Apple fjerner historiske strategispill fra iTunes

Hvis du trenger nok et bevis på hvor uheldig det er med lukkede plattformer der kun ett selskap styrer hvilke spill som får være tilgjengelige, har Apple nå ordnet det for deg. I etterkant av kirkemassakren i Charleston har de nå fjernet en hel bråte spill som viser det historiske flagget til de amerikanske sørstatene. Merk at det ikke er like farlig når filmer og TV-serier bruker det, så The Dukes of Hazzard er for øyeblikket trygg.

Dette spillet har fått mye positiv oppmerksomhet.
Dette spillet har fått mye positiv oppmerksomhet.

Dette har blant annet gått ut over flere historiske strategispill satt til den amerikanske borgerkrigen, inkludert det godt likte Ultimate General: Gettysburg – et spill som av mange regnes som det beste borgerkrigsspillet siden klassikeren Sid Meier’s Gettysburg. Utviklerne av spillet, ukrainske Game-Labs (med den greske DarthMod-veteranen Nick Thomadis i spissen), sier at de ikke vil klage på Apples avgjørelse, men at å tilby et sant bilde av de historiske hendelsene er så viktig for dem at de heller ikke har til hensikt å fjerne flagget fra spillet.

Så med mindre Apple ombestemmer seg – noe som heldigvis ikke er så usannsynlig – er det slutt for Ultimate General: Gettysburg på iOS. Artig nok valgte Valve «tilfeldigvis» å promotere PC-versjonen av spillet på forsiden av Steam-butikken kort etter at nyheten om Apples tåpelige avgjørelse slapp ut på nettet.

Valve har ikke sagt noe offentlig om situasjonen, men den plutselige promoteringen taler for seg. Kult bilde, forresten.
Valve har ikke sagt noe offentlig om situasjonen, men den plutselige promoteringen taler for seg. Kult bilde, forresten.

Apple har rett til å gjøre hva de vil med tjenesten sin, og å hindre spill som sprer hatpropaganda og annet dritt er noe jeg kan stille meg bak. Men å fjerne et historisk strategispill fordi det bruker et historisk symbol er i beste fall latterlig, og i verste fall ganske guffent. Spillet viser flagget i en kontekst der det bør vises, fordi det er en sentral del av historien spillet dreier seg om. Det kan ikke være slik at man skal omskrive historien fordi historiske hendelser kan være støtende for enkelte, eller fordi moderne drittsekker misbruker historiske symboler i propagandaen sin.

Nå har det kommet negative reaksjoner på fjerningen fra flere hold som selv Apple må regne som fornuftige, og som jeg hintet om over kan det virke som Apple angrer seg litt. I ettertid har de nemlig sagt at spill som bruker flagget i en historisk kontekst skal få være i fred. Dette er uansett opp til Apple, og dermed er vi tilbake til starten: Lukkede plattformer er noe herk.

(forresten: før vi latterliggjør amerikanerne for dette, skal vi huske på at enkelte gjorde temmelig idiotiske ting her til lands, i etterkant av 22. juli)

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.