Vinner av finalen i NM i Amiga-spill!

Dere har talt – dette er Norges favorittspill for Amiga!

Nå er finalen over, men før vi går på resultatet vil jeg bare takke for meg.

Da ideen til dette prosjektet først startet var planen å sette opp en liste over «de åtte beste» Amiga-spillene og se hvilket som vant. Bare en morsom liten greie, for å mimre litt om alle de bra Amiga-spillene som jeg hadde spilt for 30 år siden. Det var ikke så veldig lett å få listen til å bare inneholde åtte spill. Konseptet ble utvidet med en runde til, og da måtte 16 lag på plass. Det var også en umulig oppgave. Vipps, 32 plasser å fylle. Helt umulig var den oppgaven også, så da ble det utvidet til 64.

Postman Pat
Ikke tidenes Amiga-spill: Postman Pat.

Men hvorfor stoppe der? Totalt 133 «lag» deltok. Ikke alle var i nærheten av å vinne. Jeg ser på deg Postman Pat. Du tapte 100-0 mot bronsefinalist North & South. Men etter hvert ble kriteriet noe sånt som: «Jeg husker godt at vi spilte dette spillet». Alle spill måtte jo spilles, tas bilder av og finne en tekst som kunne brukes (den lista ble til slutt rimelig lav).

Min favorittrunde var nok runde 32 av de innledende kampene, da møttes en hel gjeng av «Games». Runde hadde sklidd helt ut og fikk til slutt 7 lag. Symptomatisk for dem alle var at de ble ihjelspilt i barndommen, men har ingen grunn til å bli gjenspilt i dag. Mang en joystick møtte sitt endelikt i en Summer Games-sprint eller skiskyting i Winter Games, men ingen av dere bør prøve disse igjen i dag.

Dagene fikk ikke noen flere timer under dette prosjektet heller, og vedlikehold av familie og bopel måtte opprettholdes underveis. Dette ga stort sett et rom på 1,5-2 timer hver dag til «egentid». Denne tiden gikk stort sett ut på å få tatt bilder av spillene. Amiga Forever må anbefales til alle som ønsker å emulere en Amiga på PC. Pågangsmotet var stort, men rundt halvveis (og før vi hadde startet publiseringen) kom knekken. Jeg fikk nok, og måtte ta nesten to måneders pause fra all mulig spilling. Men det bedret seg, og jeg gikk over til å invitere venner og ukjente til å bidra med tekst. Jeg skylder dere alle en iskald grogg (skal kanskje drikkes temperert?)! I tillegg stjal jeg litt fra det rikelige utvalget som ligger i diskettboksen til Spillhistorie.no.

Endelig over! Dette er et engangsprosjekt som ikke umiddelbart frister til gjentagelse. (har noen et godt forslag på neste prosjekt?)

Helt til slutt. En stor takk til alle dere som deltok ved å stemme på ett eller annet spill. Og en enda større takk til de få av dere som faktisk synes at det var så viktig at dere snek inn en juksestemme her eller der!

Tilbake til resultatet:

Her er resultatet av bronsefinalen:

Sim City North and South 40,9%-59,1%

En verdig nummer 3? Ja. Et «ordentlig» Amiga-spill!

Finalen

Da er avstemmingen over, og resultatet ble som følger:

Sid Meier’s Pirates! The Secret of Monkey Island 28,9%-71,1%

The Secret of Monkey Island vant!

Som dere kanskje husker, hadde vi i løpet av den første runden en konkurranse gående der det var mulig å vinne en TheA500 Mini om man gjettet riktig vinnerspill. Nå har vi en vinner: Roy – Vi kontakter deg på e-post. Gratulerer!

Over til redaktøren, som vil si noen ord om The Secret of Monkey Island:

Et sted mange husker godt.
Et sted mange husker godt.

The Secret of Monkey Island er en verdig vinner

Så er endelig vinneren klar. Pek-og-klikk-eventyret The Secret of Monkey Island er av (en bitteliten, men meget viktig andel av) Norges befolkning kåret til tidenes Amiga-spill. Det fortjener en aldri så liten applaus.

