Nå kan du leke deg med håndholdte klassikere på nettet

Internet Archive har lagt ut emulerte versjoner av cirka 60 klassiske, håndholdte spillmaskiner.

Hvis du vokste opp på åttitallet er sjansene store for at du husker de mange håndholdte spillmaskinene som florerte på markedet. Disse brukte vanligvis samme type LCD-teknologi som kalkulatorer og gamle digitale klokker, og det var som regel kun ett spill (men ofte flere moduser) på samme maskin.

Her er en håndholdt versjon av Q*bert.
Her er en håndholdt versjon av Q*bert.

Nintendo var en ledende aktør i dette markedet, med sine Game & Watch-systemer.

Stor samling på Internet Archive

Nå har Internet Archive lagt ut 60 emulerte spillmaskiner fra sytti, åtti- og nittitallet. Disse kan spilles fritt på siden, uten noen nedlasting, og det er enkle instruksjoner for hvert spill. Det er ventet at samlingen vil vokse i tiden som kommer. Mange av spillene er overraskende avanserte, og det er fascinerende å se hva man har fått til på tross av den utrolig enkle teknologien.

Systemene er emulert via MAME, men det å overføre disse spillene til et format som kan spilles via emulator er faktisk en overraskende komplisert affære. Her har man ingen tradisjonelle ROM-filer, i stedet må elektronikken til hvert enkelt spill simuleres, og man må gjerne også åpne (og ødelegge) originalmaskinene for å få scannet inn forhåndstegnede bakgrunner og så videre.

Du kan lese om prosessen i en bloggpost skrevet av Jason Scott fra Internet Archive.

Her er et litt artig bildeeksempel på hvordan skjermen til disse spillene fungerer – til venstre kan du se et skjermbilde fra Nightmare before Christmas, og til høyre kan du se alle de individuelle LCD-elementene på skjermen.

Fra før av har Internet Archive blant annet lagt ut samlinger av Amiga-spill, Mac-spill og klassiske spillblader. Skjønt, ikke helt uten problemer (det er kanskje ikke helt tilfeldig at samlingen håndholdte spillmaskiner ikke inkluderer noen Game & Watch-spill).

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.