37. og 38. runde av NM i Amiga-spill

Pang! Hostages! Twintris! Og … The Persian Gulf Inferno!

I denne serien med artikler vil Retrogamingpappa forsøke å kåre tidenes beste Amiga-spill, med deres hjelp. Vi kjører fotballcup-prinsippet, der to og to spill møtes til dyst. Deres stemmer avgjør hvilket som går videre til neste runde i cupen, helt til vi sitter igjen med én vinner til slutt. Les mer om konseptet her.

Reglene er enkle: 64 lag, cupoppsett der hver “kamp” består av to spill (det kan nok bli flere i enkelte runder) som går i duell. Vinner blir kåret ved hjelp av en avstemning. Når alle lag har spilt første runde, blir det trekning på neste runde. Husk å stemme med hjertet og ikke med hodet, da en del av disse spillene trives best i hodet.

Denne enheten er klar for en postlegging

Påstander som blir kastet ut er sjeldent eller aldri faktasjekket. Men det er jo også slik i dagens mediebilde, så sånn sett følger jo Retrogamingpappa med i tiden.

Nok en gang en presisering: Dette er ikke et forsøk på en grundig anmeldelse av alle spill, mer en kjærlig realitetsorientering.

Du kan vinne en TheA500 Mini!

For å få sjansen til å vinne mini-Amigaen må du fylle ut dette skjemaet, og fortelle hvilket spill du syntes bør vinne hele cupen. Dersom forslaget ditt vinner, blir du med i trekningen.

Runde 37: Persian Gulf Inferno vs Hostages

The Persian Gulf Inferno

The Persian Gulf Inferno
The Persian Gulf Inferno

Hva husker Retrogamingpappa fra dette spillet? 

Spillet starter nok med at en person roper noe på et eksotisk språk. Og så starter fyren vi spiller med letingen etter en dame som er kidnappet på en oljeplattform i den persiske gulf. Eller noe sånt. Slik starter spillet i følge det ikke fullt så stabile hodet til Retrogamingpappa. Mannen som leter, har en pistol, han bruker alt for lang tid på animasjonen som snur ham fra en retning til en annen. Han kan plukke opp bedre våpen. Han må ta seg av oljeplattformens innbyggere når han møter dem. Han må lete seg frem gjennom en drøss med etasjer, og han kan også gå inn i rom for å få tak i ting. Tror jeg. Mye roping og mye skyting.

Spillet er forøvrig laget av danske Parsec Software, som også har laget det som smått utrolig er det verste slåssespillet på Amiga: The Way of the Little Dragon. Som til tross for å se ganske bra ut, var ikke verd disketten det eventuelt var piratkopiert på. Slengte på en eventuelt der, i forrige setning. Hvor lang kan foreldelsestiden være på piratkopiering? Vel, hvis lovbruddet hadde hatt en strafferamme på fengsel inntil 21 år, så er foreldelsesfristen 25 år. Tilsvarende strafferamme på fengsel inntil 1 år, eller bøter, har en foreldelsesfrist på 2 år.

Skammen, derimot, går aldri over.

Her er noen bilder fra verdens verste slåssespill. Vil du ha en opplevelse du sent kommer til å huske, finn dette. The Little Dragon er egentlig Bruce Lee.

Men er vi her for å snakke om dårlige Amigaspill? Nei, vi skal kåre det beste. Og på den lista er The Persian Gulf Inferno helt selvskrevent. Spillet ble også lansert under navnet The North Sea Inferno. Det kan også nevnes at han fyren du spiller ikke leter etter dama si, men skal prøve å hindre at en atombombe går av. Litt bedre plot egentlig.

I Spillet er det mye springing i ganger, trapper og klatring i stiger, i tillegg til å åpne dører. Det kommer drøssevis med terrorister som hele tiden roper JABADU eller noe sånt. Fyren din er flink til å ta actionruller og det er litt kult å skyte noen etter en sånn rulle. Hvis det er lovt å si sånt.

P.S. Dersom du trykker på space, plasserer du sprengstoff på en dør. Og du dør også om du ikke flytter deg øyeblikkelig etterpå. Og slikt endte denne runden. Vi får se om det blir en runde til.

Hostages

Hostages
Hostages

Klassiker. En ambassade har blitt tatt over av terrorister, og kravene deres er uakseptable. Du må frigjøre ambassaden, og gislene. Du må også uskadeliggjøre terroristene. Du skal ikke se bort fra at dette var inspirert av SAS-aksjonen mot den iranske ambassaden i 1980. Da snakker vi Special Air Service og ikke Scandinavian Airlines System. Det er jo kommet en ganske ok serie på HBO som heter SAS: Rogue Heroes, og handler om hvordan SAS (de britiske) kom til livs. Serien er overdramatisert, men er severdig.

Hostages ble laget av Infogrames, og de ga ut en hel rekke med hyllefyll på starten av nittitallet, med unntak av dette spillet og North & South.

Hør på noen av disse amigaspillene og kjenn på dine følelser. Her er det nok mye følelsesdødt:

  • Action Strike
  • Alcatraz
  • Blueberry
  • Hare Raising Havoc
  • Murder in Space
  • Mystical
  • Full Metal Planete
  • Alpha Waves
  • Wanted
  • Warlock

Etter hvert ble Infogrames til Atari SA og de driver nå med oppkjøp av gamle spillrettigheter.

