Retrogamingpappa anmelder Lost Dutchman Mine

Og Amiga-replikaen THEA500 Mini.

Retrogamingpappa har inngått forlik i heimen, og blitt enig om et forbud på kjøp av ting i «oi, en sånn har jeg jo ikke»-kategorien på Finn. Han måtte derfor snakke med en kompis som var advokat da det dukket opp et veldig bra tilbud på en obskur nettbutikk som solgte THEA500 Mini. Det var jo ikke på Finn, så det måtte vel gå bra?

THEA500 Mini, med mus, håndkontroller og banan. Bilde: Retrogamingpappa.
THEA500 Mini, med mus, håndkontroller og banan. Bilde: Retrogamingpappa.

Hadde det ikke bare vært fint om noe fungerte når du bare tok det ut av eska? Ingen skruing, ingen retrobrighting, ingen problemer? I tillegg passer jo den knapt 10 år gamle Competition Pro USB-stikka som bare samler støv på hylla. Bestilt.

Noen dager senere dukker pakken opp på den lokale Coop Extra. Middag til kone og barn, epler, bananer, ett brød og 3 x 1,5 Coop Cola uten sukker. Nå skal Retrogamingpappa kose seg, så snart alt av folk hadde fått nok mat, blitt vasket og lagt.

TheA500 Mini

Pakken var ganske fin, og boksene med hva som inneholdt hva, var ganske selvforklarende

Og da var vi i gang! I motsetning til alt Retrogamingpappa har kjøpt den siste tiden, så holdt det denne gang bare å sette inn alle ledninger, skru på TV-en, og starte den lille boksen. For en åpenbaring! Det første som ble prøvd var Zool: Ninja Of The «Nth» Dimension. Dette er et spill man kan huske å ha spilt, men når man spiller det på nytt ikke skjønner hvorfor man i det hele tatt har brukt tid på det.

Fin eske. Bilde: Retrogamingpappa.
Fin eske. Bilde: Retrogamingpappa.

Helt greit det, det var jo egentlig bare for å sjekke at Competition Pro stikka med USB plugg fungerer som den skal. Det gjør den altså ikke. Av en eller annen dustete grunn virker ikke venstre knapp på stikka. Høyre virker, men Retrogamingpappa er ikke det som før i tiden ble kalt keivhendt, men som i dag sikker blir kalt person med retningsbestemt hånd eller noe sånt.

Flott, da er det vel bare å gå inn i innstillingene for å endre dette da? Nei, det er faktisk ikke! Er det mulig??? Da har du valget om enten å bruke knappen på høyre side, som igrunn er ganske knotete, eller bruke den padden som fulgte med pakka. Den har vel få med Amiga 500 et særlig forhold til. Ikke var den lett å venne seg til heller. Så, terningkast på gamepad og Competition Pro på THEA500 Mini, null!

Musen derimot fungerte utmerket. Spiller man i dag med den gamle musen på Amiga 500, er kulen med på å gjøre opplevelsen litt klumsete, derfor vil det være bra å bruke en ganske presis mus i stedet.

The Lost Patrol kommer også med THEA500 Mini, og grunn alene til å spille dette er jo den ikoniske musikken. Spillet fungerer utmerket, og har til en viss grad tålt tidens tann. Men viktigst av alt, musen fungerer utmerket.

Gamepad og muis ligger i hver sin lille boks.
Gamepad og muis ligger i hver sin lille boks.

Ekstra spill

Lost Dutchman Mine kommer ikke med THEA500 Mini, men «det er en enkel sak» å legge til.

Så hva må man gjøre for å få Lost Dutchman Mine til å virke på en THEA500 Mini? Først trenger du en USB pinne som er formatert med FAT32 (Er det innafor i 2023?). Dersom du også har oppdatert kartet på Volvoen din, så går du ned trappen, ut til bilen og finner en sånn i den boksen mellom førersetet og passasjersetet. Deretter tar du den med opp trappen , putter den i en PC og sletter alt som er på den.

Det første du må gjøre er å THEA500 WHDLoad Package fra hjemmesiden til leverandøren: https://retrogames.biz/support/thea500-mini/whdload/

Deretter har du egentlig to valg.

1. Laste ned en ferdig pakke som inneholder alle spill som er gitt ut på Amiga. Link til dette finner du på internetts mørkeste steder.
2. Laste ned filer med sikkerhetskopier av spill du eier, og legge disse på roten til USB-stikka. Det er nå også mulig å legge til ADF-filer, noe som ikke gikk da produktet var nytt.

Dette spillet følger ikke med, men du kan fint installere det. Bilde: Retrogamingpappa.
Dette spillet følger ikke med, men du kan fint installere det. Bilde: Retrogamingpappa.

Grunnet mangel på moral prøvde Retrogamingpappa seg på alternativ 1, men på grunn av mangel på plass på-USB pinnen måtte Retrogamingpappa gå for alternativ 2.

Læringspunkter:

1. Bruk USB C, det går raskere når du overfører (men det har ingenting å si med tanke på spilling på THEA500 Mini).
2. Ha nok plass til å legge alt du trenger på denne minnepinnen.

Her bommet da Retrogamingpappa på begge punktene.

3. Ha Legg filene du trenger på rett plass på USB pinnen, slik at disse vises når man starter opp WHDLoad

Joda, klarte jo selvfølgelig å legge den på feil plass, og det ble jo ikke oppdaget før den ble forsøkt startet. Opp og ned trappene igjen. Det ble i det minste litt trim av dette.

