Stor flipperspillturnering i Kristiansand

Kristiansand Pinball Open går av stabelen senere denne måneden. Vi har snakket med en av arrangørene.

Flipperspill er knallgøy, og i motsetning til hva mange tror ikke noe som hører fortiden til. Du finner kanskje ikke flipperspill på danskebåten lenger (og det er kanskje også like greit), men rundt om i landet finnes det flere steder hvor det er mulig å leke seg med både gamle og helt nye flipperspillmaskiner.

Den offisielle plakaten.
Den offisielle plakaten.

Det er også et rikt og inkluderende miljø rundt hobbyen, og det arrangeres flere lokale turneringer hver. Men det er lenge siden det har blitt arrangert et større mesterskap, mye på grunn av Covid-19, og nå er det jommen på tide. Denne måneden går Kristiansand Pinball Open med Norgesmesterskap av stabelen.

Hele eventet går over fire dager, fra torsdag 23. mars til søndag 26. mars, og finner sted i konferansehallen hos Clarion Hotel Ernst. Det vil være 40-50 maskiner å spille på, og en rekke turneringer man kan delta på. Eventet er åpent for hundre deltakere, og i skrivende stund er det cirka 30 tilgjengelige plasser.

Mesterskapet finner sted i regi av Kristiansand Arkade og Flipperspill-forening, og vi har fått noen ord med arrangør Daniel Hedblom som forteller litt om hva vi kan forvente:

Hva slags maskiner kan man få spille på?

I en større turnering er det ønskelig å ha representert maskiner fra alle tidsaldere. Man deler inn maskiner i klasser.

Om vi tar det i kronologisk med eldst først, så har vi EM (Elektro Mekaniske), altså de gamle som plinger og har mekaniske regneverk som poeng. Så kommer SS (Solid State). Disse var neste generasjon med mer funksjoner, kanskje lydkort og digitale poengtavler. Neste er DMD (Dot Matrix Display). Her begynner maskinene og regelsettet bli avansert, de har CPU og et display som viser animasjoner m.m. Så til sist LCD eller Moderne som de kan kalles, er maskinene som produseres i dag. De har LCD-skjerm og er utrolig avansert.

Vi har en del maskiner på vår klubb som kommer til å være med, men i en så stor turnering er det ikke nok. Derfor vil de som er med å hjelpe til fra Oslo frakte ned en hel del maskiner som skal delta i turneringen. Vi prøver få mer enn hva som er nødvendig, da det skjer som regel uforutsigbare ting med disse når de blir satt under press på en turnering. Ting blir ødelagt, og derfor trenger vi ha ekstra maskiner som kan settes inn kjapt uten å forsinke programmet.

Hot Tip er et eksempel på en elektromekanisk maskin. Bilde: Daniel Hedblom.
Hot Tip fra 1977 er et eksempel på en elektromekanisk maskin. Bilde: Daniel Hedblom.

Maskinene kommer også tilpasses for turneringsspill, det vil si fikses i best mulig stand. Men også justeres for å gjøre dem vanskeligere. Dette gjør man for alt skal flyte best mulig i turneringen. Vi ønsker å holde tiden for at alle skal få spille mest mulig og ha det gøy. Hvis maskiner er satt opp for enkelt kan det bety at noen spiller veldig lenge på dem i sin runde, og forsinker alle andre. Så det er ikke for være slem, men slik at vi ikke trenger å dra det ut hele natten.

Hva tror du blir høydepunktene?

Oi, det er vanskelig å trekke frem én ting. Her vil jeg si hele denne helgen vil bli høydepunktene! Vi har lagt all energi og tid de siste 6 månender for å planlegge dette, for å gjøre det til en fantastikk helg for alle. Vi har masser av turneringer, så hvis man ryker ut i en av dem er det mange sjanser igjen på de andre. I tillegg kommer vi til å ha overraskelseskonkurranser og masser av hyggelige mennesker å møte. Det er første gangen i Norge som turneringskonseptet prøves ut på et hotell, så det er også litt kult

Men skal jeg si en ting for meg personlig, vil nok høydepunktet være å stå der første kvelden når alt er rigget og klar for å hilse alle velkommen. Uansett hvordan konkurransen går så er jeg utrolig stolt av det vi har fått til her.

