Spillhistories fredagsmagasin, uke 30

Denne uken får vi Lego-Game Boy, ulvespill og mye mer.

Nylig startet vi det som holder på å bli en ny artikkelserie her på nettstedet. Hver fredag tenker vi å publisere en oppsummering av ukens retronyheter, og på den måten kutte litt ned på antallet småsaker som publiseres. Enn så lenge er dette et eksperiment, som avhenger av både lesertall og engasjement rundt disse artiklene.

Les forrige ukes fredagsmagasin her!

Retronytt og mer

Her samler jeg kunngjøringer, rykter og andre nyheter som ikke går under nylanseringer.

Minnepost fra OnceLost Games på Bluesky. Følg lenken i teksten for hele.
Minnepost fra Once Lost Games på Bluesky. Følg lenken i teksten for hele.

«Elder Scrolls’ far» er død

Denne uken kom den triste nyheten om at Julian LeFay er død, etter en lengre kamp mot kreftsykdom. LeFay var en dansk spillutvikler med fortid som musiker (han var blant annet med i electropop-bandet Russia Heat, og lagde musikken til Amiga-spillet Sword of Sodan), som dro til USA i siste del av åttitallet, der han fikk en viktig rolle hos nyetablerte Bethesda Softworks. Han var blant annet designer, musiker og programmerer på Wayne Gretzky Hockey, selskapets andre spillutgivelse.

På nittitallet ble han svært viktig da Bethesda startet utviklingen av sin Elder Scrolls-serie med rollespill, og han regnes ofte som hovedmannen bak den serien. Han var selskapets hovedprogrammerer under utviklingen av de ambisiøse spillene Arena og Daggerfall, og for sistnevnte var han også hoveddesigner og prosjektleder. Han var også involvert i startfasen av Morrowinds utvikling.

Inntil nylig jobbet LeFay hos studioet OnceLost Games, som han var med å grunnlegge, på deres ambisiøse rollespill The Wayward Realm. Det var de som delte nyheten om hans bortgang. Senere har blant annet Todd Howard fra Bethesda hyllet LeFay for hans sentrale rolle under utviklingen av Elder Scrolls. «Vi hadde ganske enkelt ikke vært her i dag uten ham,» har Howard sagt.

Lego med Game Boy-sett

Over til lystigere saker nå. Lego har kunngjort at de vil hedre Nintendos klassiske Game Boy-konsoll med et eget byggesett. Det slippes den 1. oktober, og inkluderer 421 individuelle byggeklosser. En morsom detalj er at i tillegg til selve konsollen kan du bygge to spillkassetter, Link’s Awakening og Super Mario Land, som passer i maskinens kassettport, og du kan også bytte skjermbilde på skjermen. Finn ut mer hos Lego.

Flere Dungeons & Dragons-relanseringer

Retroutgiveren SNEG har allerede relansert en bråte gamle Dungeons & Dragons-spill, inkludert Gold Box-serien fra SSI. I august kommer de til å slippe et par Dungeons & Dragons-spill fra dette årtusenet, nemlig strategispillet Dungeons & Dragons: Dragonshard og actioneventyret Forgotten Realms: Demon Stone. Begge får en rekke justeringer og oppgraderinger «bak kulissene», for å fungere optimalt på nye PC-er. Men de skal ellers være trofaste mot originalutgavene.

Fantasy-imperiebygging i Elemental: Reforged

Hvis du syntes det er gøy å bygge virtuelle imperier, kan du glede deg til Elemental: Reforged fra Stardock. Dette spillet er en slags nyversjon av de tre gamle spillene i Elemental-serien (War of Magic, Fallen Enchantress og Sorcerer King), og skal visstnok ta de beste elementene fra hvert samtidig som det kommer med flere oppgraderinger takket være en ny spillmotor. Ifølge Stardock selv vil Reforged endelig gjøre visjonen de hadde opprinnelig til virkelighet.

Veteraner husker kanskje at Elemental: War of Magic feilet ganske hardt, sannsynligvis på grunn av et alt for høyt ambisjonsnivå. Stardock reddet seg imidlertid inn med Fallen Enchantress, som jeg regner som en genuin klassiker i 4X-sjangeren. Du kan finne ut mer om Elemental: Reforged på Steam, der det også er en utviklerdagbok.

