Bli kongen av veien (eller verdensrommet)

GOG har relansert de russiske kultspillene King of the Road og Parkan 2.

GOG lanserte i går et par relativt obskure russiskutviklede spill – Hard Truck II: King of the Road og Parkan 2. Begge stammer fra den tiden der russiske utviklere var kjent for å lage (over?)ambisiøse spill med massevis av spennende spillelementer som gjerne var inspirert av klassiske spill for PC og andre datamaskinplattformer.

King of the Road

King of the Road så litt utdatert ut allerede da det var nytt (men det hadde til gjengjeld skikkelig herlig musikk).
King of the Road så litt utdatert ut allerede da det var nytt (men det hadde til gjengjeld skikkelig herlig musikk).

King of the Road debuterte i 2000 (i Norge dukket det opp et par år senere, via JoWooD), og er et lastebilspill ikke helt ulikt Euro Truck Simulator-spillene. Du må kjøpe en bil og tjene penger på å frakte varer hit og dit på et åpent veinett, og gradvis skaffe deg bedre utstyr og så videre. Tenk Elite, men med lastebiler, så har du egentlig en god idé om hvordan det fungerer.

Men i motsetning til de mer seriøse lastebilspillene fra SCS Software, har King of the Road et snev av galskap over seg. Frakteoppdrag innebærer kappløp med andre lastebiler, det varierte veinettet er fullstappet av snarveier, og om politiet blir skikkelig sur på deg sender de angrepshelikopter for å ta deg ut. Ah, og du kan spille lastebilfotball i flerspillermodus.

Jeg falt pladask for dette spillet da jeg først spilte det, og i lang tid var det den største favoritten innenfor sjangeren. Sammenlignet med King of the Road var lastebilspillene til SCS Software trauste, livløse og ofte direkte kjedelige, og det var først med Euro Truck Simulator 2 at de klarte å overgå King of the Road (selv om jeg fortsatt savner den enorme variasjonen fra det spillet).

Er det like moro i dag som det var da jeg først spilte det? Neppe. Men det var faktisk skikkelig gøy å se det relansert, og jeg tror jommen jeg skal kjøpe det. Uheldigvis viser det seg at GOG-versjonen ikke er basert på den siste offisielle utgaven, som visstnok forbedret spillet betraktelig. Jeg vet ikke om dette er på grunn av lisensiering, tekniske årsaker eller rett og slett er en tabbe.

I Parkan 2 kan du gå ut av romskipet ditt.
I Parkan 2 kan du gå ut av romskipet ditt.

Parkan 2

Dette er et spill jeg har mye mindre personlig erfaring med, selv om jeg er nokså sikker på at boksen ligger i rotet mitt et sted. Men der King of the Road var Elite med lastebiler, er Parkan 2 mer Elite med, eh, romskip. Så mer Elite, altså. Skjønt, det velger selvsagt sin egen måte å gjøre ting på.

Kort sagt får du leke deg fritt i et åpent univers, der du kan tjene penger på handel, bli leiesoldat eller sjørøver, eller utforske ulike oppdrag. Men du kan også prøve deg på å kolonisere nye kloder, og i motsetning til i Elite får du hoppe ut av romskipet ditt og plaffe ned fiender på planetene, som i et førstepersons skytespill.

GOG har forøvrig resten av Parkan-serien allerede, i tilfelle du elsker romspill.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.