (1992)
 • Combat Air Patrol (1993)
Dette skal være fra Shadow of the Beast 3. Endte bildet opp i det ferdige spillet?
Dette skal være fra Shadow of the Beast III. Endte bildet opp i det ferdige spillet? Foto: Mike Clarke.

Og her er en liste over noen senere spill hvis utviklingsfiler fortsatt ligger på harddisken:

 • Theatre of Death (Amiga)
 • Last Action Hero (Amiga)
 • Bram Stoker’s Dracula (Mega-CD)
 • Mary Shelley’s Frankenstein (Mega-CD)
 • «Beat’em up game» (probably Phoenix Rising Mega-CD, unreleased)
 • Microcosm (3DO, Mega-CD)
 • Scavenger IV (aka Novastorm, Mega-CD, FM Towns)
 • No Escape (tie-in with the Ray Liotta film, aka Penal Colony Mega-CD, unreleased)
Uferdig versjon av tittelskjermen til Captain Fizz.
Uferdig versjon av tittelskjermen til Captain Fizz. Foto: Mike Clarke.

Maskinen ble utvilsomt brukt på langt flere prosjekter enn dette, men Clarke har ikke gått gjennom innholdet i detalj. Han forteller dessuten at Psygnosis regelmessig formaterte harddiskene (og sikkerhetskopierte innholdet på disketter). Men for eBay-auksjonen har lagt ut fotoer av skjermen med bilder fra Captain Fizz og Shadow of the Beast III.

Prisen er per nå like over 1000 britiske pund. Post til Norge vil ligge på 100 pund, om noen av dere skulle få lyst til å kjøpe den (i så fall skulle jeg gjerne likt å høre fra kjøperen). Det er litt over én dag igjen av auksjonen (og vi får håpe ting går litt bedre for Mike Clarke enn de gikk for Al Lowe).

Her er Lemmings-introen:

Uinteressant funfact: Jeg fullførte det siste brettet av originale Lemmings i går, etter å ha brukt cirka én uke på spillet.

En kommentar om “Historisk Amiga til salgs”

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.