Hvordan ble egentlig «tidenes dårligste spill» mottatt?

E.T. for Atari 2600 har nok et noe ufortjent rykte.

The Video Game History Foundation har lagt ut en artig liten sak på nettet. De har sport opp og samlet sammen en haug ulike omtaler av det som ofte er kjent som tidenes dårligste spill, nemlig E.T. på Atari 2600. Da snakker jeg ikke om tilbakeblikk eller moderne artikler, men omtalene spillet fikk da det først kom ut.

E.T. ga nok mange barn mareritt, men det var strengt tatt ikke spillets skyld.
E.T. ga nok mange barn mareritt, men det var strengt tatt ikke spillets skyld.

Ble generelt ikke slaktet

Det som er litt interessant er at selv om spillet ikke ble veldig godt mottatt – med noen merkelige unntak – ble det generelt ikke totalslaktet, heller. Flere anmeldere klager over at spillet er vanskelig å forstå og at grafikken er primitiv selv etter datidens standard, men ingen av dem indikerer at dette er det verste spillet man har spilt. Ta en titt.

Med andre ord virker det ganske åpenbart at spillets rykte som tidenes dårligste har dukket opp i ettertid, og egentlig bare er tull.

Det samme kan man si om historien om at E.T. var årsaken til det amerikanske spillkrasjet i 1983 – The Game History Foundation påpeker at det nok heller var et symptom på utviklingen som ledet til krasjet, og i den grad det var en medvirkende årsak, så var det i alle fall ikke alene.

Legendarisk søppelfylling

En av grunnene til at spillet har fått disse stemplene kan være vandrehistorien om at «millioner» av E.T.-kassetter ble begravd på en søppelfylling siden Atari ikke klarte å selge dem; historien er delvis sann, og den legendariske fyllingen har som kjent blitt funnet.

En av de mest negative anmeldelsene, fra Electronic Games.
En av de mest negative anmeldelsene, fra Electronic Games.

Men fyllingen inneholdt mange forskjellige spill, og kun en del av dem var E.T.-spill. Det man har funnet til nå er heller ikke så omfattende som ryktene ville ha det til.

At spillet er dårlig er uansett ikke noen hemmelighet, selv om det har sine forsvarere. En av dem har til og med hacket koden og fikset noen av feilene, noe som har gjort det rimelig spillbart. Personlig har jeg spilt så mange gruforskrekkelige spill i samlinger som Cassette 50 og 75 Spill, at jeg har blitt helt immun mot alle påstander om spill som visstnok skal være verdens dårligste. «I have seen things», for å si det slik…

Her er i alle fall en E.T.-trailer du kan kose deg med:

Toppbilde og E.T.-boksen er fra Mobygames, anmeldelsen er hentet fra Digitpress.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.