Første del av spillet går ut på å snike i posisjon utenfor ambassaden. Det gjøres vi å unngå å bli belyst av gigantiske lyskastere som da fienden må ha montert på ambassaden. Vi trenger kanskje ikke gå i dybden om hvordan det kom i stand, men her må våre helter springe, hoppe, krype og gjemme seg frem til de alle er i posisjon. For Retrogamingpappa endte dette med at Delta gikk i bakken rett før han var fremme, og han står nok aldri opp igjen.

I neste del av spillet, skal vinduer og fiender skytes av smipere, og angrepslaget skal på en eller annen måte prøve å komme seg inn i bygger. Jeg skjønner ikke hvordan vi klarer det, og jeg får da heller ikke deltatt på siste del av spillet, der vi skal gå rundt inne i bygget for å redde gisler og skyte fiender. Takk for nå!

Runde 38: Pang vs Twintris

PANG

PANG
PANG

Dette er en velbrukt diskett fra gamle dager. Pang er et veldig lett, og samtidig morsomt spill. Slik som Retrogamingpappa husker spillet, så styrer du en fyr nederst på skjermen som har en litt rar gønner som kun kan skyte opp, og det henger et tau i hva enn han skyter opp. Det er noen store baller som spretter rundt på kartet, og hvis de treffer han fyren, så dør du. Dersom en ball treffer tauet du skyter opp, så deles den inn i to mindre baller, og dette fortsetter til ballene blir små, og blir borte. Ganske gøy. Husker også at en av banene hadde et bilde fra Taj Mahal. Tror også at de andre banene var fra kjente plasser i verden.

Taj Mahal er en av verdens mest imponerende bygninger (fra 1648 det tok 15 år å bygge det). Bygget står på UNESCOs verdensarvliste sammen med blant andre Bryggen i Bergen (uten sammenligning forøvrig).

Over 1000 elefanter var med på å bygge “huset”, og palasset ble bygget av en konge for å hedre sin favoritthustru som døde under fødselen av hennes 14. barn. Han må ha hatt lite tid til å game, han….

Jippi! Det er to-playermodus! I spillende øyeblikk har ikke Retrogamingpappa noen andre å spille med. Et krav her må jo være at personen som evt skal spille med bør ha sluttet med bleier, men det går jo med enplayer også. Det kommer også tilbake her at det er mulig å få en masse powerups underveis, som beskyttende boble og laserpistol. Sikkert en rekke andre også. Et problem med denne versjonen er at det er ganske kraftig grafikkfeil i spillet. Det tar ikke bort at dette faktisk er ganske gøy! Jeg synes dette spillet bør inn på UNESCOs verdensarvliste.

Joachim har også vært innom dette spillet.

Twintris 

Twintris
Twintris

Twintris er for Retrogamingpappa det spillet han trodde Røyksopp lagde da de var ca 15 år. I dag har han anekdotiske bevis på at ikke var de som sto bak. En kompis har faktisk vært backstage og spurt, litt bedugget, er du den Svein Berge som har laget musikken til Twintris? Svaret skal da ha vært: «Nei, men jeg skulle ønske jeg var det». Så Twintris er et norsk spill? Det vet jeg ikke. Vet du? Si i fra! [det var uansett ikke Svein Berge som lagde musikken, men Tor Bernhard Gausen; Berge sto for resten av spillet – redaktøren].

I minnet til Retrogamingpappa kommer dette spillet opp som et svært sterkt head-to-head spill. Var du klar over at Røyksopp har laget intromusikken til NRK sine nyhetssendinger?

Uansett, spillet startet, og musikken er som laget av tidlig Røyksopp. Retrogamingpappa testet spillet sammen med en tidligere kollega under et tilfeldig jobbrelatert kveldsarragement, og fikk da kun prøvd kun en gjennomgang. Det var derimot nok til å bli dratt tilbake til tidlig 90-tallet. Spillet er enkelt, det er jo Tetris, bare med mulighet til å spille to samtidig. Og gjør du det, så er det ganske gøy at skjermen rister når du tar unna de største bolkene av blokker. Kombinert med lydbildet er dette et spill som det vil oppfordre til å spille sammen oftere! Jeg lover å komme tilbake med flere bilder og kommentarer dersom dette går videre.

Hostages The Persian Gulf Inferno Pang Twintris
Første gang utgitt på Amiga 1988 1989 1990 1990
Utgiver Infogrames Innerprice Ocean Digital Marketing
Utvikler Parsec Software Mitchell Svein Berge
Funker det 30 år senere Nei Til en viss grad. Men mye roping. Jepsi pepsi! Jepp

Stemmegivingen er nå avsluttet, og vinnere ble Hostages og Pang!

 

Ønsker du å bidra?

Du kan legge inn en appell for din favoritt her eller delta i trekning av en THEA500 på oversiktsiden. Her ligger også oversikt over alle kamper.

Pokalen i toppbildet er laget av QuinceCreative.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.