Spillene vi gleder oss til i 2023

Det nye spillåret ser ut til å bringe med seg massevis av snadder.

Rundt nyttår så vi tilbake på spillåret 2022, med personlige lister over favorittspillene fra det året. Nå har vi tittet fremover, ikke i krystallkulen men på spillutgivelseskalenderen. For denne artikkelen fikk hver av oss velge tre spill hver som vi ville fokusere på, samt tre «boblere» eller «honorable mentions» som kunne nevnes i tillegg. Det var ingen regler om at vi ikke kunne velge samme spill, men vi endte likevel opp med helt forskjellige lister.

Da er det bare å starte:

Kim M

En skikkelig utfordring å bare holde seg til tre spill jeg ser fram til i 2023, men jeg har gått for navn som jeg er helt sikker på kommer til å levere så det holder.

Sons Of The Forest

Sons Of The Forest er oppfølgeren til det som allerede har blitt en klassiker, The Forest, som kom ut i 2018. I motsetning til mange andre spill på lista har dette en utgivelsesdato, og det er allerede i februar. Det har blitt utsatt en del tidligere, men nå virker det som utvikleren har ting under kontroll. Som forløperen, er også Sons Of The Forest et horroroverlevelsesspill, hvor du denne gangen sendes til en øde øy for å finne en milliardær som har forsvunnet. På denne øya finnes det kanibaler og grusomme skapninger som skremmer livet av deg med sine fremtoninger og uforutsigbare oppførsler.

Det som gjorde The Forest så fantastisk var at du kan ta med deg en håndfull venner å dele opplevelsen med. Dette er også sentralt denne gangen, noe som gjør at jeg gleder meg som en unge til oppfølgeren. I tillegg hadde The Forest utrolig bra bygge- og overlevelsesmekanismer, som vi vel ikke hadde sett maken til før Valheim kom. Det vi har sett av Sons Of The Forest sålangt virker det som om denne delen av spillet også har fått seg en oppgradering. Jeg er veldig glad for at det finnes spill av denne typen som fokuserer på å ha det gøy med venner i stedet for å sende deg til servere fulle av folk som bare vil lage kvalm. Suksessen til spill som The Forest og Valheim er vel fortjent, og de som har fått kloa i en tidlig versjon av spillet sier det virker fantastisk, så hold et øye oppe når februar kommer.

A Highland Song

Inkle har blitt en av mine favorittutviklere. De fleste har kanskje spilt herlige 80 days, men de har også en fantastisk versjon av Steve Jackson’s Sorcery på samvittigheten. Men den største grunnen til at jeg gleder meg sånn til dette spillet er et av mine absolutte favorittspill de siste ti årene, Heaven’s Vault, som var mitt GOTY i 2019, og det i et år hvor vi fikk klassikeren Disco Elysium. Gameplay i Inkles spill er veldig forskjellige fra gang til gang, så også i A Highland Song. De beskriver spillet som et historiedrevet eventyr med rytme og overlevelsesmekanismer. Nettopp historien pleier å være veldig bra i Inkles spill, og det kombinert med originale gameplay-idéer, gjør at jeg håper vi står overfor nok en klassiker. Musikken i traileren er også herlig.

I A Highland Song spiller vi som Moira McKinnon, som bor på det skottske høylandet. Hun har aldri sett havet, og et brev fra hennes onkel som bør ved kysten får henne til å rømme for å prøve å komme seg dit. Vi har ikke fått noen dato for når spillet kommer ut enda, men jeg har stor tro på at det kommer i år. Så får vi håpe at det får mer oppmerksomhet denne gangen. Synes det er rart at alle hørte om Disco Elysium i 2019, men knapt nok noen fikk med seg Heaven’s Vault.

Hollow Knight: Silksong

Et spill som kanskje ikke trenger noen introduksjon, fordi det er et av årets mest etterlengtede spill over hele fjøla. Oppfølgeren til det mange mener er et av tidenes beste spill, Hollow Knight, skal endelig komme ut i år. I Hollow Knight får vi utforske ikke-lineære miljøer med haugevis av områder vi må låse opp, alt presentert i helt nydelig håndtegnet 2D. Det er også tilfellet i Silksong, hvor vi denne gangen spiller som Hornet, beskytteren av prinsessen til Hallownest, et kongedømme styrt av silke og sang. Her blir vi nok en gang kastet ut i en verden hvor vi med et herlig kampsystem må sloss mot episke bosser og utfordrende fiender, samtidig som vi må forsere kreativt lagde omgivelser. I tillegg vil spillet inneholde oppdrag og hvis vi føler at våre ferdigheter ikke strekker til kan vi lage nye våpen, feller og mekanismer. Jeg er ganske sikker på at enda flere vil få øynene opp for Silksong når lansering nærmer seg. Hollow Knight tok spillverdenen litt på senga da den kom. Nå er alle på tå hev for hva Team Cherry klarer å få til denne gangen.

