Alert the red tides of darkness! Vil du være med på noe SHMUP, forresten?
I denne serien med artikler vil Spillhistories DOS-avdeling forsøke å kåre tidenes beste DOS-spill, med deres hjelp.
Reglene er enkle: 128 lag satt opp i dueller. Deres stemmer avgjør hvilke spill som går videre til neste runde i cupen, helt til vi sitter igjen med én vinner til slutt. Når alle lag har spilt første runde, er det en hemmelig rangering gjort på bakrommet av DOS-avdelingen som avgjør hvem som havner i duell i neste runde.
For å hjelpe dere med å velge, så vil undertegnede forsøke å spille en time av hvert spill (hvis jeg gidder) og skrive ned noen kjappe inntrykk som gjør at dere kan ta ufeilbarlige beslutninger i denne prestisjetunge cupen. Dessuten har vi forhåpentligvis noen gullkorn liggende og slenge et sted på Spillhistorie som jeg kan dra fram, så får dere i alle fall noe ordentlig å lese.
Du kan vinne tidenes beste spill!
For å få sjansen til å vinne et valgfritt spill som er med i NM i DOS-spill på enten GOG eller Steam må du stemme i minst en av rundene og være medlem av vår eminente Discord-kanal. Jo flere dueller du stemmer på, jo større sjanse for å vinne!
- Les mer om forhistorien til NM i DOS-spill her
- Se alle artiklene i serien her.
- Sjekk også ut hva som skjedde da vi arrangerte NM i Amiga-spill
Resultater fra forrige runde
Takk til alle som stemte i forrige uke av NM. Vinnerne er markert med fet skrift.
Elder Scrolls II: Daggerfall – Betrayal at Krondor
Stronghold – Caesar 2
The Legend of Kyrandia: Hand of Fate – Discworld
Ravenloft: Strahd’s Possession – Stonekeep
Duell 53: WarCraft II: Tides of Darkness (1995) vs Command & Conquer: Red Alert (1996)
WarCraft II: Tides of Darkness
På tide med den store sanntidsstrategispillduellen! WarCraft 2 er det mest ikoniske spillet i denne sjangeren. Dessverre går det ikke an å få tak i den originale DOS-versjonen, men det er i stedet en Windows-versjon fra 99 som er å få tak i. Det vil si, det gikk i alle fall an å få tak i den, siden GOG måtte trekke spillet fra butikken sin. Jeg ender opp med å teste GOG-versjonen i classic-modus.
Litt usikker på hvilke endringer det er på denne og den originale versjonen, om noen, men det er påfallende hvor utrolig godt designet dette spillet er. Brukervennligheten er enestående, og alt du forventer av et sanntidsstrategispill i dag er på plass. Ikonografien er strålende. Alt er oversiktlig. Alle kontrollene fungerer som de skal. Det går til og med an å trykke CTRL pluss et tall for å lage grupper av enheter. Var alt dette på plass i 95? Hvis det var det er det mektig imponerende. Grafikken er i tillegg pen og oversiktlig.
Kan ikke si annet enn at dette er en klassiker. Hvis noen skulle være i tvil om det.
- GOG ble dessverre tvunget til å fjerne spillet fra salgs av Blizzard.
- Grunnen var at Blizzard lanserte en nyversjon av spillet.
- cd SPILL snakket om det første spillet i serien.
Blizzard selv selger noen versjoner av dette spillet.
Command & Conquer: Red Alert
Blir sikkert litt kjeft for å ha valgt dette Command & Conquer-spillet, men da dette spillet kom ut var det om mulig enda mer ståhei enn da det første spillet i serien kom ut, så jeg gikk for denne. Spillet begynner med en FMV som involverer både Hitler og Stalin, hvor en fyr drar tilbake i tiden for å ta rotta på Hitler før han kommer til makten. Ikke like «elegant» som da Futurama tok hånd om det samme, men det er en digresjon. Uten Hitler kan Stalin ekspandere kraftig vestover, og du plasseres i skoene til en høytstående offiser som skal fikse biffen og innta Tyskland.
