Hvor godt kjenner egentlig Steam meg?

Steam anbefaler spill for «spillere som meg», men treffer systemet blink?

Med sin åpne filosofi kan Steam-butikken være rimelig uoversiktlig hvis man ikke vet hva man leter etter. Dette skjønner Valve, og en av tingene de har gjort for å gjøre det lettere for folk å finne spill de er interessert i er å benytte maskinlæring for å matche oss kunder med spill som visstnok skal passe oss. Med den nyeste oppdateringen har de også implementert denne funksjonen i selve spillbiblioteket, slik at vi får en liste over anbefalinger av spill vi har kjøpt men ikke spilt, basert på hvilke andre spill vi har brukt tid på til nå.

Proppfull Steam-konto

Dette bildet er fra 2018-versjonen, men hun samme dama intervjuer deg i 2019-utgaven, og det ser i grunnen helt likt ut.
Så til spørsmålet vi alle lurer på: Når har du tenkt å spille F1 2018?

Jeg har fryktelig mange spill på Steam, og takket være et klassisk Humble Choice-abbonnement fortsetter kontoen å ese ut hver måned. Samtidig har jeg det samme problemet på Steam som alle kjenner fra Netflix – hvis jeg ikke allerede er hektet på noe, syntes jeg det kan være fryktelig vanskelig å velge noe nytt å skal spille. Ofte får jeg dessuten lyst til å spille et spill, men så finner jeg på masse grunner til at det egentlig ikke er en god idé. Et eksempel på dette er F1 2018 – hver gang jeg fikk lyst til å spille det, begynte jeg å tenke. «Egentlig er dette et veldig tidkrevende spill hvis man skal spille det seriøst, og er det ikke litt sent nå i kveld for et spill av den typen i utgangspunktet? Kanskje best å spare det til en annen gang?»

Så det ble liggende helt til oppfølgeren dukket opp på kontoen min via nettopp Humble Choice, og nå kommer jeg aldri til å spille det. Buu! Men jeg fikk tatt meg sammen og spilt F1 2019, heldigvis.

Siden i fjor høst har jeg blant annet brukt Random Steam Game Picker for å prøve å få spilt flere spill. Kanskje det er på tide å la tilfeldighetene fare, og heller stole på Steams kunstige intelligens? Men hvor godt klarer den faktisk å treffe spillsmaken min? Faktisk ganske godt, ser det ut som. Her er første «side» med anbefalinger:

I løpet av dagene som har gått siden funksjonen ble implementert har jeg kikket flere ganger på denne lista, og den endrer seg stadig litt. En ting som ikke endrer seg er at FTL er det spillet Steam virkelig vil ha meg til å spille. Og hvem kan klandre Steam for det? FTL er jo et helt fantastisk gøy spill, som jeg har storkost meg med i mange, mange timer. Så her treffer Steam – som ikke vet at jeg har kjøpt dette spillet et annet sted og spilt det rikelig allerede – åpenbart blink: FTL er så definitivt et spill for meg. Faktisk blir jeg mer og mer fristet til å ta en ny runde (eller tredve) med det.

Et glimrende spill.
Et glimrende spill.

Et annet spill som alltid figurerer høyt på lista er Divinity: Original Sin – Enhanced Edition. Og igjen: en innertier fra Steams kunstige intelligens. Skjønt den viser kanskje en svakhet i systemet. Jeg har jo selvsagt fullført Divinity: Original Sin, men den utvidede versjonen som kom senere ble lagt inn som et separat produkt for alle som eide originalspillet. Divinity: Original Sin er uansett et av favorittspillene mine i rollespillsjangeren, og hvis jeg faktisk ikke hadde spilt det … vel, da burde jeg virkelig lyttet til Steam nå.

The Witcher 2: Assassin of Kings kommer opp som nummer tre denne gangen, og historien gjentar seg. Jeg kjøpte dette på GOG da det var nytt, og elsket så godt som hvert minutt. Så det er åpenbart en god anbefaling, om man tar i betraktning at Steam ikke vet at jeg allerede har spilt det. Jeg har for så vidt hatt lyst til å ta en ny runde med både dette og det første The Witcher-spillet en stund, så anbefalingen er uansett ikke så dum.

Grim Dawn er det første spillet på lista jeg faktisk ikke har spilt. Jeg er glad i sjangeren, og storkoste meg med Titan Quest (som dette skulle være en åndelig oppfølger til) i sin tid, så jeg tipper at jeg ville likt Grim Dawn også. Jeg er kanskje litt skeptisk til at det burde ligge så høyt på anbefalingslista som det gjør, men jeg bør vel egentlig bare prøve det for å finne ut.

Hvorfor har jeg ikke spilt dette enda?

Dungeon of the Endless har jeg heller ikke spilt, til tross for at jeg har hatt veldig lyst mange ganger. Jeg tipper det er et spill jeg vil kose meg med, om jeg får satt meg ned med det. Roguelike-sjangeren er en favoritt, og det samme er utvikleren bak spillet.

Med Shadowrun Dragonfall: Enhanced Edition er vi imidlertid tilbake i kjent territorium – her vet jeg at Steam treffer blink, fordi jeg har spilt den ordinære utgaven og elsket den. Cyberpunk og rollespill er en herlig kombinasjon.

Sist ut på side én er Shenzhen I/O, en hjernetrimmer fra Zachtronics. Jeg kan vel egentlig si at jeg vet jeg kommer til å like denne, hvis jeg klarer å manne meg opp til å spille den. Jeg vet nemlig også at den kommer til å være skikkelig utfordrende. Men Zachtronics har med SpaceChem og Infinifactory levert to av favorittspillene mine gjennom tidene, og alt jeg vet om Shenzhen I/O indikerer at dette er like solid.