Commodore 64-spill fra nittitallet reddet – kommer til Steam

Undead er et Commodore 64-spill som opprinnelig ble utviklet i årene 1990-1992. Som mange av dere sikkert vet, var dette relativt sent i plattformens kommersielle levetid, og spillet endte opp med å bli kansellert. Nå har imidlertid utviklerne gått tilbake til prosjektet, og de vil fullføre spillet både for Commodore 64 og PC. Her er det altså snakk om to ulike versjoner, selv om begge bruker Commodore 64-versjonens grafikk. Spillet har fått en Steam-side, som du kan ta en titt på. En utviklerblogg finner du her.

GOG bevarer flere spill

Nettbutikken som tidligere het Good Old Games er ikke alltid så flinke til å relansere gamle spill lenger, men skal ha skryt for sitt bevaringsprogram der de legger inn gamle spill og garanterer støtte for fremtiden uansett hva utgiverne selv finner på å gjøre. Denne uken har de lagt inn en rekke nye spill i programmet, inkludert Heroes of Might & Magic 2. Ah, og de har også funnet på at de skal bevare oppfølgeren, Heroes of Might & Magic 3, på en ekte datakrystall. Så i teorien kan noen finne den om flere millioner år, og dekode og kjøre spillet. Se mer her:

Avernum 4: Greed and Glory kunngjort

Liker du rollespill i klassisk stil, er Avernum-serien sannsynligvis noe for deg. Serien har eksistert siden 1994 (da den het Exile). I oktober kommer en nyversjon av Avernum IV fra 2005, laget i samme stil som de øvrige Avernum-spillene fra de siste ti-femten årene. Her styrer du en gruppe helter gjennom en underjordisk verden full av hemmeligheter, og som vanlig kan du forvente en åpen struktur og rikelig med valgmuligheter. Finn ut mer på spillets Steam-side.

Jeg har forøvrig skrevet et tilbakeblikk på Avernum: Escape from the Pit fra 2011. Jeg likte det spillet svært godt, skjønt da jeg skulle over på oppfølgeren merket jeg at jeg ble litt demotivert over hvor likt alt var. Nå har det imidlertid gått såpass med tid at det kanskje er på tide å gi det et nytt forsøk…

Nye retrolanseringer

Her lister jeg opp gamle spill relansert på nye plattformer, samt nyversjoner, samlepakker og slikt. Jeg kan også ta med et og annet helt nytt spill laget i retrostil, nye oppfølgere til gamle spill eller nye spill på retroplattformer.

Swords & Souls: Legacy Collection

Her har vi fem forskjellige spill opprinnelig lansert i Flash-format, nå i én pakke på Steam. Sword & Souls er visstnok det best rangerte spillet noensinne på Kongregate og hos Armor Games, og byr på rollespillaktig trening av sjeler kombinert med minispill. De nye versjonene av dette og de andre spillene i serien har grafikk i bredskjermformat og Steam-«achievements», og de trenger naturligvis ikke Flash lenger.

Galactic Panic

Frister det med et helt nytt pek-og-klikk-eventyr … for Atari ST? Her er vi trygt plantet i klassisk LucasArts-land, og utvikleren beskriver spillet som «et ganske teit eventyr i 16 farger.» Du spiller en stakkar som blir nødt til å reise verdensrommet rundt for å … noe? Jeg vet ikke hva. Spillet koster det du ønsker å betale for det, og du kan kjøpe det (eller bare laste det ned) fra Itch.io. Hvis du ikke har en Atari ST er en emulert versjon ferdigoppsatt for Windows også inkludert.

WolfQuest: Anniversary

En av sjangerne det er på høy tid at får et oppsving er villmarkssimulatorer. WolfQuest kom opprinnelig i 2007, og ble utviklet av Minnesota Zoo. Spillet gir deg rollen som en ulv, og prøver på den måten å gi deg innsikt i hvordan dette majestetiske dyret lever. En nyversjon har lenge vært under utvikling, blant annet i «early access», og nå er den ferdigutviklet. I tillegg til at grafikken har fått seg en total overhaling, har spillet rikelig med nyheter inkludert Steam-basert samarbeidsspill.

Hvis du kjøper nyversjonen får du WolfQuest: Classic med på kjøpet (det gjelder motsatt også, siden prisen er lik spiller det derfor ingen rolle hvilken versjon du kjøper).

QBob Remastered

Her er et spill du kanskje husker fra de gamle CD-samlingene fulle av «shareware»-spill. QBob fra 1996 var åpenbart inspirert av arkadespillet Q*Bert, men utvidet konseptet med plenty av nyheter og varierte brett. Nå har det fått en nyversjon på Steam. Utvikleren lover forbedringer over hele fjøla, selv om ingen av dem ser ut til å være av den radikale typen (noe du vel sikkert ikke ønsker, heller, om du har et nostalgisk forhold til originalen). Selve grunnkonseptet kan du forresten lese om i serien Turbo Tape-kassettene.

