Atari har relansert tre Sid Meier-spill fra åttitallet

Lenge før Civilization ble utviklet skapte den legendariske spilldesigneren disse tre krigsspillene.

Sid Meier har en skikkelig lang fartstid som spilldesigner, og verken Civilization, Pirates! eller Railroad Tycoon var i nærheten av å være hans første spill. I stedet var nok det Formula 1 Racing for Atari 800, som kom i 1982. Senere samme år ble MicroProse grunnlagt, og deretter kom Sid Meier-spillene på løpende bånd.

Crusade in Europe.
Crusade in Europe.

Turbasert krigfføring

Nå har Atari børstet støv av tre av de i dag mer ukjente spillene fra Sid Meier. De har nemlig relansert Crusade in Europe, Decision in the Desert og Conflict in Vietnam på Steam. Disse spillene er turbaserte krigsspill, som alle tar for seg historiske slag.

Crusade in Europe fra 1985 tar spillerne tilbake til den andre verdenskrigen, med scenarier som inkluderer D-Dagen og følger de allliertes fremtog (og tilbakeslag) i Europa. Decision in the Desert tar handlingen til Nord-Afrika, der Montgomery og Rommel møtes til dyst. Conflict in Vietnam dekker på sin side Vietnam-krigen, med fem kjente slag.

De tre spillene var med å etablere Meier som en anerkjent strategispilldesigner, og representerer sånn sett en viktig del av spillhistorien. Jeg har bare begrenset erfaring med dem selv – såpass gamle strategispill kan være tunge å lære seg – men setter pris på at de er gjort tilgjengelige igjen.

Conflict in Vietnam.
Conflict in Vietnam.

Spillene kjører alle på DOSBox, så det er PC-versjonene som er relansert og ikke for eksempel utgavene til Commodore 64. Merk at et par av dem har rester av manualbasert kopibeskyttelse, men du kan bare trykke Enter-knappen for å hoppe forbi denne.

Atari?

Det er forøvrig interessant at det er Atari som relanserer disse spillene. MicroProse ble i sin tid kjøpt av Spectrum Holobyte, som igjen ble kjøpt av leketøysprodusenten Hasbro, som så solgte MicroProse-rettighetene til den franske utgiveren Infogrames. Deretter kjøpte Infogrames Atari-merkevaren, og omdøpte seg selv til Atari.

Atari har imidlertid solgt unna det aller meste av MicroProse-relaterte rettigheter i årenes løp, fordi de stadig har vært i økonomisk trøbbel. Jeg trodde faktisk ikke at de hadde beholdt noen selv, men det har de altså tydeligvis gjort. Det blir spennende å se hva annet de eventuelt fortsatt eier, og om de vil fortsette å relansere gamle spill (som ikke er arkadespill) på for eksempel Steam.

Selve navnet MicroProse brukes som du sikkert har fått med deg av en ny utgiver (der riktignok MicroProse-grunnlegger Bill Stealey er involvert på ett eller annet vis). De relanserte nylig en annen MicroProse-klassiker, flysimulatoren B-17 Flying Fortress, på Steam.

Toppbildet er hentet fra Mobygames.

En kommentar om “Atari har relansert tre Sid Meier-spill fra åttitallet”

  1. Crusade in Europe på C64 disk spilte jeg mye. Det er faktisk ikke så vanskelig å sette seg inn i, derfor jeg fortsatt tar det frem innimellom. Liker C64-grafikken bedre men det er nok nostalgien som snakker

    Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.