Spillet er i likhet med Warcraft 2 veldig bra designet. Produksjonsverdiene er kanskje enda mer imponerende, med ganske bra grafikk og kule eksplosjoner. Brukervennligheten er ikke like høy som hos Warcraft 2, men siden jeg ikke husker om Warcraft 2 hadde alt GOG-versjonen inneholder ved lansering, så må dette tas med en klype salt. Det går for eksempel ikke an å trykke CTRL og et nummer for å lage grupper av troppene dine, og allerede i starten av spillet er det mange tropper å holde styr på.
Hvilket av disse to spillene som er best er som å velge mellom epler og pærer. To ubestritte klassikere, som begge fremdeles er veldig spillbare. Godt det ikke er jeg som må stemme.
- Spillet dundret rett inn på 10. plass på Steams toppselgerliste da det ble relansert på Steam. DOS bryter fremdeles rekorder.
- EA har nå åpnet kildekoden til spillet.
- cd SPILL har selvsagt snakket om spillet.
- Det samme har Spæll.
Kjøp spillet på Steam.
Duell 54: Tyrian (1995) vs Raptor: Call of the Shadows (1994)
Tyrian
Selv om det ikke er den mest profilerte sjangeren på DOS, så må vi selvsagt ha en SHMUP-duell. Da hjelper det såklart at DOS kanskje har det beste spillet i hele sjangeren (som alltid) [dedikasjonen til ideen om DOS som den overlegne plattformen er om ikke annet imponerende – red.]. I Tyrian får du en viss mengde gryn til rådighet og du kan oppgradere romskipet ditt og legge ut på oppdrag.
Spillet går skikkelig unna. Grafikken er pen og oversiktlig, og musikken er bra. Jeg føler meg kjempegod mens jeg plaffer ned alt i min vei helt til jeg får grisebank på første boss. Tenker det var en glipp, og prøver igjen. Dør nok en gang. Gir meg før det blir personlig, men dette var bra saker.
Tyrian er ikke til salgs lenger, men du kan få Tyrian 2000 gratis på GOG, som er en utgave som kom en del år etter med et helt nytt brett også.
Raptor: Call of the Shadows
Dette spillet fungerer nesten på samme måte som Tyrian, men grafikken er litt enklere, og lyden høres litt «billigere» ut, selv om musikken er kul her også. Som i Tyrian har du her en butikk hvor du kan oppgradere skipet ditt til å bli sterkere og sterkere underveis. Den største forskjellen mellom spillene er at i Tyrian regenereres skjoldet underveis, mens i dette spillet må du håpe å finne noen helsepakker.
Jeg liker dette spillet veldig godt også, men det føles litt ut som en budsjettutgave av Tyrian, så det blir seier til Epic over Apogee her.
Kjøp spillet på Steam.
Duell 55: MDK (1997) vs Heretic (1994)
MDK
Okay, så dette er nok et spill hvor jeg sliter med DOSBox-oppsettet. Det kombinert med at dette ikke er et spill jeg interesserer meg for i det hele tatt gjør at jeg stopper opp ved den første døra du skal sprenge med en atombombe eller noe sånt, fordi jeg ikke skjønner hvilken knapp som gjør det, selv om jeg ruller ansiktet over tastaturet. Spillet er et skytespill i tredjeperson med grisestygg grafikk.
Det spillet skal ha da, er at det er det første spillet jeg kan huske som faktisk har et kikkertsikte på rifla di. Dette må ha hatt en skikkelig WOW-effekt på spillere i 1997. Kan hende det er et okay spill her om du kan akseptere grafikken og gidder å lese manualen.
Heretic
Heretic er ved første øyekast som snytt ut av nesa på DOOM, med noe magi attpåtil. Jeg skjønner ikke helt hva magien gjør, og jeg gidder ikke prøve å finne ut av det heller. Spillet ser ikke så verst ut, og hvis du liker DOOM og skytespill fra ID Software, så kan du garantert ikke gå feil her. Ikke det mest interessante spillet for meg, men grafikken ser faktisk bedre ut enn MDK, og jeg skjønner i alle fall sånn delvis hva jeg holder på med.
Usikker på hvilket spill som er best av disse, så det overlater jeg til deg.
