Et av tidenes første sanntidsstrategispill er ute på Steam

Stonkers kom opprinnelig i 1983, og er dermed en hel del eldre enn Herzog Zwei og Dune 2.

Begrepet «sanntidsstrategispill» ble for første gang brukt om Dune II, men de fleste er vel klar over at det ikke var det første strategispillet som gikk i sanntid. Mange peker i stedet på japanske Herzog Zwei som sjangerens første spill, men for å finne sjangerens røtter må vi en god del lengre tilbake i tid. Intellivision-spillet Utopia fra 1981 regnes ofte som sjangerens forfar.

Forstår jo hvis du heller spiller Command & Conquer.
Forstår jo hvis du heller spiller Command & Conquer.

Et annet tidlig eksempel er Stonkers, som debuterte på ZX Spectrum i 1983 (eller 1984 avhengig av hvem du tror på). I dette krigsspillet styrer du infanteri, stridsvogner, artilleri og forsyningskjøretøy på slagmarken, og må prøve å bruke disse til å kverke motstanderens hær. Krigsenheter vil automatisk angripe når de er innenfor rekkevidden av en motstander.

Du kan lese mer om utviklingen av Stonkers her. Jeg elsker forøvrig reklameteksten: «Go bonkers with Stonkers.»

Flere Spectrum-spill på vei

Terror-Daktil 4D.
Terror-Daktil 4D.

Pixel Games UK har nå relansert Stonkers på Steam. Som med tidligere Spectrum-utgivelser fra den kanten beskriver de den relanserte utgaven som en «remastered emulated version». Det ser ut som det er det originale spillet i emulert form, med lagring og lasting av spill, moderne kontrollerstøtte og diverse skjerminnstillinger.

Pixel Games har forøvrig også relansert den noe spesielle arkadeskyteren Terror-Daktil 4D på Steam, og i løpet av kort tid vil de slippe en samling med mafiaspillene Mugsy og Mugsy’s Revenge, et førstepersons stridsvognspill som heter 3D Combat Zone, actioneventyret Gift from the Gods og tekst-/grafikkeventyret Pimania (et av tidenes første «kunstspill»?). Alle disse er fra ZX Spectrum.

I tillegg har de faktisk en Amstrad CPC-utgivelse på vei, nemlig den plattformens utgave av Bagman-klonen Gilligan’s Gold. Du kan lese mer om Gilligan’s Gold et annet sted her på nettstedet.

Kunstverket i toppen er satt sammen av bilder fra Mobygames.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.