Hvis noen har lyst til å prøve seg, hva må de gjøre?

Først og fremst, ikke vær redd for at dette er alt for seriøst for deg og du må være utrolig god får å delta. Jeg begynte med dette for 2-3 år siden og var skikkelig stressa på min første turnering. Men det jeg opplevde var et utrolig hyggelig miljø og felleskap. Jeg har møtt så mange gode venner gjennom å delta på turneringer og generelt i dette miljøet.

Forrige månedsturnering hos Kristiansand Arkade og Flipperspill Forening. NM blir en god del større. Bilde: Espen Andresen.
Forrige månedsturnering hos Kristiansand Arkade og Flipperspill Forening. NM blir en god del større. Bilde: Espen Andresen.

Vi kommer til å ha oppvarmingsturnering på torsdag kveld, der man kan prøve ut maskinene og konseptet for å delta i en turnering. Deretter blir det også to turneringer på fredagen, som kommer til å følge et konsept som ligner på de vanlige månedsturneringene vi har på klubben i Kristiansand hver måned.

Lørdagen starter hovedturneringen. Her vil det bli flest folk som deltar, og hvis du vurderer å bare delta deler av helgen anbefaler jeg i hvert fall denne turneringen og NM. Om du har mulighet prøv gjerne en av de på torsdag og fredag også, for å prøve det ut.

For NM-turneringen vil man ha sjansen å kvalifisere seg til sluttspill fra torsdag til og med lørdag. Det vil si at det ikke er satt et tidspunkt. Du får to forsøkt på 5 maskiner, der de to beste teller. Du spiller når du har tid og melder deretter inn resultatet. Utfra det vil vi se hvilke som går videre til finalene på søndag.

Vi har satt en frist for å registrere seg en uke før turneringsstart, men det går selvfølgelig å melde seg på hvis det er plass igjen. Vi har cirka 30 plasser igjen nå, så bare meld deg på via hjemmesiden vår.

Hvem er dere som arrangerer dette?

Kristiansand Pinball Open med Norgesmesterskap arrangeres primært av Kristiansand Arcade og Flipperspill forening. Men det er flere i flippermiljøet i Norge som er med og bidrar til dette. De som har drevet og planlagt eventen har primært vært meg selv (Daniel Hedblom), Simen Dørum, Thomas Stenbäck, Espen Andresen og Tom-Andre Andersen. Der de tre sistnevnte er fra miljøet i Oslo, som har bidratt med mye erfaring og stort engasjement for å få dette til. Så stor ære til dem! I tillegg er det utrolig mange andre frivillige som hjelper til rundt om, så jeg ønsker si stort takk til alle!

Flipperspill er gøy. Bilde: Kristian Foshaug.
Flipperspill er gøy. Bilde: Kristian Foshaug.

Hvordan fikk dere ideen om å arrangere NM i Kristiansand?

Tror iden kom når jeg var på en turnering i Oslo og satt å snakka sammen med flere av dem som nå er med å arrangerer. Vi syntes det hadde vært kult å få til flere større turneringer i Norge, som samler alle de forskjellige miljøene fra Trondheim i nord til Bergen i vest. Et NM-mesterskap i flipper har ikke det vært siden før pandemien og vi tenkte det var god ide å prøve få til det igjen.

Ettersom tiden gikk utviklet konseptet seg til å også inkludere Pinball Open, som gjør det mulig for andre deltakere som ikke bor i Norge å delta. Vi kan nok si at ideen gikk fra å være et lite og enkelt event til å bli noe mildt sagt stort og komplekst. Men vi har hatt det utrolig gøy med å planlegge dette, og håper å få gjennomføre Kristiansand Pinball Open hvert år selv om NM kanskje vandrer videre til et annet sted i landet.

Fotografiet i toppen er tatt av Kristian Foshaug.

En kommentar om “Stor flipperspillturnering i Kristiansand”

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.