Gode, gamle spill: Strikers 1945 Plus

Himmelen er full av kuler i denne arkadeperlen fra 1999.

Gode, gamle spill er en serie med kortere tekster om klassikere og andre godbiter fra spillhistorien.

  • Navn: Strikers 1945 Plus
  • Utvikler: Psikyo
  • Utgiver: SNK
  • Første utgivelsesår: 1999
  • Originale plattformer: Arkade (Neo Geo MVS)

Om du i 2023 hadde fortalt meg at et av spillene jeg kom til å bli hektet på i år var et japansk «bullet hell»-skytespill fra 1999, så hadde jeg sannsynligvis hevet et øyenbryn. Men nå er vi her, og det aktuelle spillet heter Strikers 1945 Plus.

Strikers 1945 Plus. Bilde: Mobygames.
Strikers 1945 Plus. Bilde: Mobygames.

Kulehelvete

Hvis begrepet «bullet hell» ikke sier deg noe, er det altså snakk om et actionspill av den typen der du styrer et fly, og må plaffe ned fiender som angriper i fastsatte mønstre og lett kan fylle hele skjermen med kuler. Moroa sees ovenfra, og kameraet skroller ubønnhørlig oppover – du kan altså styre flyet ditt fritt rundt på skjermen, men spillet bestemmer selv progresjonen.

Strikers 1945 Plus finner sted under en fantasiversjon av den andre verdenskrigen, der du må overvinne alt fra enorme slagskip til flygende mech-roboter. Ikke forvent snev av realisme her, et av de beste flyene du har til rådighet heter Flying Pancake, og det sier vel sitt.

Dette er dessuten et spill som fungerer litt ulikt de fleste andre i sjangeren. De første fire brettene spilles nemlig i tilfeldig rekkefølge, og er designet med flere vanskelighetsgrader i tankene. Det betyr at utfordringene er de samme, men vanskelighetsgraden avhenger av når du treffer på dem. Jo senere, jo verre blir det – stort sett takket være mengden kuler på skjermen samtidig. De fire siste brettene spilles i fast rekkefølge.

Bildene klarer ikke helt å formidle hvor hektisk dette spillet blir. Bilde: Mobygames.
Bildene klarer ikke helt å formidle hvor hektisk dette spillet blir. Bilde: Mobygames.

Risiko vs. belønning

I utgangspunktet er spillet rett-frem: Fly unna fiendens kuler, og fyll skjermen med dine egne. Underveis kan du plukke opp bonuser som gir deg bedre våpen eller nye bomber, og ved jevne mellomrom kan du også aktivere spesialvåpen som gjør deg betydelig farligere i en kort periode.

Men det blir raskt klart at spillet har rikelig med rom for taktikk, spesielt for de som spiller for å få toppscore. Da er du avhengig av å lære brettene til en viss grad, og vite hva som venter deg. Det er nemlig viktig å vite når du bør spare bomber og superangrep, og når du bør bruke dem. Her er risiko versus belønning en stor greie, og det lønner seg å ta sjanser – så lenge sjansene ikke tar livet av deg. Noe de jo ofte har en tendens til å gjøre.

Jeg har kost meg med spillet på den lokale arkade- og flipperspillklubben.
Jeg har kost meg med spillet på den lokale arkade- og flipperspillklubben, High Score i Kristiansand.

Dette er nemlig et rimelig vanskelig spill. Kulene flyr, og for å overleve på senere brett er du avhengig av å sno deg rundt dem på nærmest overmenneskelig vis. Her holdes pusten, både når du spiller selv og når du ser andre spille, og en vellykket runde rundt skjermen kan lett få deg til å føle deg som en verdensmester. Men noen ganger gjelder det altså å innse at du trenger hjelp, og da kommer bombene inn. Disse fungerer nemlig som allierte fly som kommer inn på skjermen, og i et lite men nydelig øyeblikk blokkerer fiendens kuler mens de gjør stor skade selv.

Det er rett og slett skikkelig vanedannende saker, det her, spesielt om du kappes om toppscore med noen andre. Og selv om de strengt tatt er mye bedre enn deg (kremt).

Strikers 1945 Plus er en videreutvikling av Strikers 1945 II fra 1997, som igjen er en oppfølger til Strikers 1945 fra 1995. Flere spill i serien er i dag tilgjengelig via digital distribusjon, og dette finnes på PlayStation, Switch og Xbox. Men ikke PC, grrr!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.