Visste du at California Games har lisensiert musikk?

Allerede på åttitallet begynte spillutgivere å hente inn hitlåter for spillene sine.

En skulle kanskje tro at spill med lisensiert musikk først dukket opp på nittitallet, da det faktisk etter hvert ble mulig å spille av «skikkelig» musikk i spill, men slik var det ikke. Et tidlig eksempel på et spill med lisensiert musikk er Epyx’ fabelaktige sportsspill California Games, der man under introsekvensen får høre en versjon av Richard Berrys låt Louie Louie, fra 1955.

Låten er nok mest kjent fra coverversjonen til The Kingsmen fra 1963, der de fremførte teksten så uklart at FBI måtte på banen med en offisiell etterforskning. Det var nemlig mange som hørte feil, og trodde at mumlingen inkluderte obskøne ord og uttrykk (noe som i så fall ville vært straffbart). Selv om FBI henla saken ble låten bannlyst av flere radiostasjoner.

Slike problemer fikk naturlig nok ikke Chris Grigg da han lagde sin versjon for Commodore 64. Den kan du høre her:

Amiga-versjonen har forøvrig fått med en god del detaljer Commodore 64-versjonen ikke har:

Egentlig var det meningen at spillet skulle inneholde to lisensierte låter, nemlig Louie Louie og surferock-klassikeren Wipe Out. Lisensieringskostnadene for begge ble imidlertid litt for mye for ledelsen å svelge, så for spillets surfesegment lagde Grigg en låt som bare er veldig, veldig lik inspirasjonskilden. Den kan du høre her:

California Games er et sportsspill av den klassiske typen, der spillerne må konkurrere i en hel rekke ulike disipliner – alle inspirert av hva åttitallets ungdom likte å gjøre i solfylte California. Surfebrett, skateboard, rulleskøyter, frisbee og BMX-sykkler er alle ingredienser i et spill som er både eviggrønt og veldig, veldig åttitalls på én gang.

Du kan lese mer om California Games i vårt store tilbakeblikk. Og hvis du savner sommeren der du bor (heisann, nordlendinger), kan jeg jo hinte om at det er bygd inn i både nye og gamle TheC64. En runde med California Games på storskjermen, og sommerstemningen er i boks.

Her er forresten en håndfull andre variasjoner av tittelmelodien og surfelåten. Jeg har ikke inkludert MegaDrive-versjonen, for der har man lagt inn en helt annen låt (kanskje lisensen gikk ut?). Hvilken syntes dere er best?

En kommentar om “Visste du at California Games har lisensiert musikk?”

  1. Nei, visste ikke at de faktisk hadde lisensiert musikken. Jeg kjente igjen musikken som en kopi av en gammel sang, men regnet bare med de hadde tatt seg friheter som veldig mange gjorde på den tiden. Det var jo omtrent ingen som reagerte på det enda.

    Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.