Verdens eneste Nintendo PlayStation kommer til Norge

Vi har fått en forsmak på utstillingen du kan se på Retrospillmessen i mai.

Retrospillmessen har tidligere annonsert at de får besøk av berømtheter som Ron Gilbert og Al Lowe, og i går ble det klart at messen i Sandefjord får nok en attraksjon når den går av stabelen i mai. På messen kan du nemlig se det eneste kjente eksemplaret av en Nintendo PlayStation – og den fungerer!

Samarbeidet som strandet

Her er den fungerende maskinen. Bilde: Mats Lindh/Spillhistorie.no.
Her er den fungerende maskinen. Bilde: Mats Lindh/Spillhistorie.no.

Nintendo PlayStation var resultatet av et samarbeid mellom Sony og Nintendo, der Sony skulle produsere CD-ROM-tillegg for suksesskonsollen SNES. De skulle også lage en egen hybridkonsoll som kunne spille både CD-spill og tradisjonelle SNES-kassetter, og det er altså en prototype av sistnevnte system som finner veien til Retrospillmessen.

Samarbeidet mellom de to japanske gigantene strandet imidlertid. Nintendo gikk bak Sonys rygg for å få i stand en lignende avtale med europeiske Philips, et partnerskap de overrasket alle, inkludert Sony, ved å annonsere dagen etter at Sony hadde kunngjort sin PlayStation for SNES. Dette skal ha vært en sterkt medvirkende årsak til at Sony startet arbeidet med sin egen konsoll.

Nintendo PlayStation kom altså aldri til markedet (noe Philips’ CD-ROM-stasjon for SNES for så vidt heller ikke gjorde), men det ble altså produsert en rekke prototypemaskiner. Ryktene ville ha det til at alle ble destruert, men i 2015 ble en maskin funnet.

Forsmak på utstillingen. Bilde: Mats Lindh/Spillhistorie.no.
Forsmak på utstillingen. Bilde: Mats Lindh/Spillhistorie.no.

Bare flaks gjorde at den ble funnet

Eieren, Terry Diebold. Bilde: Mats Lindh/Spillhistorie.no.
Eieren, Terry Diebold. Bilde: Mats Lindh/Spillhistorie.no.

Det viste seg at tidligere Sony Interactive Entertainment-sjef Ólafur Jóhann Ólafsson hadde eid maskinen, og så satt den fra seg hos finansfirmaet Advanta der han jobbet senere. Da Advanta gikk konkurs i 2009, kvittet de seg med alt kontormateriellet i en auksjon. Siden ingen der visste hva maskinen var, ble den bare puttet i en kasse sammen med masse annet.

Mannen som kjøpte kassen var en tidligere vaktmester hos selskapet ved navn Terry Diebold. Det han ville ha var egentlig serviset som styremedlemmene brukte da de fikk servert mat, og maskinen var bare noe han tilfeldigvis fikk med på kjøpet. Heldigvis er ikke Terry Diebold typen som kaster ting, og selv om han ikke ante at maskinen hadde noen verdi, ble den satt opp på loftet.

Artikler om systemet. Bilde: Mats Lindh/Spillhistorie.no.
Artikler om systemet. Bilde: Mats Lindh/Spillhistorie.no.

Det var altså ikke før 2015 at sønnen hans, Dan Diebold, fant ut hvilken skatt det var faren hadde hatt liggende på loftet. I utgangspunktet fungerte ikke maskinen som den skulle, men retroekspert Benjamin Heckendorn klarte etter hvert å fikse systemet, i forbindelse med sitt Ben Heck Show.

Det kom naturlig nok aldri noen kommersielle spill som bruker CD-stasjonen, men maskinen spiller også originale SNES-spill, så det er altså fullt mulig å bruke den, og det blir forhåpentligvis også mulig å teste den på messen (der Terry Diebold også vil være med). Du kan lese et intervju med Diebold hos Tek.no.

Diebold og hans PlayStation kom også til et pressearrangement i regi av Retrospillmessen, som fant sted i går. Vi sendte Mats Lindh med kameraet sitt, og han tok en rekke bilder som du kan se i artikkelen og i galleriet under. Alle bildene unntatt det av Terry Diebold er lagt ut med Creative Commons-lisens.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.