Tomas Kristiansens ti Commodore 64-favoritter

Tomas Kristiansen deler sin topp-ti-liste, med både kjente klassikere og noen spill du kanskje ikke har hørt om før.

Alle har sin egen liste over topp 10 spill på de forskjellige konsollene og datamaskinene, og hvis man søker litt rundt vil man finne omtrent like mange variasjoner som det er lister. Her kommer min egen liste over de ti Commodore spillene som jeg til stadighet vendte tilbake til. Du vil helt sikkert reagerer på at det «mangler» noen spill som du selv mener er det aller beste, men husk – en slik liste er personlig og jeg håper jo også at noen finner en skjult eller glemt skatt her.

Selve rangeringen er i ganske tilfeldig rekkefølge. Jeg skal ærlig innrømme at jeg ikke husker helt nøyaktig hva det gikk mest i, men jeg får i hvertfall litt ekstra kiling i mangen når disse titlene nevnes.

Har du en egen topp-10 liste, så hadde det vært knallgøy om du fortalte oss om denne i kommentarfeltet! Spiller ingen trille om det er på NES, SNES, Amiga, Atari, Spectrum, Commodore 64 eller Sega! Hvis du har mye å si, kan du også ta kontakt med Spillhistorie-redaktør Joachim Froholt (joachim@spillhistorie.no), for å få topplisten din ut som egen artikkel på nettstedet.

1. Sid Meier’s Pirates!

Selv om denne listen er i tilfeldig rekkefølge, er det ingen tilfeldighet at dette spillet er øverst. Mang en søndagsmorgen innpakket i dyna og med rester fra lørdagens godtekalas ble akkompagnert av vinden, havet og Bach mens jeg plyndret båter og byer i søken etter fame and glory! Kampsystemet fungerer utmerket og det er helt tydelige forskjeller mellom de ulike båtene. En Pinnace eller Sloop er raske i vendingene samt kan opparbeide høy hastighet, mens en War Galleon svinger treeegt, men tåler mye juling og gir en helt grei trøkk med alle sine kanoner. Underveis kan man treffe på pirater som har informasjon om din forsvunnende familie, skatter eller annen informasjon.

2. Pool of Radiance

Siden jeg er en veldig stor fan av penn og papirbasert rollespill og Advanced Dungeons & Dragons var favoritten som liten, var det helt naturlig at jeg måtte skaffe meg dette spillet. Kjøpt i Tyskland med manual på tysk, men heldigvis spillet på engelsk. Har man lest bøkene, så vil man faktisk kjenne seg litt igjen. Du begynner med å lage en gruppe eventyrere på samme måten som i penn og papirversjonen, det vil si «slår terning for stats». Etter du har satt sammen gruppen din med krigere, magikere, prester og så videre, er det å innta New Phlan. Her kan man besøke templer, barer eller handle utstyr.

Videre går turen til den gamle delen, Phlan, som er oversvømt av monstre. Oppdraget er ganske «enkelt»: Kast ut all ulumskhet og finn ut hvem den mystiske herskeren i ruinene er. Man får som vanlig erfaringspoeng for å utføre oppdrag samt drepe monstere, og øker etterhvert i erfaringsgrad som gir mer hitpoints, bedre AC, bedre treffmuligheter, flere formeler og så videre. Bedre og ikke minst magisk utstyr kan man finne rundt i ruinene.

Virkelig et spill å teste ut hvis du er fan av gamle AD&D. Etterfølgeren, The Curse of Azure Bonds er like tipp topp og man kan selvsagt porte gruppen sin fra Pool of Radiance til CoAB.

