Activision satte en stopper for Larry-auksjonene

Al Lowe fikk ikke lov til å auksjonere bort kildekoden til Larry-spillene.

Tidligere denne måneden skrev vi at den legendariske spillutvikleren Al Lowe, som blant annet var hovedmannen bak Leisure Suit Larry-serien, auksjonerte bort noen gamle utviklingsdisketter på eBay.

Disse diskettene inneholdt blant annet kildekoden til flere klassiske Leisure Suit Larry-spill. Da vi skrev artikkelen hadde prisen på diskettene med Leisure Suit Larry-koden allerede kommet opp i 80 000 kroner, og oppfølgerens utviklingsdisketter lå på omtrent samme sum.

Uheldigvis for Al Lowe, ble det raskt slutt på moroa. Auksjonene har nemlig blitt fjernet, og grunnen er at Activision tok kontakt via et advokatselskap, og ga ham streng beskjed om å stanse salget.

Originale Leisure Suit Larry. Bilde: Mobygames.
Originale Leisure Suit Larry. Bilde: Mobygames.

Activision eier ikke Leisure Suit Larry

Det som er interessant her, er at Activision ikke eier rettighetene til Larry-serien i utgangspunktet, noe de også innrømmer i brevet de sendte til Al Lowe. Men de mener at kildekoden «antakeligvis» også inkluderer enkelte elementer som også finnes i kildekoden til King’s Quest og Space Quest, som kjører på samme spillmotor (og som Activision altså eier).

Al Lowe selv mener at dette ikke stemmer. Han har hele tiden vært klar på at han ikke har hatt tilgang på koden til spillmotoren, og at denne følgelig ikke har vært en del av auksjonen. Dessuten skal avtalen han hadde med Sierra vært slik at Sierra kjøpte «gold master»-diskettene fra Lowe da han var ferdig med utviklingen, og at de dermed ikke har eid kildekoden som sådan.

Al Lowe!
Al Lowe. Bilde: David Froholt/Spillhistorie.no.

Men til syvende og sist kom Lowe frem til at det ville koste mer å leie inn en advokat for å bevise at han har retten på sin side enn han ville fått ut av auksjonene i utgangspunktet. Dette forteller en bekjent av Al Lowe, Britton Matthews, i en Facebook-gruppe for Sierra-tilhengere. Al Lowe har overfor nettstedet PCGamesN bekreftet at Matthews’ informasjon er riktig.

Med tanke på at de gamle Sierra-spillene allerede har blitt plukket fra hverandre og analysert i detalj, og at funksjonaliteten har blitt fullstendig gjenskapt av ScummVM, er det strengt vanskelig å se for seg hva slags skade salget av kildekoden kunne påført Activision selv om de skulle ha rett i antakelsene sine, men store selskaper er nå engang store selskaper.

Rettighetene til Leisure Suit Larry-serien eies av britiske Codemasters, som i sin tid kjøpte dem fra Activision (som fikk dem via sammenslåingen med Vivendi, som en gang for lenge siden kjøpte Sierra). For å gjøre forvirringen komplett, har Codemasters lisensiert dem ut til tyske Assemble Entertainment, som står for det nye Larry-spillet.

Verken Codemasters eller Assemble Entertainment ser ut til å ha brydd seg nevneverdig om auksjonen til Al Lowe.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.