Atari har kjøpt rettighetene til over 100 spill

I tillegg eier de nå utgivernavnene Accolade og GT Interactive.

I mange år slet Atari med store finansielle problemer, og for å overleve solgte de unna haugevis av spillrettigheter både fra egen stall og som de i årenes løp hadde samlet opp via ulike oppkjøp. Nå har situasjonen tydeligvis snudd, for i den siste tiden har de selv åpnet lommeboken for å skaffe seg nye rettigheter og studioer.

I en pressemelding har de nå kunngjort at de har kjøpt over rettighetene til over 100 PC og konsollspill fra åtti- og nittitallet. De trekker frem navn som Bubsy, Hardball, Demolition Racer, 1942: Pacific Air War, F-117A og F-14 Air Combat – disse spillene ble opprinnelig gitt ut av Accolade, Infogrames og MicroProse.

Planen er nå å gjøre spillene (eller i alle fall et utvalg) tilgjengelige på digitalt og på andre måter, samt lage nye spill basert på merkevarene. I tillegg har Atari kjøpt rettighetene til utgivernavnene Accolade og GT Interactive.

Atari kjøper katalogen sin tilbake

Det som er ekstra interessant her, er at mye av (om ikke alt) dette er ting de har kjøpt tilbake. Dagens Atari bygger på den franske utgiveren Infogrames, som kjøpte Atari-navnet sammen med mye annet da de overtok Hasbro Interactive i 2001, og «mye annet» inkluderer for eksempel MicroProse-navnet og katalogen deres. Tidligere hadde Infogrames kjøpt Accolade.

Som nevnt inkluderer faktisk oppkjøpet spill fra Infogrames’ egen katalog. Det spesifiseres ikke hvem de har kjøpt dette fra, men flere av de nevnte spillene har allerede blitt relansert på blant annet Steam av Retroism, som kjøpte «over hundre» spillrettigheter i 2013. Retroism eies av Tommo, som også har gjort et feilslått forsøk på å gjenopplive Accolade-navnet.

Men jeg har også lagt merke til at Atari har overtatt utgiverstatusen for en rekke spill (inkludert flere fra Infogrames selv) tidligere relansert av Piko Interactive, så det er mulig oppkjøpet inkluderer mer enn Retroism-greiene.

Det blir spennende å se hva som skjer videre. Jeg har en viss tro på Atari etter å ha sett hva de har holdt på med de siste årene (i alle fall om vi ignorerer blockchain-greiene), og håper de kan gjøre mer med spillbiblioteket enn notoriske IP-samlere som Piko Interactive.

Retroism har heller ikke virket veldig aktive i det siste, og det at Tommo valgte å gjenopplive Accolade med Bubsy av alle ting røper vel at de ikke helt skjønte hvilken skattekiste av rettigheter de faktisk eide.

En kommentar om “Atari har kjøpt rettighetene til over 100 spill”

  1. Kanskje Infogrames/Atari bruker rettighetene til å dempe oppfattelsen av kynisme i det meste de driver med… Eller kanskje ikke. Skulle uansett likt å se en komplett liste over hva de har kjøpt.

    Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.