Spillåret 2020 – Nikolais favoritter

Spillåret 2020 ga noen gode opplevelser, til tross for verden rundt.

Jeg er ganske traust i mine spillvaner, jeg spiller mest på PC, og hovedsakelig der går det i Civilization og Paradox-spill. Men Switch er som den observante Spillhistorie-leser min faste følgesvenn. I år hadde jeg faktisk tenkt å utvide horisonten med Xbox Series X, men den jeg bestilte kom ikke før lille julaften, og da var jeg bortreist. Så 2021 blir det store horisont-utvidende året for meg. I år har jeg likevel fått noen gode timer i spill både på PC og Switch, og høydepunktene av de som kom ut i 2020 (det er en viss tendens her i gården til å komme sent til gildet…) får du i denne artikkelen.

Crusader Kings III

Crusader Kings III sitt nydelige kart.

Først ut er årets spill. Tiårets spill! Dog er tiåret bare så vidt begynt, men for et spill Crusader Kings III fra Paradox Development Studio er! Dette spillet har (nesten) alt forgjengeren Crusader Kings II fra 2012 hadde, og gjør alt mye, mye bedre. Jeg storkoser meg time opp og time ned i Paradox sin tortur- middelalder-simulator, som også har vist seg å være ikke bare mye lettere for nybegynnere å komme inn i (som spiller av sjangeren siden 2001 er ikke dette et problem for meg), men også mye mer stabilt og mindre buggy enn tidligere spill fra utvikleren.

Du spiller en hersker i middelalderen, på et kart som spenner fra Irland til Mongolia og fra Sapmi (landet der samene bor) til Gullkysten i Afrika. Kun stater som ikke er republikker eller teokratier kan spilles, men det gjør ingenting når du kan spille alt fra grever til hertuger til konger, helt opp til keisere. Du gifter deg og gifter bort, utvikler landet ditt, oppdrar neste generasjon, kriger og driver med spredning av din kultur og religion – eller konverterer til en annen kultur eller religion om du ønsker. Så lenge du har en arving av ditt dynasti, er alt i orden. Forhåpentligvis. Kanskje må undersåttene kues litt med spredning av frykt for å bli et hode kortere før de faller på linje? Korstog, jihad og andre religiøse kriger er selvsagt et viktig element i spillet.

Dette spillet har mye å holde styr på, men det er virkelig moro mens du holder på. Jeg har vanen tro skrevet flere after action reports/fanfics fra spillet, som jeg har publisert på forumet til utvikleren. Det første var en omstart av min gamle historie som også ble publisert her på Spillhistorie i sin tid, Norgesveldet 2.0. Den finner du om du ønsker å lese (engelskspråklig) her. I senere tid har jeg også skrevet en historie fra en handsoff-kampanje jeg hadde der jeg bare lot spillet kjøre uten input fra meg, og en historie om mitt Normannia-imperium skapt fra en hertug som regjerte i det sørlige Italia i 1066.

Pent.
Pent.

Old World

Dette spillet fra Soren Johnson, sjefutvikler på Sid Meier’s Civilization IV, kom ut i våres i early access på Epic Store, Jeg skrev et førsteinntrykk og en spilldagbok som forteller det meste om spillets mekanikker den gangen, som dere kan lese her og her. Siden har jeg kommet tilbake nå og da for å spille en ny kampanje, siden spillet er i rivende utvikling. Nytt siden førsteinntrykket er at karakterer i spillet og kartet selv er blitt mye rikere fremstilt og mye viktigere.

Og jeg har blitt fortalt i samtale med en utvikler jeg kjenner at jeg er altfor bundet opp til forventingene mine fra Civilization om hvordan spillet spilles… Dette spillet ligner mye på Civilization, men det er ikke Civilization. Ikke minst er det bundet til oldtiden, og dekker ikke hele historien som Civilization gjør. Dertil er det mange annerledes spillmekanikker og derfor må andre strategier til.

Spillet er ikke ferdig, og man kan godt vente til neste års ferdige utgivelse. Men om man er komfortabel med early access er det bare å gyve løs for å få noen timer moro allerede nå.

Super Mario 3D All Stars

Super Mario 64 er alltid koselig å komme tilbake til.

Mario er karen sin det. Hans eventyr har gitt meg uante mengder timer med moro siden NES sine dager da jeg var barn. Den gangen var det stort med samlingen Super Mario All Stars, og da Nintendo i år ga ut en 3D-utgave av denne samlingen med Super Mario 64, Super Mario Sunshine og Super Mario Galaxy 1, måtte jeg bare skaffe meg det. Førstnevnte er et av tidenes spill, bare slått av Galaxy-spillene (der nummer to ikke er med i samlingen, og muligens slår eneren på målstreken). Og Sunshine har jeg faktisk aldri spilt.

Jeg har kost meg med de to andre så langt i år og tenker snart å starte på Sunshine nå. Må bare få én mer stjerne først… Presentasjonen er kanskje spinkel, men spillgleden er så definitivt der!

Aery – Little Bird Adventure

En av lys-boblene du må finne. Antallet på hvert brett vises i hjørnet etter at den første boblen er funnet.

Jeg liker Nintendo Switch. Jeg liker indiespill. Jeg likte godt indiespillet Aery – Little Bird Adventure, på tross av enkelte problemer spillet hadde. Det er slående vakkert, det er rart. Og det er uten vold eller død – om du krasjer begynner du bare på starten av brettet igjen og beholder all progresjon. Det var rett og slett et slikt spill jeg trengte i 2020. Og bonus: Kona likte det veldig godt også, og jeg er glad når kona er glad! Varmer mitt gamer-hjerte at jeg har fått henne til å bli en gamer som meg!

Animal Crossing: New Horizons

Søtt!
Søtt!

Så, til slutt. Spillet som reddet 2020 for mange. Spillet som solgte som varmt hvetebrød og ble en farsott – vel fortjent. Et av de mestselgende spillene til Nintendo Switch. Spillet hvor du jobber som slave for en tvilsom, men veldig hyggelig, vaskebjørn. Fanget på en øy, uten mulighet for å slippe unna.

Men gjør det noe når det er så utrolig koselig å være der? Både kona og jeg brukte time på time, hver dag fra utgivelse rett rundt koronaens utbrudd, helt til langt inn på sommeren. Hadde ikke oppussing av hus og jobb og andre voksenting tatt fokuset, kunne det fort blitt enda mer. Dette spillet var et friskt pust i en strevsom tid. Hvem skulle trodd at å fiske, grave, bygge og ellers bare loke rundt kunne være så avslappende og deilig?

Det var noen av spillene som preget 2020 for min del. Hva med dere?

Les også: Spillåret 2020 – Joachims favoritter

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.