3. Murder on the Mississippi

Påsken var alltid innertier hvis NRK valgte å sende Poirot eller Miss Marple som påskekrim. Dette var og er fortsatt i dag skikkelig klassiskere innen krimsjangeren, og det er superspennende å følge med og prøve å finne mordreren først. Murder on the Mississippi er en skikkelig triller av en krim, hvor man i rollen som Sir Charles Foxworth skal etterforske et mord på en hjuldamper i Mississippi. For å forhindre at morderen skal stikke av, må man klare å løse gåten før båten treffer neste havn (man har forøvring ingen tidsfrist i spillet). Sammen med den trofaste følgesvennen Regis må man undersøke lugarer, finne beviser, prate med alle ombord og skrive notater, og til slutt: Samle alle for å peke ut morderen! Skal forøvrig si jeg aldri klarte å fullføre dette spillet…

4. Airborne Ranger

I dag finnes det haugevis av krigsbaserte FPS-spill. Hvem har vel ikke spilt Battlefield eller Call of Duty, for ikke å snakke om Counterstrike? Allerede i 1987 eksisterte det et tilsvarende spill til Commodore 64/128 og navnet var Airborne Ranger! Du starter spillet ved å opprette en karakter, og velger så videre om du vil ta et treningsoppdrag eller live mission. Det litt morsomme her er at hvis du skulle bli skutt og drept, må du opprette en ny karakter og alle medaljer og forfremmelser du har opparbeidet deg dør med din tapre soldat.

Før du slippes løs på oppdraget, flyr du over kartet fra topp til bunn, og slipper dine tre livsviktige forsyningssekker. Til slutt er det din tur. Alarmen går, og du hopper ut i det ukjente…

Spillet bruker isometrisk 3D-grafikk hvor du ser soldaten din skrått ovenfra. Du kan krype og snike, gjemme deg i kratere eller skog og ta ut fiendesoldater med kniv, eller du kan skyte dem ned for fote med automatgeværet ditt. I tillegg har du noen granater (perfekt til å rydde minefelt!) samt LAW-rakettkaster til de større bygningene. Og her er det geniale: AI! Fienden er virkelig smarte og reagerer veldig på høy støy. Ser de deg, kommer de løpende. Dette legger opp til skikkelig taktikk! Sett en bombe med 15 sekunder forsinkelse og skap forvirring mens du sniker deg frem og utfører oppdraget ditt.

5. The Train – Espace to Normandy

The Train er et spill jeg hadde ganske lenge før jeg faktisk fikk prøvd det skikkelig. Grafikken er meget god til Commodore 64 å være, men Accolade har alltid vært kjent for å lage grafisk pene spill. Se bare Test Drive! Du spiller en alliert agent under slutten på Andre Verdenskrig og skal stoppe nazistenes forsøk på å stjele og gjemme unna mengder av verdifulle skatter og malerier. Disse er fylt opp i et tog, og ditt oppdrag er å kapre toget og dra tilbake til de alliertes linjer for å kunne levere tilbake verdisakene til sine rettmessige eiere når krigen er over.

Du starter spillet ved siden av toget, med en maskinpistol i hendene. På togstasjonen er det en haug med soldater som skyter etter deg, og du må ta de ut før de tar deg. Når dette er gjort, velger du hvilket vei du skal ta – det vil i praksis si at du velger vanskelighetsgrad fra 1 til 3.

Så gjelder det å få toget i gang, og her må det skuffes kull! Pass på at alle instrumenter viser det de skal gjøre og at ting ikke overopphetes. Etterhvert som toget steamer fremover kan det plutselig bli angrepet av fly – og da er det heldig at toget er satt opp med kraftige AA-maskingevær. Du må også passe på å stoppe på stasjonene for å fylle opp vanntanken, og da må du passe nøye på at du får bremset i tide! Ikke kan du bråbremse heller, da ødelegger du de verdifulle skattene lenger bak i toget!

Etter hvert som spillet glider fremover treffer du på motstandsgruppen og må utføre diverse oppdrag – stort sett basert på å skyte nazister på diverse togstasjoner for å dekke motstandsmennene. I tillegg har du ikke begrenset tid! Du må klare alt innen klokken 08 neste morgen, ellers er du toast.. Et spill vel verdt å ta en titt på!

6. Rags to Riches

Dette er et litt snodig spill hvor du styrer en boms som ønsker å komme seg opp og frem i verden. Du begynner utenfor fengselet med hele din formue bestående av 2 dollar og 10 cent, samt en tomflaske og et kjøttbein. Littegranne mat i kroppen og noe småbrisen er du på vei!