Lost Dutchman Mine

Lost Dutchman Mine husker jeg som et fantastisk bra spill som absolutt fortjener en nyversjon. Så dersom du er David Lindsley eller Steve Marshall, og har flyttet til Norge, lært dere norsk og jevnlig er innom Spillhistorie.no, da snakker jeg til dere. Kan dere lage en tidsriktig versjon uten sinte indianere og litt bedre lyd?

På gulljakt i ville vesten. Bilde: Retrogamingpappa.
På gulljakt i ville vesten. Bilde: Retrogamingpappa.

Spillet fikk litt lunkne tilbakemeldinger da det først kom ut i 1989, men det har holdt seg virkelig godt.

Du kommer umiddelbart i westernstemning når du hører den lystige pianomusikken under introbildet. Bildet er ganske typisk for spill fra denne tiden, og her, David og Steve, kan dere bare lage en liten introfilm der dere beskriver litt om hva vi skal lete etter, og litt bakgrunnsinfo om gruven, kanskje? Fordi folk nå til dags leser ikke spill-manualer lenger, det kommer jo faktisk ganske få fysiske manualer, og hvem gidder å åpne en PDF?

Uansett, du starter som en litt smålubben skjeggete gullgraver i noe som ser ut som klassiske westernfilm-kulisser fra 50-60 tallet. Målet ditt er å finne en legendarisk gullgruve som sikkert inneholder ganske mye gull. De kaller den Lost Dutchman Mine, og den ligger i et fjell i nærheten. Det er ganske mange fjell i nærheten, og for hver gang du spiller, flytter gruven på seg slik at det ikke er noen snarveier til fjellet. Og, nei, fjellet kommer ikke til deg.

Old timer?!? Bilde: Retrogamingpappa.
Old timer?!? Bilde: Retrogamingpappa.

For å finne gruven, må du samle noen mystiske skattekartbiter, litt sånn som i Sid Meiers Pirates. Det er et rollespillelement her også, med at du må tjene penger på å vaske eller grave gull, passe på at du er hydrert nok (du kan fylle på vann i elva, eller whiskey i baren), og har fått tak i mat og utstyr til alle dine gjøremål. Tar du en tur innom sheriffen, så finner du også ut hvilke banditter som er i nærheten, og hvor mye du får for å fange dem.

Spillet er fylt med småspill som fisking, kortspill og skyting. Jo mer ting du får, jo mer plass trenger du, og da kan løsningen være å bedrive dyrehold. Esler er flinke til å bære både vann og gull.

Etter hvert kan det bli ganske så kjipt å havne i en situasjon der du må starte på nytt, det vil si dø av blyforgiftning eller vann/matmangel. Det finnes flere forskjellige lokasjoner rundt deg, og du beveger deg mellom dem via et kart som viser din del av verden, der du styrer en liten prikk til å bevege deg mot dit du ønsker å gå. Dette fungerer utmerket, frem til du plutselig blir angrepet av sinte banditter eller tidligere landeiere. Hvis du blir skadet, men overlever trefningen bør du ta turen innom landsbylegen. Samme om du blir bitt av en slange. Banken drar du innom om du vil sette inn eller ta ut penger. Og går du innom avisen, så ja, du skjønner.

Ut på tur. Bilde: Retrogamingpappa.
Ut på tur. Bilde: Retrogamingpappa.

Spillet er ganske stemningsfullt og man får lyst til å finne den bortkomne gullgruva. Og, som sagt, dette fortjener en remake.

Så hvordan gikk det da når Retrogamingpappa skulle prøve seg?

Jo, ganske bra, faktisk. Han startet med den lille tjukkasen midt i byen, stakk innom butikken og plukket med seg en gullvaskepanne, fiskeutstyr, og tre tomme vannflasker. Deretter gikk turen ned til elva, der det viste seg at fisking med joystick var litt vanskelig, men greit nok til å få en ok middag. Fylte opp tre vannflasker og prøvde lykken på å vaske litt gull. Dette gikk overraskende bra, og deretter satt man turen tilbake til han fyren i byen som kjøper gullet. Så oppdager Retrogamingpappa at et barn begynner å våkne litt, og rutinert som han er trykker han på knappen «Save» og får tidenes åpenbaring. For å kunne lagre må man ha et tastatur, noe THEA500 Mini har, men det fungerer jo ikke! Trøtt, småsur og litt oppgitt tar Retrogamingpappa kveld.

Fiskeminispill. Bilde: Retrogamingpappa.
Fiskeminispill. Bilde: Retrogamingpappa.

Læringspunkter:

1. Bruk en USB HUB med ekstern strøm til THEA500 Mini, da den etterhvert kommer til å mangle ledige USB porter.
2. Koble til et eksternt tastatur, slik at du faktisk kan bruke det.
3. Få ting trådløst slik at man kan bruke det på TV i stua slik det skal være.

Har du noen tips til Retrogamingpappa på hvordan han får bedre nytte av sin THEA500 Mini, slik at han slipper å kjøpe noe nytt som han kommer til å plages enda mer med? Eller har du tips til andre spill som Retrogamingpappa heller bør teste, så si ifra.

En kommentar om “Retrogamingpappa anmelder Lost Dutchman Mine”

  1. Først, Lost Dutchman er fantastisk morro. Ganske vanskelig, og sykt forunderlig at ingen har lagd remake eller en tydelig spinoff…

    For det andre, kjenner jeg er litt skuffet over hvor knotete A500mini er. Post-2018-ish så er det store forventninger til plug-n-play for at yngre generasjoner kommer over retro-tech humpen, vil jeg si. Når det er sagt så er det kanskje å forvente at retro-tech er knotete å jobbe med for å minne oss på de gode gamle dager? 🤷

    For det tredje, Retrogamingpappa, du må aldri få et navn. Du formidler rett i leveren til oss med samme livssituasjon 😅

    Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.