Duell 56: Call of Cthulhu: Shadow of the Comet (1993) vs The Lost Files of Sherlock Holmes (1992)
Call of Cthulhu: Shadow of the Comet
Over til en obskur eventyrduell. Shadow of the Comet virker ved første øyekast som et veldig moderne eventyrspill til å være 1993. Det har faktisk stemmeskuespill, og ganske fin, men ujevn grafikk. Spesielt ansiktene som det zoomes inn på ser aldeles ikke verst ut. Dessverre har det et veldig krøkkete kontrollsystem. Det har ikoner, litt som i Sierra-spillene på den tiden, men du må flytte musa opp til toppen av skjermen for å velge hva du vil gjøre. Det er ikke mulig å høyreklikke på musa for å bla deg igjennom valgene.
Apropos musa, du kan ikke klikke deg rundt på skjermen for å gå heller. I stedet må du bruke piltastene, som i de gamle tekstbaserte Sierra-spillene. Hvis du kommer i nærheten av noe du kan plukke opp vil det vises en strek fra objektet til karakteren din. Anbefaler deg å sette gåhastigheten opp til maks så du ikke bruker hele dagen på å saumfare skjermene.
The Lost Files of Sherlock Holmes
Der Shadow of the Comet hentet inspirasjon fra Sierra, henter Sherlock Holmes inspirasjon fra LucasArts. Her er det verb for alle pengene. Grafikken er fin, men må spillet være så sinnsykt brunt? Ser for meg at her kan det bli heftig pixeljakt. Sherlock beveger seg litt vel tregt for min smak, men hvis jeg hadde hatt masse tid så kunne jeg godt spilt dette videre også. Musikken er også veldig sparsommelig. Den varer veldig kort tid på hver skjerm, og deretter er det bare helt stille. Det er ikke noe stemmeskuespill her, naturlig nok, siden året er 1992.
Denne duellen bød på to interessante, men upolerte eventyrspill jeg godt kunne spilt litt videre. Hvilket spill som er best er jeg litt usikker på. Kanskje Shadow of the Comet til tross for kontrollene. Ble litt sliten av hvor brunt Sherlock Holmes er. Når det er sagt blir jeg sikkert like fort sliten av kontrollene i Shadow of the Comet.
Spillet er dessverre ikke til salgs, men du kan stemme på det på GOGs ønskeliste.
Ukas musikkspalte
Stem her:
Skjemaet er åpent frem til og med onsdag 23. april.
GDPR:
Alle epostaddresser registrert for å stemme i NM vil bli slettet etter at konkurransen er over. De vil ikke brukes til annet enn å forhindre flere svar fra samme person, og brukes også for at du skal få en mulighet til å vinne et valgfritt spill som er med i NM . Hvis du vil at epost-addressen din skal slettes etter hver runde kan du kontakte oss på kontakt@spillhistorie.no, så vil vi gjøre det så raskt som mulig.
Merk:
Jeg har lagt inn kjøpslenker i denne artikkelen fordi det virker som en grei ting å gjøre. Men det er altså noe jeg har gjort på eget initiativ for å gjøre artikkelen nyttigere, og jeg er ikke på noen måte affiliert med eller sponset av verken GOG eller Steam.
Skjermbilder er hentet fra Mobygames.
Her var det litt feil informasjon. I red alert kan man i aller høyeste grad lage enhet grupper, noe man også kunne i orginale C&C. Men man fikk ikke opp gruppe nummer over enhetene. (Nei jeg snakker ikke om remaken men orginale Dos Versjonen av C,&C og Red Alert)
I warcraft 2 var man låst til å kontrollere 9 enheter av gangen, ingen begrensning i Red alert eller orginale C&C. Jeg mener å huske man kunne velge opp til 5 enheter i bygge køen i red alert, ingen I warcraft og i tillegg hadde red alert rask oversikt over enheter og bygninger som kunne bygges på høyre side av skjermen, i warcraft måtte man finne bygningen for å bygge noe.
Hvem man liker best av disse to spillene får være smak og behag men det er absolutt ingen diskusjon når det gjelder hvilket spill som var mest brukervennlig, det var Red Alert.