Nye Star Control har blitt fjernet fra markedet

Etter krav fra skaperne av 1992-spillet.

Star Control II er et av tidenes beste PC-spill, men dessverre har situasjonen rundt serien utviklet seg til en farse. Det nyeste som har skjedd er at hovedutviklerne på de to første Star Control-spillene, Activision-toppene Fred Ford og Paul Reiche III, har sendt inn en DMCA-klav til Steam og GOG, for å få dem til å slutte å selge fjorårsutgivelsen Star Control: Origins.

Nye bekjentskaper.
Star Control: Origins.

Siden disse to plattformene har som politikk at de tar slike DMCA-klav til følge, har spillet nå blitt fjernet fra det digitale spillmarkedet. Eksisterende eiere kan fortsatt spille spillet, men det er uklart hva som skjer med de planlagte utvidelsene for de som har kjøpt sesongpass. Stardock sier imidlertid at de jobber med å finne en løsning.

Uheldigvis har Stardock sett seg nødt til å si opp flere utviklere som var involvert i videreutviklingen av spillet som resultat av situasjonen.

Langvarig konflikt

Konflikten rundt Star Control-rettighetene er komplisert og mildt sagt deprimerende, så jeg vil ikke gå i detalj her (jeg skrev mye mer da kranglingen begynte, sent i 2017). Men et hovedpoeng er at mens spillutgiveren Stardock har rettighetene til Star Control-navnet (som de kjøpte fra Atari for noen år siden), mener originalutviklerne å ha rettighetene til innholdet i Star Control I og II.

Star Control: Origins.
Star Control: Origins.

Stardock forsøkte å få originalutviklerne med på laget da de begynte å jobbe med Star Control: Origins, og da dette ikke viste seg å være mulig, spurte de om de ønsket å kjøpe rettighetene til navnet for samme pris som Stardock selv hadde betalt. Dette tilbudet ønsket de tilsynelatende ikke å benytte seg av.

Så, sent i fjor, annonserte de sin egen Star Control II-oppfølger, Ghost of the Precursors. Denne skulle inneholde alle rasene fra originalspillene, og fortsette handlingen. Da ser det ut til at det var Stardock som satte seg på bakbeina, og ville hindre originalskaperne i å promotere spillet sitt som en oppfølger.

I tillegg ble det full krangel rundt distribusjonen av originalspillene – Stardock hadde kjøpt distribusjonsrettighetene til disse, men som nevnt er situasjonen komplisert, og originalutviklerne mener de ikke kan distribueres uten deres velsignelse (selv om de skal ha fått «royalties» i henhold til originale avtaler). I denne krangelen har etter hvert også GOG blitt trukket inn i rettsprosessen, da de distribuerte Star Control-spillene.

Star Control II.

Bare verre og verre

I stedet for å sette seg ned som voksne mennesker og komme til en tilfredsstillende løsning for begge parter, har konflikten bare eskalert i løpet av fjoråret, og det nyeste som har skjedd er altså at originalskaperne har fått Star Control: Origins fjernet fra Steam og GOG gjennom et DMCA-krav.

Det som er bemerkelsesverdig her, er at Star Control: Origins er satt til sitt eget univers og har sin egen handling. Derfor er det veldig vanskelig å se for seg hva slags grunnlag Activision-toppene Reiche og Ford har for kravet, all den tid Stardock har navnerettighetene og det ikke er ulovlig å lage spill inspirert av andre spill.

Det kommer heller ikke frem noen slike detaljer i selve kravet, som GOG har lagt ut på nettet. Stardock selv ser på det hele som et klart misbruk av DMCA-lovgivningen. Reiche og Ford har ikke kommentert saken enda.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.