Inntrykk: G-Darius HD

Nok en klassiker fra arkadehallene har fått en nyoppusset versjon, ta godt imot G-Darius HD.

Den oppussede utgivelsen av romskytespillet G-Darius har blitt sluppet til PlayStation 4 og Nintendo Switch, og vi har fått anmelderkode til førstnevnte. Etter at oppussingsballen startet å rulle for fullt for Darius-navnet har vi fått servert en solid bunke av spillene i denne klassiske serien. Tidligere har vi anmeldt både Darius Cozmic Collection Console og Dariusburst: Another Chronicle EX+.

Rom-action i G-Darius HD.
Rom-action i G-Darius HD.

En ørliten introduksjon

I tilfelle du ikke skulle kjenne til G-Darius, kan jeg komme med litt informasjon. Originalpillet ble sluppet i arkadehallene i 1997, og personlig kan jeg ikke huske å ha sett kabinettet her til lands. Det fikk dog en utgivelse til den første PlayStation i 1998, men det var en versjon 2.0 med småjusteringer, og derfor ikke en genuin portering av det originale spillet. Ikke at det var en dårlig utgivelse, tvert imot.

Igjen har Taito overlatt oppussingen til studioet M2, som har fått et solid rykte for å ta på seg oppussingsprosjekter av eldre titler. Dette er noe de virkelig får til, og det merkes godt at de legger sjel og kjærlighet i arbeidet.

Store «bosser».
Store «bosser».

Sølvhauken farer igjen

Det er ingen mangel på kuler.
Det er ingen mangel på kuler.

I kjent Darius-ånd inntar vi plassen i det trofaste Silver Hawk-romskipet vårt, og de velkjente fiendene med sjødyrinspirete bosser på slep er tilbake for å gjøre livet vårt surt. G-Darius er siderullende shoot’em up på sitt fineste, og kanskje også et av de vanskeligste spillene i sjangeren. At det er vanskelig er kanskje ikke så rart, det kom jo tross alt opprinnelig som en arkademaskin.

Silver Hawk er imidlertid langt fra forsvarsløst, og underveis i brettene kan man skyte ned fargede romskip som inneholder forskjellige oppgraderinger til haukens våpen. Man kan enkelt følge med på hvor mange oppgraderinger man har til hvert av dem øverst på skjermen – hvis man rekker. Fiendene er mange, og kulene flyr over skjermen, så man må følge godt med.

Hvert brett består av flere segmenter som at man først må overvinne en rekke av de vanlige og enkle fiendene, før man rundt halvveis møter en miniboss. Deretter må man ta unna litt flere av de enkle fiendene, og så helt til slutt kommer de velkjente «sjømonstrene». Hovedbossene er på ingen måte enkle, eller noe man tar unna på kort tid. De har en god dose med livslengde, og på toppen av det hele har de flust av våpen i arsenalet sitt. Her må man regne med å dø om og om igjen før man lykkes. Til tross for at man har uendelig med liv, kan døden være en nedtur siden man mister alle våpenoppgraderinger man har fått underveis.

Mange av fiendene er inspirert av undervannsdyr.
Mange av fiendene er inspirert av undervannsdyr.

Etter hver miniboss og hovedboss velger man mellom to veier eller grener å fortsette på, så det er nok av gjenspillbarhet her.

Litt drahjelp

Heldigvis får man litt ekstra hjelp, i tillegg til våpenoppgraderingene man kan fange opp. Man har det som heter «capture balls», som man kan sende ut blant fiender sånn at man kan fange dem, for at de skal hjelpe på forskjellige måter. En type fiende kan for eksempel gi deg et skjold, en annen kan slåss for deg, eller bare gi deg ekstra angrep. Desto sterkere fienden er, desto mer attraktiv er den å fange for å bruke til egen vinning. Noen kan fanges umiddelbart, mens større fiender må man slåss mot for å slite dem ut før det lar seg gjøre. Det kan nesten høres ut som at Darius har slått seg sammen med Pokémon og Kirby.

Er du i en kinkig situasjon kan du detonere fienden du har fanget for en større eksplosjon, men da vil du naturligvis miste kraften til det skipet du fanget opp.

Fargerikt spill.
Fargerikt spill.

I motsetning til Dariusburst: Another Chronicle EX+, som var mer nybegynnervennlig, føles G-Darius som om det er i en helt annen liga. Det er beinhardt, og har en mye brattere læringskurve. Men det er så utrolig gøy når man først får det til, for når man først klarer å ta en boss så har man gjort en god innsats. Øvelse gjør mester, og jeg merket godt at ting gikk bedre de gangene jeg spilte gjennom neste gang.

Ønsker du å hurtiglagre/hurtiglaste så er det en ekstra mulighet hvis du har behov for det også.

Oops, der var han ja.
Oops, der var han ja.

Vi runder av

Det skjer mye på skjermen.
Det skjer mye på skjermen.

Kanskje det aller viktigste for mange når det gjelder «shoot’em ups» er hvor responsive kontrollene er. Her har jeg ikke noe å sette fingeren på, det flyter så bra man kan ønske og det merkes at handlingene man utfører med kontrollen skjer på skjermen umiddelbart. I tillegg kan man gjennom innstillinger i hovedmenyen konfigurere knappene slik man selv måtte ønske.

For den som er litt mer entusiastisk og vil ha den mer naturtro 32-bit opplevelsen, kan man velge dette fremfor det nye HD-utseende før man starter spillet.

Lydsporet er passende, og som i de andre Darius-spillene er det veldig lett å legge merke til det mens man spiller. Ønsker man å høre på låtene utenom, er det mulighet for å spille dem av via hovedmenyen.

Swosh!
Swosh!

Siden spillet ikke er i bredskjerm-fomat kan man velge mellom ulike rammer rundt. De har forskjellige motiver, men man kan også velge en mørk bakgrunn. Akkurat her er det noe jeg vil sette fingeren på. Den mørke, eller sorte bakgrunnen er ikke helt sort. Den er mørk øverst, og blir lysere lengre ned på skjermen. Det er ikke første gangen det har blitt introdusert i Darius-pakkene, og det irriterer meg litt siden det gir en slags falsk bakgrunnsbelysning som er helt uønsket.

Helt til slutt

Den første samlepakken vi så på tok for seg titlene som har blitt utgitt til konsoller opp gjennom årene, men det ble også sluppet en arkadepakke som heter Darius Cozmic Revelation. G Darius HD er en del av denne pakken og kan kjøpes fysisk til både PlayStation 4 og Switch.

Det har nå fått en alenestående utgivelse dersom man heller vil kjøpe det separat, men det er kun tilgjengelig digitalt. Trailer:

Teksten er basert på testing av en anmelderkopi, som vi har fått fra utgiveren. Bildene er offisielle skjermbilder. Det varierer om de viser spillet i original- eller HD-drakt. Du finner mer informasjon om spillet på det offisielle nettstedet.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.