Lyst til å få tankene bort fra sommervarmen en liten stund? Her er ukens nyheter fra Spillhistorie.no.
Nylig startet vi det som holder på å bli en ny artikkelserie her på nettstedet. Hver fredag tenker vi å publisere en oppsummering av ukens retronyheter, og på den måten kutte litt ned på antallet småsaker som publiseres. Enn så lenge er dette et eksperiment, som avhenger av både lesertall og engasjement rundt disse artiklene.
Les forrige ukes fredagsmagasin her!
Retronytt og mer
Her samler jeg kunngjøringer, rykter og andre nyheter som ikke går under nylanseringer.
DOS-spillet BioMenace får nyversjon
BioMenace er et av de mange «shareware»-actionspillene som dukket opp tidlig på nittitallet, etter at PC-spillutviklere hadde knukket koden for å få relativt jevn skrolling på maskinvare absolutt ikke laget for slikt. Det ble opprinnelig lansert av Apogee Software, og følger en kar som heter Snake Logan (for hvorfor ikke?) i hans kamp mot invaderende romvesener (jeg tror over halvparten av alle actionspillene som ble laget rundt 1990 handlet om invaderende romvesener).
Nå kommer spillet tilbake, med oppgradert grafikk (fortsatt pikselgrafikk, men mer VGA enn EGA), et modernisert grensesnitt, lagremuligheter underveis, en haug av små og store justeringer og til og med ny AdLib-musikk. Du kan også bytte mellom gammel og ny presentasjon når du vil. Spillet har ikke fått noen slippdato, men en demo er ventet lansert i løpet av dagen (og er kanskje ute innen du leser dette). Finn ut mer på Steam.
Gratis Fantasy General II (og mer)
Fantasy General II er en skikkelig flott oppfølger til SSIs nittitallsperle Fantasy General. Spillet leverer turbasert taktikk i bøtter og spann, med litt rollespillelementer i tillegg. Jeg skrev om det da det var nytt, og det har fått mange oppdateringer siden (så jeg tror for eksempel vanskelighetsgraden er noe snillere). Nå feirer utgiver Slitherine 25 år, og i den forbindelse gir de spillet bort gratis på Steam.
Dette er ikke det eneste de gir bort. Du kan også skaffe deg gratis kopier av det turbaserte taktikkspillet Field of Glory II og det sanntidsbaserte taktikkspillet Battlestar Galactica: Deadlock. Nok taktikk å kose seg med, altså, og selvsagt er det også Steam-salg på gang om det er noe annet i Slitherine-katalogen som frister.
Spøkelseseventyr fra Daedalic
Daedalic Entertainment brukte å være en av de bedre utviklerne av pek-og-klikk-eventyr, men etter fadesen med Gollum-spillet deres har det interne studioet blitt lagt ned og de opererer kun som utgiver. Men til gjengjeld har de en nese for spennende spill å gi ut, og nå har de kunngjort Ghost Haunting – et pek-og-klikk-eventyr med flott retrografikk som nesten kunne glidd rett inn i LucasArts-porteføljen på nittitallet. Spillet kommer fra Three Headed Monkey Studio, noe jeg primært nevner på grunn av navnet, og her er en trailer:
Relics of the Oracle ser kult ut!
Denne uken oppdaget jeg et spill som heter Relics of the Oracle via Bluesky-kontoen til spillskaperen, der han har postet en rekke korte videosnutter fra spillet. Spillet skal være en kombo av klassisk eventyrspill og førstepersons actionspill – ikke noe som dukker opp særlig ofte – og det skilter med en vanvittig lekker visuell stil. Det har ingen slippdato enda, men du kan kaste det i ønskelista på Steam. Spillskaperen er Jason OConnel, som har jobbet med storbudsjettsspill som Prey, Rage, Doom (2016) og Doom Eternal. Så han kan litt om førstepersonsspill…
Streets of Rage-aktig slåssing med røffe piksler
Det er alltid noen banditter som må bankes, og dermed får vi spill som Fallen City Brawl, et sideskrollende slåssespill laget i samme stil som de klassiske Streets of Rage-spillene. Dette spillet kommer til PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X|S, Nintendo Switch og PC (via Steam og GOG), og PC-versjonen slippes den 12. august. På Steam kan du finne en helt ny demo for spillet, i tilfelle du har lyst til å teste det før lanseringen.
Sultan’s Game passerer 1 millioner solgte kopier
I motsetning til Balatro, som alle snakket om en stund, er «kortspillet» Sultan’s Game et spill som tilsynelatende har gått litt under radaren selv om det åpenbart har gjort det svært godt på markedet. Faktisk har utvikleren nå kunngjort at det har solgt over én million kopier. Spillet ser da også svært fascinerende ut, litt som noe Cryptic Comet (Armageddon Empires, Solium Infernum) kunne ha funnet på å lage om de fortsatt hadde eksistert.
