Inntrykk: Cotton 100% og Panorama Cotton

Vi har testet disse to relanserte konsollspillene fra 16-bit-alderen. Har de tålt tidens tann?

Panorama Cotton så dagens lys til Sega MegaDrive i Japan tilbake i 1994, og Cotton 100% kom til Super Famicom samme år. Etter 27 år har de fått en internasjonal nyutgivelse for PlayStation 4 og Nintendo Switch.

Cotton 100%.
Cotton 100%.

Cotton 100% er et «shoot’em up» av den tradisjonelle, siderullende typen. Alt beveger seg i retning høyre, og fiendene kommer mot deg fra den retningen. Panorama Cotton er i samme generelle sjanger, men dette spillet er av en type kalles for «rail shooter». Kameraet er flyttet til bak figuren din, og går på skinner gjennom miljøer som kommer skrollende mot deg. Har du spilt Segas klassiske Space Harrier, skjønner du hva jeg mener.

Sett bort i fra at spillene har ulik spillestil, går de mer eller mindre ut på det samme. I begge spillene må man plaffe ned enorme mengder fiender ved hjelp av magiske angrep, mens man unngår både dem og angrepene deres. Man kan plukke opp oppgraderinger til magien underveis, og bruke ulike typer angrep, som forskjellige typer magi og et kraftig bombeangrep. Begge spillene byr også på en nydelig pikselert grafikkstil og friske farger som er behagelige for øyet.

Hm, hva skjer her egentlig?

Panorama Cotton.
Panorama Cotton.

Etter å ha startet opp begge spillene og sett introduksjonssekvensene legger jeg merke til at det er noe som ikke stemmer helt. Alt er jo på japansk. Ikke ett eneste ord er oversatt til engelsk, så hva spillenes historie går ut på er ikke lett å få med seg. Et raskt Google-søk hadde nok gitt svar, men burde ikke være nødvendig i utgangspunktet. Ifølge utgiveren er det oppdateringer på vei med flere språk, deriblant engelsk. Når disse skal komme har de ikke sagt noe om. Heldigvis er menyene på engelsk om ikke annet.

Selve styringen av figuren i begge spillene er heller ikke helt der den burde være. Det var en merkbart småtreig respons fra knappetrykkene til de ble registrert på skjermen. Når det skjer for mye på skjermen så blir hele opplevelsen veldig treig også, spesielt i Panorama Cotton. Om det er sånn originalen er tør jeg ikke si for sikkert, men akkurat her var det til dels frustrerende. Noe annet som ikke har aldret som en fin vin er dybdeperspektivet. Det er ekstremt vanskelig å bedømme avstanden fra fiendene foran deg, det er nesten som om de står helt stille selv om bakgrunnen beveger seg.

Enkelt og greit

Cotton 100%.
Cotton 100%.

Sånn rett ut av «boksen» byr spillene på det vi ser gå igjen med de aller fleste nyutgivelser; en enkel hovedmeny og ikke så alt for mange alternativer. Det som er mest interessant er at man kan velge mellom en god del innstillinger med tanke på det visuelle. Er man virkelig retrospillentusiast, kan man for eksempel skru på et klassisk kasse-TV filter, som gjør at hjørnene blir litt mer avrunda, akkurat som man husker det fra gamledager. De sorte strekene er også der naturligvis. Ellers kan man velge å strekke bildet helt ut, eller i originalt format det ble produsert for å passe i. Liker man å skreddersy knappene på spillkontrollen kan det også gjøres.

Skulle man også gjøre en bommert under spillingen, er det en egen «spole-tilbake knapp», samt hurtiglagring hvis man må legge fra seg kontrollen.

Konklusjon

Panorama Cotton.
Panorama Cotton.

Begge disse spillene føles som forhastede lanseringer, og de burde vært mer finjustert før utgivelse. Mangel på leselig språk, og den uresponsive styringen er ikke noe å rope hurra for. Dette er ekstra skuffende med tanke på hvor bra Cotton Reboot! var da det dukket opp tidligere i år.

Spillene er ikke veldig dyre i seg selv, men for 150,- per stykk finner du bedre spillalternativer å gå for. Panorama Cotton og Cotton 100% burde nok heller fått mer omfattende nyversjoner, for de har ikke tålt tidens tann så godt. Men det skal spillene ha, de ser fantastiske ut.

Vi fikk anmelderkopier av begge spillene fra utgiveren. Bildene i artikkelen er offisielle skjermbilder. Her er spillenes nettsteder: Cotton 100% og Panorama Cotton.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.