Boblere:

  • Shadows of Doubt – Åpen verden-detektivspill hvor alt er simulert i sanntid. Vanvittig ambisiøst.
  • Old Skies – Det nye spillet til skaperen av Blackwell-spillene og Unawoved. De selvlagde eventyrspillene til Wadjet Eye pleier å være av skyhøy kvalitet.
  • Kerbal Space Program 2 – Oppfølgeren til kulthiten Kerbal Space Program som simulerer alt med romfart. Early Access ute i februar. Mulig fullversjonen ikke blir ferdig i år.

Joachim

Jeg syntes også det ble vanskeligere enn forventet å holde meg til tre spill. 2023 ser ut til å bli et ordentlig flott spillår:

Falling Frontier

Dette ser ut til å bli et spennende år for sanntidsstrategispill satt til verdensrommet. Jeg har to spill som kniver om denne plassen; Falling Frontier og Homeworld 3. Rent objektivt har jeg nok mest tro på Homeworld 3, som kommer fra et etablert og erfarent team og har to sterke forgjengere å lene seg på. Men Falling Frontier virker så absurd ambisiøst, og har så mange spennende systemer jeg har lyst til å leke med, at jeg gir plassen til «underdogen» denne gangen. Jeg liker også dette spillets fokus på logistikk og etterretning, to faktorer som kan være like avgjørende for hvordan et slag utspiller seg som taktikken man bruker der og da.

Skald: Against the Black Priory

Full-lanseringen av Baldur’s Gate III er noe av det jeg gleder meg mest til i år, men jeg føler ikke det kan listes opp som et nytt spill. Og selv om jeg liker mye av det jeg har sett fra Starfield, frykter jeg det er mer No Man’s Sky enn Elder Scrolls i verdensrommet. Så da gir jeg heller plassen til Skald: Against the Black Priory, et norskutviklet spill som låner mye fra åtti- og nittitallets klassikere men kombinerer retroelementene med moderne designfilosofi og brukervennlighet. Rollespill er en type spill jeg kan bli helt oppslukt av, og det gjelder uansett om de har ultradetaljert 3D-grafikk eller retroinspirert 2D-grafikk som her. Det viktigste for meg er følelsen av å kunne skape min egen reise gjennom eventyret, og her ser det ut som Skald kommer til å levere i massevis.

Manor Lords

Det kommer voldsomt mange spennende spill med by- eller samfunnsbygging i fokus, og Manor Lords er kanskje det jeg er mest spent på. I dette spillet får du ikke bare bygge superlekre middelalderbyer, men du får også gå til krig for å beskytte dem (eller ta over naboens). Spillet har et herlig fokus på detaljer, samtidig som utvikleren har gjort sitt beste for å sikre at det er historisk autentisk. Så hjelper det jo at det også ser absurd lekkert ut.

Boblere:

  • STALKER 2: Heart of Chornobyl – Omstendighetene rundt utviklingen av STALKER 2 har blitt en tragedie, og det viktigste er at skaperne er trygge. Men fullfører de Stalker 2 før året er omme, tipper jeg det blir en favoritt.
  • Cyberpunkt 2077: Phantom Liberty – Cyberpunkt 2077 er selve definisjonen på «bedre enn sitt rykte», og CD Projekt Red er eksperter på historiedrevne enspillerkampanjer. Så denne ekspansjonen har jeg tro på.
  • System Shock – Nyversjon av et legendarisk spill. På tross av problemer under utviklingen ser dette ganske lovende ut.

Kim K

The Day Before

Ut i fra det som er vist av trailere, kan det se ut som at dette blir et slags The Last of Us møter Tom Clancy’s The Division. Spent på å se om dette spillet klarer å levere i så stor skala som det prøver på.

Resident Evil 4 Remake

Capcom er på ballen for tida, og dette her blir nok et av årets høydepunkter for min del. Selv om jeg ikke er superfan av spillene etter nummer 3, så er dette høyt på lista over et av mine favoritter gjennom tidene.

