Kommentar: Stå opp for jenter som gamer!

Stadig flere jenter gamer, men samtidig opplever altfor mange å hetses når de spiller online. Her er noen ting vi kan gjøre for å støtte jenter som gamer.

Ifølge en internasjonal undersøkelse utført av Lenovo i USA så har 77% av alle kvinnelige gamere opplevd trakassering når de spiller online. Dette stemmer skremmende bra med tallene fra en engelsk undersøkelse utført av Sky Broadband som viser at halvparten av alle kvinnelige gamere har blitt utsatt for digitalt misbruk.

Den verdenskjente norske gameren og YouTube’eren Irene Marie Sørensen (Ircha Gaming) forteller til NRK at hun ofte bruker mannlig alias når hun spiller for å unngå trakassering.

Ircha til venstre og msvosh til høyre. Pressebilder.
Ircha til venstre og msvosh til høyre. Pressebilder.

Den kjente norske Twitch-strømmeren Veronica Skogstad Langø (msvosch / NRK LL35) sier til NRK at hun ofte slutter å snakke når hun spiller dårlig, i frykt for å bli hetset.

Personlig har jeg en datter på litt over 10 år som er en gamer. Hun har begynt å bevege seg inn i online-spillenes verden med Roblox, Minecraft, Star Stable og Among Us. Jeg har begrenset mulighetene for chat og kommunikasjon med fremmede endel for henne. Kommunikasjon med tale gjør hun foreløpig kun i Star Stable og da via en Discord server kun for inviterte jenter, men det er jo dessverre antagelig bare et tidsspørsmål før hun også møter spillere med dårlige holdninger og blir utsatt for sexsualisert hets.

Hva kan vi (menn) gjøre?

Gameren Kristin Gillespie (Kristabyte) er markedssjef i organisasjonen Femme Gaming og lager mange TikTok-videoer hvor hun snakker om utfordringene jenter møter i gaming-verden og hva som kan gjøres.

Skjermbilder fra Tik Tok.
Skjermbilder fra Tik Tok.

Her er fire ting Femme Gaming mener mannlige spillere bør gjøre:

Lytt og lær

Alle kan oppleve ting forskjellig, lytt til kvinner som spiller og hva de opplever.

Du kan starte med videoene til @Kristabyte på TikTok.

Sjekk din egen historikk

Har du svin på skogen? Kanskje du har sagt eller skrevet noe som du i øyeblikket ikke tenkte var noe farlig, men som du i ettertid innser at var over streken.

Ta ansvar og rett opp dine egne feil.

Gjør din støtte synlig

Gjør som jeg gjør akkurat nå, sett fokus på problemet i dine kanaler. Vis tydelig at du ikke aksepterer dårlig oppførsel mot kvinner.

Er du med i et spill og hører eller ser kvinnelige medspillere utsettes for trakassering, si ifra. Si ifra i chatten eller kanalen at det ikke er greit.

Inkluder kvinnelige spillere

Ikke gjør antagelser om en spillers nivå eller interesser bare fordi det er en kvinnelig spiller, inviter dem med, spill på lag.

Konklusjon

Det er liten tvil om at de fleste av oss, spesielt vi fedre, ønsker flere jenter i gaming-arenaen. Jentene kommer i hopetall, det er det å få dem til å føle seg trygge og bli som er utfordringen.

Hva vi kan gjøre, er i praksis å lytte, lære og forstå. Stå opp for jentene når vi ser urettferdighet og inkludere dem i våre egne spill.

Jeg tenker også at det er viktig å støtte spillskapere som putter kvinner i hovedrollene. Undersøkelser viser at er det en ting jenter savner i spillverden, så er det flere kvinnelige figurer å spille som de kjenner seg igjen i.

NFS Unbound
Min spillfigur i NFS Unbound

Har du døtre og spiller selv, velg kvinnelige spillkarakterer når du har mulighet til det så de kan se at det ikke har noe å si om du velger en kvinnelig eller mannlig spillkarakter. Over ser du min valgte spillkarakter når jeg spiller Need For Speed Unbound som eksempel. Her har jeg bevisst valgt en figur som min datter kan kjenne seg igjen i.

Delta i barnas spill

Til slutt vil jeg dele denne fine videoen fra Spillskolen om hvorfor og hvordan du kan delta i dine barns spillhverdag.

En kommentar om “Kommentar: Stå opp for jenter som gamer!”

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.