Spillets gang er forholdsvis enkel, men samtidig er det vanskelig å komme langt her. Det har heller ingen slutt, det bare varer og varer.. Mynter, pengeseddeler og flasker ligger «strødd» i gata, og du starter med å plukke opp og skaffe deg litt mat i en av de mange matbutikkene. Eller kanskje vente til suppekjøkkenet er åpent og få deg noe varm mat gratis?

Verdenen er delt opp i fire bydeler, og her kan man klippe og barbere seg, få seg sted å bo (lar deg oppe over nattdelen), få seg jobb og inntekt samt utdannelse. Etter hvert som utdannelsen stiger, kan man få seg bedre betalt jobb og mer penger. Men pass deg for skattefuten! Han tar nemlig alt hvis han dukker opp og er nær deg! Du må hele tiden passe på at måleren for mat er grønn, alkohol derimot er ikke så farlig. Lite jobb å hente når du er full! Den faller derimot saktere enn matmåleren, så i en krisesituasjon kan den være grei å ha.

Alt i alt er spill jeg brukte en del timer på, men slo ofte av datamaskinen i sinne etter at skattefuten kom og tok alle pengene mine. Litt sånn som i dag. På emulator er spillet vesentlig enklere, da du har en form for lagringsmulighet via lagrede minneposisjoner («savestates»). Ellers er det nada mulighet for å lagre spillet, her er det bare å stålsette seg og prøve å skaffe en million dollar. I en vending. Lett? Nei.

7. The Great Giana Sisters

Spillet alle har hørt om, alle hadde en kopi av, men forsvinnende få hadde originalt! Nintendo gjorde kort prosess på den lanseringen da Giana Sisters er skremmende likt Super Mario Bros som kom i forkant. Noen få eksemplarer slapp ut på markedet, og disse er veldig ettertraktet blant samlere i dag!

Det er i grunn ikke så mye å si om dette, det er effektivt en Super Mario-klone med helt fantastisk grafikk, vanvittig bra musikk og ekstremt bra spillmekanikk. Hadde dette spillet blitt lansert fullt ut, så tør jeg vedde penger på at det hadde blitt det mest solgte spillet til Commodore 64.

Klikker du deg inn på Lemon64, så kan du lese mer om spillet. Eller klikk HER.

8. Maniac Mansion

Lucasfilm Games (senere LucasArts) er en legendarisk spillutgiver som sent på 80-tallet fokuserte på action og eventyrspill. Gjerne basert på George Lucas sine filmer. George Lucas var en kul fyr som samlet hele spillutviklergjengen på den fantastiske Skywalker Ranch, og da har fantasien en tendens til å løpe litt løpsk. Ron Gilbert – mannen bak spillet – ble så fasinert av Skywalker Ranch at han brukte dette som en slags bakgrunn/mal for godset Maniac Mansion foregår i. Handlingen har sitt opphav blant alle de kule skrekkfilmene fra det glade 50-, 60- og 70-tallet. Meteorer som treffet jorden, gal professor, kidnappet tenåringsjente og selvfølgelig romvesen! Sleng inn kjæresten og hans venner, og du har et skikkelig eventyr!

Har ikke du ikke spilt det så bør du virkelig gjøre det ! Jeg driter i om det er på emulator, NES, Commodore – whatever. Bare spill det.

Lemon64 sier følgende om spiller her!

9. Racing Destruction Set

Et spill jeg spilte lite alene, men hadde det veldig mye gøy sammen med kompisen min, Arne! Et skikkelig kult isometrisk 3D-racingspill, hvor man kan spille mot hverandre (delt skjerm) eller alene mot datamaskin. Man velger kjøretøy i henhold til banen, og bommer man kan man fort slite. En 4×4 takler alle bakker, for ikke å snakke om is og snø, mens en CanAm-bil går styggfort når underlaget gir feste. Selvsagt kan man også modifisere bilene med større motor, piggdekk, våpen og så videre.. Å gi bånn gass er heller ingen god ide, her er det avansert fysikk inn i bildet, og skal man unngå å kjøre ut gjelder det å følge godt med.

