Dette er en slags magi

Han er kjent for sine sprø musikkinstrumenter, men her trenger han kun BASIC til å lage musikk.

Den svenske skaperen og Youtuberen Linus Åkesson har fått en del oppmerksomhet for de spesielle musikkinstrumentene han har laget, med C=TAR og Commodordion som de mest kjente eksemplene. Men hans siste video er om mulig enda mer fascinerende å følge med på.

Hjemmedatamaskinen Commodore 64 kom, som de fleste andre slike systemer, med en innebygd versjon av programmeringsspråket BASIC. Du skrudde på maskinen, og var i BASIC. Men BASIC-versjonen til Commodore 64, som forøvrig ble laget av Microsoft, er notorisk dårlig til å faktisk utnytte seg av maskinens egenskaper.

Den har for eksempel ingen gode kommandoer for å bruke SID-brikken, en revolusjonerende mikrobrikke som i praksis gjorde Commodore 64 til en fullt fungerende synthesizer. Dermed har spill og programmer laget i BASIC så godt som alltid miserabel lyd sammenlignet med det «proffene» fikk til.

Men det går an likevel

I videoen under skaper Åkesson et overraskende avansert musikksystem i BASIC. Det vil si; mesteparten av programmet er i ren maskinkode, som han manuelt putter inn i minnet via POKE-kommandoen. Dette høres kanskje ikke ut som spennende videomateriale, men tro meg: Selv uten å skjønne hva han gjør, er det utrolig fascinerende å se på.

Vi får se hvordan programmet bygges bit for bit, og får forklaringer (som typisk suser rett over hodene våre) underveis. For hver bit av programmet som fullføres blir også resultatet mer og mer imponerende.

I tillegg fungerer videoen som et godt eksempel på hvor åpen maskinvaren var på disse gamle maskinene; det å kommunisere direkte med komponentene i maskinen på denne måten er jo helt uhørt på et moderne system. Uansett, nok pjatt, her er videoen:

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.