Så mye har spillstoff endret seg på (nesten) 40 år

Bli med tilbake til 1977, og les hvordan man setter sammen en egen Pong-maskin.

I dag tar vi tidsmaskinen tilbake til 1977. Dette var året da Commodore PET, Apple II og TRS-80 ble lansert på det amerikanske massemarkedet, og markerte starten på noe vi i dag tar for gitt: Muligheten til å gå til butikken og kjøpe seg en fungerende datamaskin.

Bygg din egen datamaskin.
Bygg din egen datamaskin.

Det var mulig å kjøpe datamaskiner før denne trioen ble lansert også, men disse ble solgt som byggesett. Da mener jeg ikke byggesett av den typen man gjerne tenker på i forbindelse med det å sette sammen PC-komponenter, men skikkelige byggesett der du måtte sette alt sammen fra bunnen av. De var med andre ord ikke ment for normale brukere, men i stedet for folk som likte å brette opp ermene og arbeide med elektronikk.

Det som regnes som den første vellykkede hjemmedatamaskinen lansert i byggesettform er Altair 8800, som du kan se en reklame for til høyre. Altair 8800 var ikke bare vanskelig å sette sammen, men den var heller ikke spesielt lett å bruke eller programmere. Man fikk ikke engang tastatur med maskinen, og måtte styre den ved hjelp av en hel bråte med brytere.

Men den ga privatpersoner muligheten til å leke med en teknologi som hittil hadde vært forbeholdt de med tilgang på stordatamaskiner, og ble en langt større suksess enn skaperne hadde sett for seg.

Denne videoen viser hva du fikk med, om du kjøpte en Altair 8800 (det er fortsatt mulig å kjøpe replika-maskiner):

Dedikerte blader

Altair 8800 ble lansert i 1975, og reklamen stammer antakeligvis fra et blad for radioentusiaster. Men det dukket raskt opp dedikerte datablader, slik som Byte Magazine og Kilobaud Microcomputing. Sistnevnte debuterte i 1977, og det er fascinerende å bla gjennom de virtuelle sidene (takk til Archive.org!) for å få et inntrykk av hvor annerledes miljøet rundt datamaskiner var på syttitallet. Bladet hadde også spillstoff, med egne artikler om hvordan man kunne programmere ulike spill på datamaskinene sine.

I artikkelen under kan du lese hvordan du bygger din egen Pong-maskin. Det er riktignok ikke så lett å følge instruksjonene i 2016, ettersom du er avhengig av en egen mikrobrikke med Pong-spillet på (AY 3-8500-1), men artikkelen er likevel interessant å lese. Slik var altså spillstoff i 1977:

Like etter at Al hadde bygd ferdig videospillet sitt, tok han det med til huset mitt og lot meg ha det i to dager. Jeg måtte praktisk talt vrenge det ut av hendene til barna mine da han kom for å hente det igjen. Så sett i gang og bygg et slikt spill for familien foran julen. De kommer til å elske deg for det. – John

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.