Diablo IV

Tør man det her mon tro? Det er med litt vemod at jeg gru-gleder meg til neste spill i rekken, ettersom spillene fra ActiVision-Blizzard de siste årene har vært en nedtur, sett bort i fra Overwatch. Men det må jo prøves!

Nikolai

I motsetning til de over, så syntes jeg det var enkelt å komme under tre spill. 2023 har mange spill, men det er få av de jeg har fått med meg som virkelig tenner interessen. Men håper å få noen overraskelser i løpet av året, både av indies og større prosjekter.

Star Wars Jedi Survivor

Dette er oppfølgeren til et av tidenes beste spil i min bok, og det er Star Wars må vite! Jeg elsker Star Wars-universet, og Jedi: Fallen Order fra 2019 ble i 2022, da jeg endelig satte meg skikkelig ned med det, en höydare uten like. Jedi: Survivor plasserer oss som Cal Kestis fem år etter slutten av forgjengeren, og mye har selvsagt skjedd i mellomtiden. Nøyaktig hva vil vise seg så klart, og jeg gleder meg som en unge, men før lanseringen i medio mars i år kommer det en bok som skildrer de fem årene. Forhåpentligvis vil ikke den boka være nødvendig, men for å være helt ærlig tror jeg ikke Disney er så dumme! Tidsmessig vil fem år fram i tid bety at vi er omtrent der Obi-Wan-serien fra i fjor fant sted, og altså ca ti år før imperiets fall. Dette er imperiet på sitt sterkeste. Ellers virker den nye sjefsfienden å være interessant, vi har sett bare noen glimt av ham, men klærne hans gir meg en god idé om hvor han kommer fra. Og om jeg og de andre fansene på Det Store Internettet(tm) har rett i spekulasjonene, er det både en herlig tie-in og en interessant detalj!

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

Fra oppfølgen til et av tidenes beste spill til oppfølgeren til et av tidenes beste spill. Det skal 2023 ha, helt klart. I mai kommer noe sjeldent fra Nintendo; en direkte oppfølger til et Zelda-spill. Dette er altså samme Link, samme Zelda, samme tidsperiode. En sjeldenhet, om man kjenner loren godt. Spillet lover å være mørkere enn Breath of the Wild, til og med mørkere enn Majora’s Mask, og jeg gleder meg – igjen – som en unge til å spille denne tittelen! Eneste jeg er litt skeptisk til, er at spillet virker ambisiøst, og Switch begynner å bli gammel nå. Om Nintendo overrasker oss med en mai-lansering av neste generasjon blir jeg derfor veldig, veldig glad. Ellers får vi bare håpe at geniene der borte i soloppgangens land har klart å tyne ut utrolige mengder ytelse og at vi får se et spill som spiller like smooth som forgjengeren, på tross av tilsynelatende økte ambisjoner! Jeg er klar!

Terje

Dead Space

Jepp, jeg ser frem til en remake av et spill jeg har spilt flere ganger før. Ikke et fryktelig spennende valg, men Dead Space er et av de mest atmosfæriske horrorspillene jeg vet om. For min del er det veldig langt mellom horrorspill jeg liker, og Dead Space var et av dem. Jeg spilte det flere ganger da det kom ut, og når det nå kommer en remake så er det en knallgod unnskyldning for å besøke romskipet USG Ishimura igjen.

Robocop: Rogue City

Utvikler Teyon ga oss Terminator: Resistance for noen år siden, og det var litt av et kjærlighetsbrev til de klassiske Terminator-filmene. Stemningen var midt i blinken, og nå skal vi altså se om de klarer å gjenta det med Robocop. Jeg gleder meg til å prøve og se.

Alan Wake 2

To horrorspill på lista fra en som normalt ikke synes horror er særlig spennende. Alan Wake var også et ekstremt atmosfærisk spill med en ordentlig guffen stemning til tider, særlig om du ikke liker å ferdes i skogen på nattestid. Vi vet ikke stort om oppfølgeren, annet enn at den blir utviklet av Remedy akkurat som originalen. Remedy er et studio som er kjent for å levere kvalitetstitler, så det her er noe jeg ser frem til ja.

Boblere:

  • Deliver us Mars
  • S.T.A.L.K.E.R. 2
  • Starfield

Det var oss – hva med deg? Hvilke spill gleder du deg til i år? Gi gjerne lyd fra deg i kommentarfeltet!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.