Little Fighter 2 Remastered

Enda en nyversjon, denne gangen av Little Fighter 2 fra 2000. Originalen var «freeware», og ble svært populær rundt om på nettet. Her blir det 2D-slåssing for opp til åtte spillere, og ny grafikk. Jeg ser riktignok at det har fått litt kritikk, blant annet for bruk av KI (det er vel ikke noe superpositivt tegn når Steam-beskrivelsen inneholder flere ord om KI-bruk enn om selve spillet). Men hvis du har gode minner fra originalen, er det jo noe å følge med på i det minste.

No Man’s Land

Ukens relansering fra Strategy First, og faktisk et strategispill for en gangs skyld. Dette tyskutviklede spillet omhandler europeernes kolonisering av Amerika, og lar deg ta kontroll over seks ulike fraksjoner (med hver sin historie) i spillets tre enspillerkampanjer. Dette sanntidsstrategispillet kom opprinnelig i 2003, og utover at det skal fungere på moderne maskiner er det ingen endringer eller nyheter i Steam-versjonen.

Y2ROLL

Dette spillet ser ut som et Nintendo 64-spill som kjøres via emulator, men det er faktisk helt nytt. Her gjelder det å rulle kuler som om det var Super Monkey Ball, og … vel, trenger du noe mer? Du finner Y2ROLL på Steam.

Hentet fra nettet

Kule artikler og andre greier fra nettet. Del gjerne dine egne ting i kommentarfeltet!

  • The Year of Peak Might & Magic – Siden jeg nevnte Heroes of Might & Magic 3 tidligere, passer det jo greit at The Digital Antiquarian har skrevet om utviklingen av spillet – samt rollespillet Might & Magic VII som kom samme år (3DO-eide New World Computing var lite om ikke produktive). Hvis du først svipper innom denne bloggen tipper jeg at du finner rikelig med annet spennende lesestoff også. Vi sees ved juletider!
  • Far Lands or Bust with KurtJMac – Ja, KurtJMac holder fortsatt på med sin episke vandring for å nå «far lands» i Minecraft. Kort sagt er det slik at hvis du går syyyyykt langt i én retning i eldre Minecraft-versjoner, når du til slutt et punkt der verden bare går i stykker. Og sjansene er faktisk ganske store for at han når det punktet i år. Kanskje ganske snart!
  • Spillhistorie på Reddit – Jeg må innrømme at jeg er elendig på Reddit, men vi har faktisk fått opp et ganske solid miljø der nå. Her skylder jeg spesielt Retrogamingpappa en enorm takk.

Uken på Spillhistorie.no

Ukens store sak fra oss er et intervju med Fredrik Liljegren, som var med å grunnlegge den svenske spillutvikleren Digital Illusions (DICE). I dag er de høyaktuelle med nytt Battlefield, men vi snakker mest om Pinball Dreams. Vi har også markert at det er 40 år siden Amiga ble demonstrert for første gang.

Du må også stikke innom Kims sommernøtter. Jeg er rimelig sikker på at det fortsatt er flere uidentifiserte spill der.

Antall uleste e-poster i skrivende stund: 115.

Spillhistorie.no for ti år siden

Historien rimer, er det vel noe som heter. For ti år siden kunne for eksempel Mats fortelle om Next Car Game: Wreckfest, som han mente var tilbake på riktig spor etter en litt haltende periode i «early access». I dag er det oppfølgeren som er i «early access». For min del publiserte jeg mine inntrykk av Infinifactory, Zachtronics-hjernetrimmeren som fortsatt i mine øyne er det beste spillet de noensinne har laget. I dag holder jeg på med inntrykk av Kaizen: A Factory Story, enda en hjernetrimmer fra samme gjeng. Og jommen hadde ikke Amiga jubileum for ti år siden også. Snodig!

Vi publiserte også del tre og fire av Nikolais store Norgesveldet-serie, så hvis du begynte å følge med på den etter forrige artikkel får du bare klikke deg tilbake i tid og lese videre!

Tusen takk for støtten på Ko-Fi

Det tar mye tid og arbeid å drive Spillhistorie.no, selv om jeg er utrolig heldig og får hjelp fra en rekke fabelaktige mennesker. Hvis du setter pris på det jeg gjør, er det lov å svippe innom Ko-Fi og kjøpe meg en kopp kaffe (eller to, til og med). I så fall blir jeg veldig glad! Tusen takk til dere som har støttet meg allerede!

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.