Tetris feirer 40 år i dag

Ifølge The Tetris Company så spillets første versjon dagens lys den 6. juni 1984.

En av spillhistoriens største suksesser feirer jubileum i dag. Ifølge The Tetris Company ble hjernetrimmeren Tetris ble opprinnelig ble «utgitt» den 6. juni 1984, på en sovjetisk datamaskin av typen Elektronika 60 (Электроника 60). Spillet ble skapt av Alexey Pajitnov, som jobbet ved det nasjonale vitenskapsakademiet i Moskva.

Tetris på originalplattformen sin.

Dette var naturligvis ikke den versjonen vi i vesten kjenner til, men det tok ikke lang tid før Tetris ble overført til den sovjetiske IBM PC-klonen EC-1840 av en av Pajitnovs kolleger og venner, Vadim Gerasimov. Han lagde sin versjon i Turbo Pascal, visstnok bare få dager etter at Pajitnov fullførte sin Elektronika 60-utgave.

Gerasimov valgte også å oversette spillet til engelsk, og la til farger og enkelte andre elementer som Pajitnov lot seg inspirere av for fremtidige Tetris-versjoner.

Dermed kunne spillet spre seg også til utsiden av jernteppet, der det startet på en lang og komplisert reise. Den kan du lese mer om i artikkelen Tetris og møtet med kapitalismen, som opprinnelig ble publisert på nettstedet Retrograd.

Kortversjonen er at spillet dukket opp på en hel haug av plattformer. Men det var til slutt Nintendo som virkelig skjøt gullfuglen, med sin Tetris-versjon for Game Boy. Spillet fikk naturligvis også rikelig med uoffisielle kloner, inkludert noen som er svært godt likt. Det norske spillet Twintris er en av disse.

Hvis du virkelig vil gå tilbake i tid, kan du teste den IBM-kompatible versjonen via Archive.org (merk at dette ikke er førsteutgivelsen):

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.