Western-spill for Mega Drive
Det kommer rikelig med nye spill for gamle plattformer, og hvis du har sansen for Sega Mega Drive kan du jo kanskje ta en titt på Death & Lead, et nytt actionspill satt til den ville vesten. Det skilter ikke bare med flott pikselgrafikk, men den fysiske spillkassetten har også en ekstra lydchip påmontert slik at det skal få litt ekstra «oomph» på lydsiden. Spillet kan forhåndsbestilles nå. Finn ut mer hos utgiver Kai Magazine.
Nye retrolanseringer
Her lister jeg opp gamle spill relansert på nye plattformer, samt nyversjoner, samlepakker og slikt. Jeg kan også ta med et og annet helt nytt spill laget i retrostil, nye oppfølgere til gamle spill eller nye spill på retroplattformer.
System Shock 2: 25th Anniversary Remaster
Dette spillet ble sluppet for et par uker siden på PC, og nå er det også tilgjengelig for konsoll (PlayStation, Xbox og Switch) Jeg siterer meg selv:
System Shock 2 er et glimrende spill, så hvis du ikke har spilt det før bør du absolutt teste det. Her kombineres førstepersons action, rollespill og grøsserspill i én heftig pakke, med den store handlingsfriheten «immersive sim»-spill er så kjent for. Nyversjonen er svært trofast mot originalen, så ikke forvent radikal ny grafikk slik som i Night Dives utgave av System Shock 1, men vi loves forbedringer over hele fjøla og justeringer for å gjøre spillopplevelsen litt glattere.
Super Cauldron
Den gamle storutgiveren Interplay har våknet fra dvalen sin for å lansere Super Cauldron på Steam. Dette er et sideskrollende plattformspill opprinnelig utgitt av Titus (som faktisk endte opp med å kjøpe Interplay og droppet Titus-navnet, litt som Infogrames gjorde med Atari). Her spiller du ei heks som må få tilbake sine magiske krefter, noe som involverer hopping og spretting samt litt sopelime-action. Spillet kom opprinnelig ut i 1992, og det ser ut til å være DOS-versjonen som er relansert her. Jeg må innrømme at det kamerasystemet ser frustrerende ut… (trailer på Steam).
Backyard Baseball ’01
Enda et av sportsspillene i den en gang så populære Backyard-serien har fått nytt liv. Denne gangen er det Backyard Baseball ’01, der vi altså får spille baseball i bakgården (og andre steder). Disse spillene har generelt et veldig godt rykte, og jeg ser at dette har fått nesten 100 brukeranmeldelser på bare et par dager. Så utgiver Playground Productions gjorde absolutt ikke dumt i å skaffe seg denne serien. Som vanlig har de gjort litt tekniske forbedringer, men uten den orignale kildekoden er det begrenset hva de kan få til.
WinUAE 6.0.0
Den mest omfattende Amiga-emulatoren i verden har fått ny versjon. Du finner den på det offisielle nettstedet. Utvikleren har blant annet skrevet nesten hele emuleringen av Amiga-plattformens unike brikkesett på nytt, så vi kan forvente forbedringer over hele fjøla. WinUAE er som alltid gratis, men skal du bruke den trenger du ROM-brikkene som fortsatt er opphavsrettsbeskyttet. De kan du blant annet få via Amiga Forever (se forrige ukes fredagsmagasin).
Hentet fra nettet
Det virker som det blir vanskeligere og vanskeligere å finne gode på nettet, med søkeresultater som er fulle av AI-generert materiale og sosiale medier som prioriterer hjernedødt innhold for å få deg til å stirre på skjermen med munnen åpen og sikkelet rennende ut av munnviken i stedet for å faktisk konsumere noe interessant (unntaket her er fortsatt Bluesky – bli med der, og følg oss!).
Men vi kan kanskje kjempe litt mot trenden her? Hva med å dele kule artikler og andre greier vi finner med hverandre? Kommentarfeltet er åpent, som vanlig, og her noe av det jeg har snublet over denne uken:
- Inculabula (1984) – Civilization before Civ – The Wargaming Scribe er en glimrende blogg litt i stil med CRPG Addict, der innehaveren spiller historiske krigsspill og forteller om opplevelsen (ideen var vel å starte med de aller første og spille seg gjennom alle, selv om det selvsagt ikke funker). Denne uken postet han om et spill jeg aldri hadde hørt om. Inculabula, heter det, og som overskriften sier har det overraskende mye til felles med Sid Meier’s Civilization. Men det er fra 1984!
- Amiga Graphics Archive-oppdatering med colour cycling – Colour cycling er en teknikk vi har snakket om før, blant annet i vårt intervju med Jim Sachs, som var ekspert på området. Kort sagt handler det om å dynamisk endre skjermpalletten for på den måten å skape bevegelse i et bilde, uten at en eneste piksel faksisk flyttes på skjermen. Animasjon uten animasjon, om du vil. Det glimrende nettstedet Amiga Graphics Archive har nå en haug av nye eksempler, og noen av disse er vanvittig imponerende.
- The Indie Game Art Gallery – Konto på Bluesky som poster skjermbilder fra indie-spill. Utrolig mye flott her, som minner meg om hvor fantastisk spillmediet fortsatt er på tross av alle de negative sakene om spillutgivere, forretningsmodeller, lugubre bakmenn, nedleggelser og det ene med det andre.