Det desidert kuleste med spillet er at man kan lage sine egne baner, som igjen kan deles med andre via diskett. Dette gir spillet en veldig spillbarhet og man er plutselig ikke bare begrenset til de medfølgende banene – kun fantasien!

10. Street Sports Baseball

Noen av de mest utskjelte spillene bruker være sportsspill. Fotballspill har alltid hatt sin fanbase, spesielt i senere tid med avansert grafikk og statestikk. I gamledager derimot, var man begrenset til dårlig grafikk og lite annet..

Street Sports-serien la derimot inn en ekstra funksjon som ga mye mer spillbarhet. Nemlig å velge laget sitt fra en stor gruppe ungdommer, som alle har sine egne ferdigheter! Valget foregår på samme måte som det gjorde på skolen: Spiller 1 først, så spiller 2. Så gjelder det å håpe at motspilleren ikke stikker av med akkurat han eller hun du ønsker, da.. Noen av karakterene er raske, andre er treeeege.. Noen er veldig gode til å ta imot ballen, andre slår stygghardt men bommer ofte, mens noen treffer bra, men skjeldent klarer noen home run. Vinn eller forsvinn baserer seg altså like mye på hvilke spillere du velger som deg.

Street Sports Baseball var min favoritt, men også Street Sports Basketball, Street Sports Football og Street Sports Soccer er verdt en titt.

Denne artikkelen ble opprinnelig publisert på Spillmuseets nettsteder. Den er gjengitt (og oppdatert litt) med forfatterens velsignelse.

Ønsker du å bidra med din egen toppliste? Ta kontakt med Spillhistorie-redaktør Joachim Froholt (joachim@spillhistorie.no).

6 kommentarer om “Tomas Kristiansens ti Commodore 64-favoritter”

  • Det var min første tanke også. Har vært borti de fleste, så minnene kommer, men de jeg ikke har spilt, eller husker å ha spilt kunne det vært moro å se bilder av. Men mange bra spill der, mange som kunne havnet på min egen liste og.

   Svar
 1. Her var det mye bra, tre titler jeg ikke kan husk å ha vært borti(Murder, Trains og Rags).
  Ellers er de fleste av disse på min toppliste også (i alle fall Pirates, Maniac, Giana og Racing Destruction Set)

  Ellers vil jeg legge til disse godspillene;
  Master of Magic
  Seven Cities of Gold
  Bard’s Tale
  Archon
  Defender of the Crown
  Hero Quest
  Gauntlet
  Ikari Warriors
  Last Ninja
  Exploding Fist
  Blue Max

  (og sikkert flere til :-) )

  Svar
  • Defender of the Crown ble også mye spilt, men Bard’s Tale havner nok på min kommende (og personlige) topp 10 liste over Amiga spill. Dog Bard’s Tale II. Har fortsatt Official Clue Book liggende. :)

   Svar
   • Bard’s Tale kjøpte jeg på språkskole i England (typ 86 eller 87), jeg hadde lest om det i et spillmagasin tidligere, men det var helt umulig å finne i Norge – lette i alle Spaceworld butikkene jeg kunne finne(og jeg fant det ikke på kopi).

    Fant det enten i London eller Hastings og fikk det med meg hjem – den sommeren spilte vi det til disketten smelta(no joke), heldigvis anbefalte spillet at du tok kopi (kopibeskyttelsen var et kodehjul som fulgte med) så ingenting ble borte …

    Jeg og to kompiser hadde en avtale om at vi skulle spille igjennom eneren før vi begynte på nummer to … men vi kom ikke mer enn halvveis før han ene kjøpte oppfølgeren … lite irriterende ;-)

    Men for å si det slik – vi spilte fletta av begge to

    Det var mitt første møte med rollespill – vel andre, jeg hadde spilt litt Fantastiske Farer tidligere(Fighting Fantasy – et solo rollespill i bokformat) , i 88 kjøpte jeg den oversatte rødboka i Dungeons & Dragons .. og resten er (spill)historie :-D

    Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.