I dag er det 30 år siden Game Boy ble lansert

Den håndholdte konsollen ble en kjempesuksess.

Få spillkonsoller har opplevd like bred suksess som Nintendos Game Boy, som ble dingsen «alle» skulle ha i ryggsekken sin tidlig på nittitallet. I dag er det 30 år siden den først debuterte på markedet, den 21. april i 1989, i Japan. Her i Europa dukket den først opp i september året etter – vi havnet omtrent alltid sist på Nintendos prioritetsliste.

Denne Game Boy-konsollen fikk hard medfart under den første Gulf-krigen. Men den fungerer fortsatt! Bilde: Evan Amos.
Denne Game Boy-konsollen fikk hard medfart under den første Gulf-krigen. Men den fungerer fortsatt! Bilde: Evan Amos.

Game Boy endte uansett opp med å selge i bøtter og spann her såvel som i USA og Asia. Totalt solgte serien nesten 120 millioner eksemplarer, skjønt dette tallet inkluderer salgstallene til senere varianter som Game Boy Color.

Suksessen er ekstra artig sett i lys av at Nintendos ansatte selv hadde svært lite tro på konsollen, i alle fall tidlig i utviklingen. Prototypenavnet var «Dot Matrix Game», forkortet til DMG, men kallenavnet den fikk internt i Nintendo var «DameGame.» Ordet «dame» har flere betydninger avhengig av kontekst, men alle er negative.

Populære spill

Vel ute på markedet fikk Game Boy en hel haug med klassiske spill, der Tetris sannsynligvis er det mest kjente. Dette russiskutviklede spillet hadde allerede dukket opp på ulike plattformer som Commodore 64 og Nintendo Entertainment System, men det var på Game Boy at det virkelig tok av, og solgte omtrent 30 millioner eksemplarer.

Andre ikoniske Game Boy-spill inkluderte Super Mario Land, Dr. Mario, The Legend of Zelda: Link’s Awakening og, selvsagt, en hel serie med Pokémon-spill. Utover selve spillene er konsollen mest kjent for å være bygd som spillverdenens svar på en stridsvogn, og for sin gode batteritid.

Noen ulemper hadde den også, slik som den superenkle LCD-skjermen som ikke var opplyst. Å spille Game Boy i mørket var med andre ord en utfordring.

Fotografiet brukt for toppbildet er tatt av William Warby, og er tilgjengelig på hans Flickr-side.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.