- Out of the Blue – PC Gamer har et intervju med mannen bak Blues News, en uavhengig spillside som har holdt det gående siden nittitallet og fortsatt er en glimrende og rett-frem kilde på nyheter og spennende artikler (minus «clickbait» og annet søppel). Jeg bruker den daglig, og det bør du også gjøre.
- Computer Scrabble – «Are you also using a Scrabble® board?» – Enda en kul blogg som jeg følger mer og mer for tiden; Superchart Island tar for seg toppselgerne i det britiske spillmarkedet fra de første slike listene dukket opp i 1983. Dermed får vi et spennende bilde av det britiske spillmarkedets utvikling, som altså ser helt annerledes ut enn for eksempel den mer populære historien fra andre siden av Atlanteren. Ukens artikkel tar for seg en (overraskende?) toppselger fra september 1984, Computer Scrabble. Med plenty av fascinerende historie.
- Amiga Future nummer 175 – Sånn i tilfelle du ikke orker mer nett i det hele tatt, og vil lese på papir i stedet (de selger vel PDF-versjoner også).
Vi tar også med at det norske kulturmagasinet BLA nettopp har lansert et eget spillnummer. Hentet fra pressemeldingen:
Et av de første temaene vi planla som nyslåtte redaktører var et gamingnummer. Vår generasjon av forfattere og skribenter er den første som har vokst opp fullstendig hengitt til digitale verdener. Hvordan har denne kulturens stygge andunge, videospillene, formet de nye norske skribentenes identitet, språk og tilgang på verden? Mange er selv i dag fortapt i spilluniverser, både som en naturlig del av en daglig rutine, eller som en slags mørk, underliggende avhengighet man aldri riktig blir kvitt; det eneste som var en større plage enn «kong alkohol» for André Bjerke, skal ha vært sjakken.
Stikk innom blabla.no for å lese om alt fra Kentucky Route Zero til The Sims.
Ukens buuuuuuu! – Ubisoft
Fra Microsoft til Ubisoft. Den franske utgiveren har nemlig tatt kampen mot eierskap av spill enda et steg videre, og i denne brukeravtalen du må godta for å få spille spillene deres har de nå lagt til en ganske fiffig formulering. Som vanlig har vi det vanlige opplegget om at de når som helst kan trekke seg fra avtalen – som i praksis betyr at de kan fjerne din tilgang på spillene du har kjøpt uten at du har lov til å klage på det – men nå sier de også at om dette skjer, er du forpliktet til å fysisk ødelegge alle kopier av spillet i ditt eie.
Nå finnes det heldigvis ingen måte for dem å faktisk sjekke at du gjør det de ber om, men det må da være måte på… jeg får minne om mitt forslag til nyord fra et par år tilbake – å «ubisofte».
Å ubisofte er et verb som betyr å gjøre noe dumt og kundefiendtlig, som alle misliker. Det er også implisitt at dette er langt fra første gangen du gjør noe dumt og kundefiendtlig, som alle misliker. Faktisk har du gjort det så mange ganger at den generelle forventningen er at det meste du foretar deg er noe dumt og kundefiendtlig, som alle misliker.
Uken på Spillhistorie.no
Det har vært nok en småsløv uke her på nettstedet, men med alle lenkene du fikk like over håper jeg det går greit. Podcasten cd SPILL la uansett ut en episode om legendariske Duke Nukem 3D denne uken (dette blir siste podcast på en stund, da de tar sommerpause), og Gjøran lagde en video (og artikkel) om nyeste Amiga Forever.

Ukens store sak er vårt intervju med spillhistoriker Andrea Contato, om proto-bybyggerspillet The Sumerian Game. Dette er et historisk svært viktig spill, som du sannsynligvis ikke vet så mye om fra før, så du bør ta en titt! Denne artikkelen er også tilgjengelig på engelsk (når intervjuet foregår på engelsk syntes vi det er greit å legge det ut på engelsk, også).
Spillhistorie for 10 år siden
Jommen var det ikke ganske rolig for ti år siden også. Men jeg delte mine meninger om Her Story, Sam Barlows ukonvensjonelle mordmysterium der vi måtte utforske en database med forhørsopptak for å avdekke sannheten om hva som skjedde med en savnet mann. Spillet har fått mye positiv oppmerksomhet i årenes løp, og spillskaper Barlow jobber for tiden med to ikke-annonserte prosjekter.
Tusen takk for støtten på Ko-Fi
Det tar mye tid og arbeid å drive Spillhistorie.no, selv om jeg er utrolig heldig og får hjelp fra en rekke fabelaktige mennesker. Hvis du setter pris på det jeg gjør, er det lov å svippe innom Ko-Fi og kjøpe meg en kopp kaffe (eller to, til og med). I så fall blir jeg veldig glad! Tusen takk til dere som har støttet meg allerede!
Her er det mulig å slå ihjel 13-14 dager i strekk: https://cloudhiker.net/