Jeg syntes The Secret of Monkey Island er en verdig vinner av NM i Amiga-spill. Det er så klart en del av meg som hadde håpet at vinneren kom til å være et spill som debuterte på Amiga, og min personlige favoritt var nok strengt tatt Lemmings. Jeg vet at andre hadde forventet noe mer actionfylt som vinner – et spill som spilte mer på Amiga-plattformens styrker, med silkemyk action og glatt skrolling. Kanskje andre igjen hadde håpet på et tidligere spill, fra den tiden da Amiga var minst én generasjon foran alt annet på markedet. Tenk at Defender of the Crown kom ut i 1986!

Men The Secret of Monkey Island er egentlig en veldig god representant for Amiga som spillplattform. Det var en maskin som fikk alt fra de dypeste strategispill og rollespill til heftige actionspill, plattformspill og arkaderacere. Det var en PC og en konsoll i én og samme pakke, og selv om det da Monkey Island ble Amiga-lansert i 1991 var klart at elegant maskinvare ikke alene kunne trumfe rå regnekraft og store mengder minne, var den inne i en skikkelig gullalder der den endte opp med å prege spillmarkedet og -historien langt mer enn den får ære for i dag. Det er siste der er egentlig symptomatisk for hele plattformens historie.

Amiga-versjonen er flott, den og.
Amiga-versjonen er flott, den og.

Og selv om vi i dag typisk tenker på The Secret of Monkey Island som et PC-spill først og fremst, er det et spill som fikk en ordentlig forseggjort Amiga-versjon. Den har ikke like mange farger som PC-ens VGA-versjon (som altså ikke var den originale PC-versjonen – også noe som ofte glemmes i dag), men den har alt det den trenger og et lydspor jeg fortsatt mener er overlegent PC-ens. I tillegg var det en versjon skreddersydd plattformen, med ekstra detaljer for de som hadde mer minne.

Enda viktigere er det faktum at fryktelig mange av oss først opplevde dette spillet på Amiga, som jo var enormt populær her i Norge tidlig på nittitallet. Jeg hører til den gruppen. Jeg husker fortsatt da jeg kom hjem fra en venn med fire piratdkopierte disketter og stappet den første inn i min Amiga 600 og ble helt fullstendig frelst. Stemningen, mulighetene, humoren … hvor kom dette magiske spillet fra? Uheldigvis varte det ikke, for selvsagt var vedkommende jeg lånte spillet fra en langt mindre forsiktig Amiga-bruker enn meg, og diskettene var fulle av virus. Jeg fikk ikke oppleve mer av spillet enn byen, og fra det punktet av var et av de viktigste målene i min tilværelse å få fatt i en fungerende Monkey Island-versjon. Noe jeg heldigvis klarte, etter hvert.

Denne slet jeg med da jeg var liten.
Denne slet jeg med da jeg var liten.

Men uansett hvilken plattform man forbinder The Secret of Monkey Island med, er det helt klart et av tidenes aller beste og viktigste spill. Det var en revolusjon da det kom, og det er fortsatt glimrende. Mange av oss som spilte det på nittitallet (uten tilgang på løsningen på nettet) brukte måneder på å fullføre eventyret, og det preget livene våre i lang tid. I dag tar det deg sikkert bare en helg, men hvis du på mystisk vis fortsatt ikke har spilt The Secret of Monkey Island – vel, da passer det godt at det er fredag i dag.

Helt til slutt … en applaus til Retrogamingpappa. Amiga-NM var et tullete ambisiøst prosjekt fra starten av, og jeg hadde ikke mye tro på prosjektet da han først begynte å snakke om det. Men nå er vi jommen i mål, og det er imponerende. Takk for mye herlig lesestoff!

Vil dere lese mer om The Secret of Monkey Island har vi skrevet ganske mye om vinneren:

4 kommentarer om “Vinner av finalen i NM i Amiga-spill!”

  1. Takk for imponerende konkurranse. Selv om ikke min favoritt vant, så har jeg fått mange gode minner om spill vi spilte på 90 tallet. Digger dette 😊
    Takk for innsatsen til dere som har gjort dette mulig. Må kjøpe meg Amiga nå igjen.

    Svar
  2. Takk for konkurransen! Godt fornøyd med medaljevinnerne 👍

    Apropos Amiga Forever, er det mulig å skaffe noen adapter og bruke de originale joystickene? Det var jo nettopp joystickene som gjorde Amiga unik.

    Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.