Over 2000 spill forsvinner fra markedet i sommer

En analyse viser hvor mange spill som forsvinner når Sony stenger nettbutikkene for PS3, Vita og PSP.

I løpet av sommeren kommer Sony til å stenge de digitale spillbutikkene for PlayStation 3, PlayStation Portable (PSP) og PlayStation Vita. Det betyr at man ikke lenger kan kjøpe spill som ikke også er tilgjengelige i fysisk form (og dermed kan finnes på blant annet eBay), for disse plattformene.

Nå har nettstedet Videogame Chronicles gjort en liten analyse, som viser hvor mange spill som faktisk forsvinner fra markedet. Totalt er det snakk om cirka 2200 spill som per i dag kun er tilgjengelige digitalt, og som derfor blir umulige å oppdrive etter nedleggelsen av butikkene.

Sony skaper Xbox-eksklusive spill

En majoritet av spillene er heldigvis fortsatt tilgjengelige på andre plattformer – ganske mange er for eksempel å finne på PC eller Xbox, og en haug av kjente titler blir med andre ord Xbox-eksklusive (eller konsolleksklusive på Xbox) takket være Sonys beslutning.

Men minst 138 spill forsvinner fullstendig fra markedet i forbindelse med stengningen. Videogame Chronicles trekker frem titler som Infamous: Festival of Blood, Echochrome II, Lumines Supernova, The Last Guy, Rain, Trash Panic, Pain, PixelJunk Racers, Tokyo Jungle, TxK og MotorStorm RC som eksempler på slike spill.

Her er en oversikt over hva som forsvinner (mye er cirkatall, ettersom innsamling av data er gjort vanskeligere nå som Sony har stengt nettleserversjonene av spillbutikkene sine – noe som dessverre også gjør det ekstra vanskelig for kunder å få fatt i spill de vil ha tilgang på i fremtiden):

 • Cirka 630 Vita-spill som kun selges digitalt
 • Cirka 730 PlayStation 3-spill som kun selges digitalt
 • Et lite antall PSP-spill som kun selges digitalt
 • 293 PlayStation Mini-spill
 • 336 PlayStation 2-klassikere (som riktignok fortsatt finnes i originalform for PS2)
 • Cirka 260 PlayStation 1-klassikere (spesielt på PSP og Vita)

Du kan lese mer om saken hos Videogame Chronicles. Avslutningsvis tipper de at Nintendo snart vil følge Sonys eksempel med sine digitale spillbutikker for Wii U og 3DS, som allerede har blitt stengt i 42 land. De har som kjent allerede stengt Wii Shop Channel.

Hvis du planlegger å kjøpe noen digitale spill for disse plattformene, stenger altså butikkene for PS3 og PSP 2. juli, mens Vita-butikken legges ned 27. august.

4 kommentarer om “Over 2000 spill forsvinner fra markedet i sommer”

 1. Takk til piratscenen (ja, faktisk) og til andre ildsjeler som gjør det mulig å ta vare på slikt for ettertiden. Piratscenen gjør mye slemt mot industrien, men mye av programvare og spill hadde faktisk gått tapt om det ikke de hadde fjernet kopibeskyttelser etc. opp igjennom.

  Svar
  • Jepp. En slags løsning kunne ha vært å legalisere ikke-kommersiell piratvirksomhet av spill som var et visst antall år gamle, men jeg tviler på at det kommer til å skje med det første.

   Svar
 2. Kan jo nevnes at serverne ikke stenges, det er bare butikken. Så man får fortsatt lastet ned ting man allerede eier. Men ja, alltid synd at ting blir utilgjengelig sånn. Satser på at piratene har fått leecha installasjonspakkene det gjelder så de blir tatt vare på, og slik at spilla kan oppleves på emulatore i fremtiden.

  Videogame Chronicles trekker frem noen fine titler der, men jeg vil og nevne Gravity Crash for PS3, et Thrust-lignende spill med retro vektorgrafikk og et fantastisk lydspor av Tim Wright/CoLD SToRAGE. Snart borte vekk. For ikke å snakke om Housemarque sitt Super Stardust Delta til Vita.

  Svar
 3. Så trist. PSP var veldig god håndhold konsoll. Tror at Ken Kutaragi forlot Playstation CEO har ført til at Playstation ikke er så god som den var. PS1, PS2 og PS3. Men var bra så lenge det varte!

  Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.