Konklusjon etter side én er altså at Steam åpenbart skjønner nok til å anbefale spill som passer meg midt i blinken. At systemet anbefaler Enhanced Editions av to spill jeg allerede har spilt på Steam er kanskje en svakhet («jeg ser han liker Divinity-spill, her er et han ikke har spilt!»), men samtidig liker jeg å tro at jeg en eller annen gang i fremtiden får hundre timer som jeg kan bruke på en ny runde med Divinity: Original Sin…

Hva så med side to? Den ser slik ut:

Her dukket Titan Quest opp, gitt! I likhet med Grim Dawn ligger det litt høyere på anbefalingslista enn jeg ville forventet, men okay. At vi også har Van Helsing her indikerer kanskje at Steam tror jeg liker actionrollespill litt mer enn jeg faktisk gjør – joda, det er en herlig sjanger, men det ble kanskje litt mye?

Jeg burde kanskje heller investere mer tid i oppfølgeren.
Jeg burde kanskje heller investere mer tid i oppfølgeren.

Jeg er også litt overrasket over den høye posisjonen til Galactic Civilizations II, for selv om jeg likte dette 4X-strategispillet godt da det kom ut for snart 20 år siden, har jeg vel aldri helt regnet det som en ordentlig klassiker. Men hvis Steam skjønner jeg liker spill som Civilization, er dette et av få andre spill i denne sjangeren jeg a) har på kontoen og b) ikke har spilletid på. Så ikke helt ulogisk, og dette er jo en utvidet versjon som sikkert er langt mer interessant enn spillet var da jeg spilte det.

Jeg elsker at System Shock 2 dukker opp, for det er et av favorittspillene mine (som jeg har spilt på GOG, selvsagt). Jeg elsker også at Kerbal Space Program er her. Jeg vet jeg må få satt meg ned med det snart. Men det er (litt som Shenzhen I/O) skummelt å skulle ta fatt på. Surviving Mars ser også ut som en solid anbefaling, og Baldur’s Gate II: Enhanced Edition kan jeg heller ikke klage på (jeg spilte aldri gjennom den gamle versjonen, men jeg likte jo spillet).

«Overraskelsen» på side to er Avernum: Escape from the Pit, et av indie-utvikleren Spiderweb sine mange rollespill. Jeg setter ordet overraskelse i anførselstegn fordi sist gang jeg sjekket anbefalingene var det faktisk på tredjeplass! Jeg har aldri spilt noen Spiderweb-spill, så det er jo åpenbart at dette bør testes.

Side 3 fortsetter med en håndfull spill jeg har spilt utenfor Steam, og en håndfull jeg vet jeg bør spille. At jeg ikke har spilt Don’t Starve eller Shadow Tactics enda får kanskje en av dere til å himle med øynene. Den største overraskelsen her er Rochard, et spill jeg hadde glemt at jeg i sin tid kjøpte. Ellers liker jeg sjangervariasjonen her – rollespillfokuset i de to første sidene gir nok et litt feil bilde av meg som spiller. Sjangermiksen fortsetter i den siste bolken (og ja, jeg har selvsagt fullført Divinity 2 også):

Alt i alt ser det altså ut som Steam kjenner meg ganske godt. Jeg er samtidig overrasket over at det ikke er noen bilspill i anbefalingene, eller noen klassiske førstepersonsskytere (det er litt manko på actionspill generelt). Jeg mistenker at lista hadde vært mindre rollespilltung om slike spill ikke generelt var så himla store – antakeligvis er spilletid viktig for anbefalingssystemet, og hvis det ser at jeg har 50 timer på Risen III: Titan Lords og 24 timer på Metro Exodus vil det muligens feilaktig anta at jeg likte det første bedre enn det siste. Når jeg skroller nedover lista over spill på kontoen min, er det mye større sjangervariasjon der enn det spesielt de to første sidene med anbefalinger skulle tilsi.

Jeg bør nok med andre ord ikke overlate hele jobben med å velge nye spill å spille til Steam enda. Vi har også et annet viktig aspekt å tenke over, nemlig at hvis jeg konstant skulle lytte til et system som gjør anbefalinger basert på hva jeg har spilt tidligere, vil det jo etter hvert fungere litt som et ekkokammer. Jeg elsker det kjente og kjære, men lite fryder meg mer enn å oppdage noe helt nytt. Hvis det er noe jeg liker å tro at definerer meg som spiller, så er det ikke min forkjærlighet for én sjanger, men det faktum at jeg i praksis liker alt, så lenge det er godt. Jeg kan like gjerne spille Bayonetta som Unity of Command 2, eller Streets of Rage 4 og Snowrunner for den saks skyld (som er de to spillene jeg deler tiden min på nå).

Samtidig er det jo faktisk rimelig god sjangervariasjon i listen jeg ble anbefalt, sånn alt i alt. Så kanskje Steams kunstige intelligens har skjønt mer enn jeg tror.

Og nå frister plutselig veldig å laste ned FTL.


Hva finner dere i Steams anbefalinger? Og hvor godt reflekterer det deres spillsmak?

En kommentar om “Hvor godt kjenner egentlig Steam meg?”

  1. «At jeg ikke har spilt Don’t Starve eller Shadow Tactics enda får kanskje en av dere til å himle med øynene.» <- Gjett om!!! ;)

    Spillet som kommer opp først hos meg, som jeg ikke har spilt andre steder er Endless Legend. Sikkert fordi jeg spilte Endless Space 2 en del.

    Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.